Apu

Annika Metsäketo on aina tuntenut olevansa epäseksuaalinen – epäilee seksin puutteen olleen syynä lukuisiin pettämisiin

Annika Metsäketo on aina tuntenut olevansa epäseksuaalinen – epäilee seksin puutteen olleen syynä lukuisiin pettämisiin
Pienelle Annika Metsäkedolle elämässä kaikki oli valmiina: hän olisi satuprinsessa, joka löytäisi ikuisen rakkauden ja prinssinsä. Aikuisen Annikan rakkaudet olivatkin lupauksia, pettymyksiä ja petetyksi tulemista.
Julkaistu: 14.9.2022

Perhanan Disney-sadut, ne pitäisi kyllä kieltää lailla, Annika Metsäketo nauraa, mutta vakavoituu sitten.

Miljoonien muiden pikkutyttöjen lailla Annikalle on käynyt niin, että Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo ja Pieni merenneito muovasivat lapsena käsitystä oikeasta rakkaudesta ja hyvästä parisuhteesta. Myös lapsuudenkodin esimerkillä on vaikutusta.

Kun muusikkopari Martti ja Maikki Metsäkedon lapsi sai kotonaan todistaa perheonnea, hän ajatteli elämässä olevan aina onnellinen loppu.

– Minulla oli varmaan jossain vaiheessa vääristynyt kuva siitä, kuinka helppoa ja kivaa on olla parisuhteessa ja miten se etenee. Kun oikeita suhteita alkoi tulla ja ne päättyivät, pettymykset olivat hirveitä. Mietin, että minua on kyllä lapsuudessa kusetettu.

Juontajana ja radioäänenä tunnettu Annika Metsäketo kertoo elämänsä onnen, surun ja kasvun hetkistä Veli Kojosen kirjoittamassa elämäkerrassa Suora lähetys – äänessä Annika Metsäketo (Docendo 2022). Kirja on poikkeuksellisen intiimi ja rehellinen. Metsäketo kertoo avoimesti esimerkiksi kokemuksistaan rakkaudesta.

Pitkiä suhteita on ollut useita, hän ollut myös naisten kanssa, eikä matka pitkään parisuhteeseen ja omat rajansa tuntevaksi viisikymppiseksi naiseksi ole ollut helppo.

Radiosta tunnetuksi tullut, viime vuosina tv-tuotantojen taustalla työskennellyt Metsäketo palaa ääneen, koska hän haluaa herättää keskustelua.

– Toivon omien kokemusteni ja tarinoideni herättävän muita pohtimaan. En ajattele, että oma elämäni sinänsä kiinnostaa muita.

Se on melko vaatimattomasti sanottu. Metsäkedolle on nimittäin tapahtunut jo pelkästään rakkaudessa enemmän ja erilaista kuin suurimmalle osalle muista ihmisistä.

"En halunnut riidellä turhista asioista"

Nyt 51-vuotiaana Annikan suhdepettymyksiin on tullut perspektiiviä. Yhä edelleen Metsäketo on sitä mieltä, että erojen jälkeen on oikeasti hyvä vilkaista peiliin ja keskustella itsensä kanssa, mutta nyt hän on itselleen armollisempi.

Ei hän ollut sokea ja tyhmä, mutta ehkä liian kiltti ja läheisriippuvainen kyllä.

– Sillä tarkoitan sitä, että koska olin niin onnellinen parisuhteestani, en halunnut riidellä turhista asioista. Olin saamassa sen, mistä olin aina haaveillut, ja halusin pitää siitä kynsin hampain kiinni. Olen aina vihannut nipottajia, joten en napissut mistään, vaan annoin miehen tulla ja mennä.

Metsäketo myös epäilee, että ehkä hänen toiveensa avioliitosta ja lapsista ahdistivat miehiä. Hän toivoo, että miehet olisivat sanoneet suoraan, jos näin oli.

– Eräs kumppanini totesi ystäväni häissä, että me tulemme Annikan kanssa kohta perässä. Totta kai halusin rakastuneena ihmisenä luottaa toiseen.

Eniten Metsäketoa vaivaa se, ettei hän koskaan saanut kolmelta nuoren aikuisuutensa merkittävimmältä kumppanilta vastausta siihen, mikä parisuhteessa oli vikana. Hän joutui pohtimaan vastausta yksin ja ystäviensä kanssa.

– Se on tiukka paikka nimenomaan sen epäreiluuden takia, kun et kenties ikinä saa tietää, mistä siinä oli kyse.

Vuonna 1988 Annika Metsäketo oli rokkaripiireissä liikkuva helsinkiläistyttö, joka yhdessä hyvän ystävänsä kanssa onnistui toistuvasti hankkiutumaan Suomessa keikkailevien ulkomaisten bändien taka- ja hotellihuoneisiin. Niissä merkeissä hän tapasi Yngwie Malmsteenin – ja Rainbow-bändistä tunnetun laulaja-lauluntekijä Joe Lynn Turnerin.

Turner oli 37-vuotias ja naimisissa. Hän ihastui puhtoiseen 17-vuotiaaseen suomalaiseen, joka karkasi kotoaan tapaamaan rocktähteä uudestaan Tukholmaan.

Yö yhdessä oli varsin viaton, mutta maaginen. Siitä alkoi tähän päivään kestänyt ihmissuhde, joka vuosien varrella muuttui romanssista ystävyydeksi.

Kirjassaan Metsäketo kuvailee Turneria elämänsä tärkeimmäksi mieheksi edesmenneen isänsä jälkeen.

– Sitä voi nähdä unta sellaisesta, että tapaisi idolinsa ja se jo riittäisi, mutta sitten kun se tapahtuu oikeasti ja käy ilmi, kuinka sydämellinen tyyppi toinen on ja haluaa pitää yhteyttä, se on jotain käsittämätöntä, Metsäketo kuvailee.

Hän uskoo miehen olevan aina erityisellä sijalla hänen sydämessään sen takia, että Turnerin tapaamisesta alkoi hänen elämässään ihmissuhteiden aikakausi. Seuraavat yli 15 vuotta suhteita tuli ja meni. Turner pysyi.

Minulle Annika on aina osa sitä elämää, johon kuuluvat unohtumattomimmat muistot ja tunteet. Ne ovat minun – ja yksin minun, Turner kertoo suhteestaan Metsäketoon tämän tuoreessa elämäkertakirjassa.

– Hänen kanssaan kaikki on aina ollut kuin satua, vastaa Metsäketo itse.

Tällä hetkellä ystävykset eivät ole tavanneet vuosiin. Kuulumisia vaihdetaan kuitenkin edelleen.

"Minä olin rakastunut ja sillä sipuli"

Ensimmäisen vakavan parisuhteensa Metsäketo aloitti tv-ohjelman gladiaattorina tunnetuksi tulleen Magnus Liljestrandin kanssa. Metsäketo itse oli tuore Miss Planet.

Yhdessä pari oli 1990-luvun alun suomalaista seurapiirikermaa, joka kippisteli kutsuvieraskekkereissä joka viikko.

Kun elokuvaohjaaja Renny Harlin ja näyttelijä Geena Davis juhlivat kihlautumistaan illallisella, Metsäketo oli paikalla poikaystävänsä kanssa.

Hän nautti matkustelusta, yhteisestä kodista ja jännittävästä elämäntavasta.

– Emme olleet K-kaupassa tai Fazerin kahvilassa, vaan Hollywoodissa, Metsäketo kärjistää.

Jälkikäteen hän ajattelee ihastuneensa enemmän olosuhteisiin kuin mieheen itseensä. Sellaista on vaikea nähdä perheestä haaveilevana parikymppisenä nuorena naisena, vaikka vanhemmat ja ystävät varoittelivat.

– Minä olin rakastunut ja sillä sipuli.

Vähitellen Metsäketo ymmärsi myös itse, ettei yhdessäolo toiminut. Hän alkoi kyllästyä rooliinsa kotityöt hoitavana vaimokkeena ja riitoja oli paljon.

Hän ja Liljestrand olivat ihmisinä hyvin erilaisia.

Viimeinen niitti suhteelle oli avomiehen uskottomuus. Kolmen ja puolen vuoden parisuhde päättyi rajuun pettymykseen. Sitäkin pahempaa oli se, etteivät pettymykset jääneet siihen.

Parikymppinen Metsäketo oli kova ihastumaan ja lähti nopeasti uuteen parisuhteeseen. Erityisen merkityksellistä oli vuonna 1997 yhdestä katseesta alkanut rakkaus seitsemän vuotta nuorempaan näyttelijä Sebastian Rejmaniin ja sitä suhdetta myöhemmin seurannut avoliitto toisen miehen kanssa.

Molemmissa näissä suhteissa Metsäketo oli itse onnellinen ja toivoi häitä ja lapsia. Molemmat päätyivät miehen uskottomuuteen ja eroon 3,5 vuoden jälkeen – aivan kuten Liljestrandinkin kanssa. Metsäketo oli 34-vuotias ja pohti, miten tässä jälleen kävi näin.

”Ehkä olen itse sokea ja tyhmä”, hän soimasi itseään.

Omaelämäkerrassaan Metsäketo ei epäröi kertoa sellaisiakaan kokemuksiaan ja mielipiteitään, jotka etenkin nykyisessä yhteiskunnassa saatetaan kokea vääränlaisina tai ainakin erilaisina.

Hän kertoo esimerkiksi epäilleensä yhdeksi nuoruuden parisuhteiden päättymisen syyksi miesten kokemaa seksin puutetta.

Metsäketo on aina tuntenut olevansa epäseksuaalinen. Hänestä kerta kuukaudessa on ihan ok, ja siitäkin pitäisi voida puhua.

– En usko, että olen Pirkko Poikkeava tässäkään asiassa. On muitakin ihmisiä, joilla on samoja ongelmia ja asioita mielessään, eikä siinä ole mitään hävettävää.

"Haluaisin olla seksuaalisempi, mutta tämä on normaalia minua."

Nykyään seksistä puhutaan niin mediassa kuin kavereiden kesken paljon ja monipuolisesti.

Metsäketoa se ei sinänsä ahdista, mutta hän toivoo, ettei runsas seksipuhe luo paineita heille, joilla haluja on vähemmän.

Metsäketo haluaisi itsekin mielellään haluta enemmän.

– Haluaisin olla seksuaalisempi, mutta tämä on normaalia minua.

Viisikymppisenä naisena Metsäketo on sinut itsensä kanssa myös tässä mielessä. Nuorempana hän olisi kuitenkin voinut kokea itsensä virheelliseksi, jos seksiä olisi tullut silmille joka tuutista niin kuin nyky-yhteiskunnassa.

Tulinen ihastuminen ”Kardashian-silmäiseen” naiseen

Metsäkedon oma tarina korostaa myös sitä, ettei vähäisempi seksuaalivietti tarkoita sitä, etteikö seksi, uudenlainenkin, kiinnostaisi.

Pitkien parisuhteiden päättymisen jälkeen Metsäketo halusi ensimmäistä kertaa pysytellä sinkkuna ja kokeilla seksiä myös naisten kanssa. Hänellä oli paljon ystäviä seksuaalivähemmistöistä, mikä madalsi kynnystä lesbosuhteisiin.

Tarkoitus oli vain pitää hauskaa.

– Se olikin sitten hassua, että mukaan tuli tunteita.

Vuonna 2012 Metsäketo tapasi karaokeravintolassa ”Kardashian-silmäisen” naisen, johon hän ensin ihastui ja sitten rakastui.

Hän halusi esitellä naisen perheelleen saman vuoden juhannuksena.

Sitten kävi ilmi, että rakastettu oli pettänyt häntä.

Jälleen kerran Metsäketo joutui jätetyksi. Sillä hetkellä pettymys oli suuri, mutta jälkikäteen ajateltuna hän on tyytyväinen, että sekin suhde päättyi.

– Siinä oli jo lyhyessä ajassa nähtävissä asioita, joiden takia suhde tuskin olisi kestänyt. Pienistä asioista tehtiin turhan isoja.

Metsäketo on nyt tyytyväinen naissuhteensa päättymiseen siksikin, että jo samana vuonna hän aloitti parisuhteen turkkilaisen Baris Kirkgözin kanssa. Miehen, jonka kanssa Annika on elämäänsä jakanut jo kymmenen vuoden ajan.

– Jos seurusteluni sen naisen kanssa olisi jatkunut, minulla ei olisi Barista, josta olen niin kiitollinen.

Metsäkedolle Turkki ja sen tavat olivat tuttuja. Kirkgözinkin hän oli tavannut jo vuosia aiemmin. Kun seurustelusuhde sitten alkoi, 41-vuotias Metsäketo päätti toimia siinä toisin kuin yhdessäkään aikaisemmassa suhteessaan.

Parikymppisenäkin hän oli ollut valmis sitoutumaan, mutta nyt hänellä oli kaikkien pettymysten jälkeen myös voimaa olla oma itsensä.

– Päätin, että oli ihminen seuraavalla kerralla kuka tahansa, en enää koskaan luovu omasta itsestäni ja minulle tärkeistä asioista toisen takia.

Ensimmäiset viisi vuotta seurustelu oli etäsuhdetta. Pari puhui pitkiä illat videopuheluita. Metsäkedon mielestä se on ehkä heidän pitkän suhteensa salaisuus. Puhumisen kautta toisen oppi tuntemaan hyvin – etenkin, kun oli itse koko ajan täysin rehellinen.

– Kun puhuimme mielipideasioista, en ajatellut yhtään, että nyt en voi sanoa näin tai toinen pitää minua ihan pimeänä. Sanoin kaiken ihan suoraan, jos toinen kysyi tai vaikkei kysynytkään.

Nuoresta tytöstä asti avioliitosta haaveillut, kaksi kertaa kihloihinkin ehtinyt Metsäketo solmi Kirkgözin kanssa avioliiton vuonna 2013.

– Toivon kokemusteni herättävän muita pohtimaan. En ajattele, että elämäni kiinnostaa muita, Annika Metsäketo sanoo.

Uusperheen arkeen sopeutuminen ajoi parin terapiaan

Onko Annika Metsäkedon tarinalla siis kuitenkin saduista tuttu onnellinen loppu? Ei, vastaa Annika ja kieltää nauraen uskovansa edelleenkään Disneyn prinsessasatuihin.

Elämä on osoittanut, että hyvä parisuhde on mahdollista, mutta vaikeaa. Aiemmista parisuhteista tuttu 3,5 vuoden raju rajapyykki tuli Kirkgözinkin kanssa vastaan tämän asuttua Suomessa juuri sen aikaa. Uusperheen arkeen sopeutuminen ajoi parin terapiaan.

– En usko, että tietotaitomme kahdestaan olisi riittänyt.

Nykyään rakkaus voi hyvin, mutta se on erilaista kuin romanttisten tarinoiden marinoima nuori tyttö kuvitteli.

Nyt rakkaus on tasavertaisuutta, toisen huomioon ottamista, arjen jakamista sekä yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja unelmia. Yhteisiä lapsia ei ole, mutta Metsäketo on puolisonsa tyttären bonusäiti. Kahden vanhemman ja teini-ikäisen tyttären perhe elää Helsingissä.

Rakkaus on myös yllätyksiä. Nykyisessä parisuhteessa ne ovat Annikalle arkisia ja iloisia.

– Vanhempani yllättivät toisiaan ja me olemme jatkaneet sitä Bariksen kanssa. Piilotan tyynyn alle hänen lempisuklaataan ja hän ostaa lempikarkkejani.

Annika Metsäketo

● Syntyi: 19.2.1971 Helsingissä.

● Asuu: Helsingissä.

● Perhe: Puoliso Baris Kirkgöz ja tämän 14-vuotias tytär. Äiti Maikki ja veli Tomi.

● Ajankohtaista: Veli Kojosen kirjoittama omaelämäkerta Suora lähetys – äänessä Annika Metsäketo (Docendo 2022) ilmestyy 15. syyskuuta.

Stailaus ja meikki: Jere Sivonen. Asu 1: paita Crazy, housut: Danjana Fashion, kengät Zara. Asu 2: housut Crazy, toppi: Crazy, nahkatakki Bershka, kengät Zara, kaulakoru: Laukka/ Marko Björs.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »