Anja Pohjolan kesäpaikalla juostiin hanhia karkuun ja jännitettiin, romahtaako talo niskaan
Puheenaiheet
Anja Pohjolan kesäpaikalla juostiin hanhia karkuun ja jännitettiin, romahtaako talo niskaan
Joka kesä näyttelijäpari Anja Pohjola ja Pehr-Olof Sirén pakkasi autoon lauman lapsenlapsia ja matkusti kesäksi maalle. Hanskin sisarukset muistelevat yhä Askolan Torpassa vietettyjä ihania lapsuuden kesiä.
Julkaistu 9.5.2019
Apu

Anja Pohjolan ja Pehr-Olof Sirénin mökki oli Askolassa, punamullalla maalattu talo, jossa oli 200 vuotta vanha savusauna, valtava piha sekä Anna Hanskin mukaan ”sairaan pelottava kummitusaitta, jossa kuitenkin nukuttiin”. Taloa alettiin kutsua Torpaksi.

Niin kuin muistoissa aina, lapsuuden kesät olivat pitkiä, kuumia ja täynnä iloista touhua. Lasten riemuksi Torppa oli myös täynnä eläimiä, koska talon ympärillä oli hyviä niittyjä. Torpalla kasvatettiin kanoja, hanhia, ankkoja ja sorsia. Petralla oli oma vasikka ja pässi, Nuppu ja Nikolai. Anna taas muistaa, kuinka ikävää oli joutua keräämään voikukkia hanhille.

– Niitä hanhia juostiin sitten pylly paljaina karkuun pitkin pihoja. Suurin osa eläimistä päätyi kaiketi kesän jälkeen pataan, Petra miettii.

– Nuppua ei syöty, Anja vakuuttaa.

Vilkas nelikko piti kiireisenä

Vaikka lapset hääräsivät ympäriinsä, Torpalla ei kuitenkaan eletty kuin pellossa. Tarvittaessa löytyi myös asianmukaista kurinpitoa ja komennusta.

Anja katselee kahvipöydän yli sisarusparvea.

– On uskomatonta, miten erilaisia nuo neljä ovat. Petra ei ollut helppo. Pinja oli miettijä ja kasvissyöjä, koko ajan kiinni kyljessä. Anna oli itsepäinen ja otti ehkä eniten vaarin kanssa kanssa yhteen. Janus oli kiltti ja hoiti Annaa.

Kesät lapsilauman kanssa olivat hauskoja, mutta eivät ne pelkkää lepolomaa olleet.

– Ystäväni näytti kerran, millainen olin, kun palasin kesälomilta.

Anja nousee kahvipöydästä ja alkaa kävellä kyyryssä.

Uutta musiikkia tulossa

Taiteilijapiireissä kasvaminen oli sisarusten mielestä rikkaus. Isän kautta tulivat Suomen iskelmätaivaan tähdet tutuksi, isovanhempien luona kyläilivät maan tunnetut näyttelijät. Mumma ja vaari veivät lapsenlapsiaan niin museoihin, taidenäyttelyihin, teattereihin kuin elokuviin sekä tutustuttivat myös kirjallisuuteen.

Torpassa ehdittiin viettää seitsemän kesää. Vuonna 1986 Pärre kuoli marraskuussa vain 63 vuoden ikäisenä. Petra oli 7, Pinja 12, Anna 16 ja Janus 18.

Sisarusten isä Seppo Hanski kuoli myös nuorena, 52-vuotiaana vuonna 1995.

– Olisi niin paljon asioita, joita haluaisin jakaa niin vaarin kuin isänkin kanssa, Anna sanoo.

Nyt Janus, Pinja ja Anna tekevät uutta musiikkia ja nuorin sisaruksista Petra vaihtoi juuri alaa. Annan tytär Alina on alkanut seurata myös laulajana äitinsä jälkiä taitelijanimellä Nalia.

Perhe auttaa Mummaa

Anja Pohjola on asunut Lallukan taiteilijakodissa lähes 30 vuotta.

– Mumman ei tarvitse kuin soittaa, ettei digiboxi toimi, ja joku meistä pelmahtaa heti paikalle, Janus sanoo.

Hanskien tiiviiseen perheeseen kuuluu valtava joukko ihmisiä, sillä he pitävät tiiviisti yhteyttä myös serkkuihin ja pikkuserkkuihin. Suvun uusi silmäterä on Annan vanhimman tyttären Nennan vuoden ikäinen poika Kasperi, joka on siis Pohjolalle lapsenlapsenlapsenlapsi.

Lapsenlapsen määritelmä on ”ihmisen jälkeläinen toisessa sukupolvessa”, mutta Anja Pohjolalle Pärren lapset ja lapsenlapset ovat aina olleet kuin omia.

Sitä kutsutaan rakkaudeksi.

Kommentoi »