Apu

Anna-Elina Lyytikäinen: "Pelkäsin, että jään ilman lasta"


Anna-Elina Lyytikäinen kirjoitti näytelmän lapsettomuudesta. Ohjaaja sai esikoispoikansa 40-vuotiaana.
Kuvat Ari Ijäs

Palaat keväällä ohjaajana tiukkaan työtahtiin kolmen vuoden äitiysloman jälkeen. Miksi nyt oli oikea aika palata taas töihin?

- Nyt oli hyvä aika, vaikka ehdin kyllä viisivuotisen taiteilija-apurahan turvin kirjoittaa kotona ja viimevuotinen ohjaukseni Lahdessa oli jo eräänlainen pehmeä lasku.

Kari Heiskanen oli professori opiskellessasi näyttelijäksi teatterikorkeakoulussa. Miten nyt päädyit ohjaamaan Tampereen Työväen Teatteriin hänen tekstinsä Sormet hunajapurkissa ja kuinka rakkaudelle muka sopii nauraa?

- Ihastuin Karin nykyaikaiseen ja tunnistettavaan ihmiskuvaan, jossa itsekeskeinen, menestynyt taiteilija kuvittelee voivansa leikitellä sitoutumisella, uskollisuudella, jopa kuolemalla. Kun hän siksi sätkii valehtelun kierteessä kuin hyönteinen, sille on voitava ja saatava nauraa.

Jatkat keväällä synnyinkaupunkisi Kuopion kaupunginteatteriin. Mitä ohjaat siellä?

- Ohjaan oman näytelmäni Sylityksin. Vaikka olin jo ehtinyt ajatella, etten koske mihinkään vakavaan, kumminkin kirjoitin näytelmän lapsettomuudesta. Se on minulle omakohtaistakin, koska niin monta vuotta kerkisin haaveilla lapsesta ja pelkäsin, että jään ilman lasta, mutta onneksi hän sitten tuli minun ollessa 40-vuotias.

Mitä vuonna 2011 syntynyt, nyt 3,5-vuotias Kyösti-poikasi on opettanut sinulle työstä ja elämästä?

- Olen ruvennut ajattelemaan toisella tavalla elämän tarkoituksellisuudesta, ja haluan olla niin hyvässä kunnossa ja niin terveenä kuin mahdollista ollakseni Kyöstin kanssa mahdollisimman pitkään.

Mitkä kolme asiaa haluat tehdä vielä elämäsi aikana?

- Nautin ohjaajantyöstä, mutta mukavaa olisi välillä näytellä. Tietysti haluan myös olla näkemässä, kun Kyösti varttuu aikuiseksi. Niin ja mahdollisesti aika piankin haluaisin ostaa auton sekä ennen kaikkea oppia ajamaan sillä.

Anna-Elina Lyytikäisen, 43, ohjaama Sormet hunajapurkissa -näytelmä sai vastikään ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa.

teksti Hannu Koskela

Julkaistu: 23.1.2015