
Kesäkuun ensimmäinen päivä Länsi-Lapissa on aurinkoinen ja kaunis. Lehdet ovat juuri puhkeamassa puihin, ja lämpötila nousee yli 20 asteen.
Tuuli on kuljettanut Anette Latva-Piikkilää ympäri maailman ralli- ja F1-varikoita, mutta viisi viime vuotta hänen kotinsa on ollut Levin Unelmarakassa. Kun tunturin päältä paistava aurinko hellii kasvoja, on helppo ymmärtää, miksi.
− Monelle ensi kertaa Lappiin kesällä tulevalle jää sellainen tunne, että tänne on pakko päästä takaisin, Latva-Piikkilä sanoittaa toimittajan tunteet.
Maastopyöräilyreitit ja hiihtoladut kulkevat Latva-Piikkilän kodin vierestä, Levitunturi siintää taustalla. Tuntureista on muodostunut Latva-Piikkilälle kuin toinen koti. Niiden hyvää tekevää vaikutusta hän levittää myös asiakkaisiinsa vaelluksia järjestävänä matkailuyrittäjänä.
Työhön kuului tunne, että muu elämä jää elämättä
Anette Latva-Piikkilän ajatus Lappiin muuttamisesta sai pohjan kymmenen vuotta sitten talvella, kun hän ja hänen ruotsalainen valokuvaajapuolisonsa Victor asuivat Kanadan Whistlerissä. Latva-Piikkilä kiersi tuolloin MM-rallin ja F1-sarjan osakilpailuja Maikkarin toimittajana, ja matkusti kisapaikkakunnille Kanadasta.
− Silloin pääsin niin sanotusti hyvän elämän makuun. Rinteet olivat lähellä ja joka päivä pääsi laskemaan. Silloin tajusin, että kaupungit eivät ole minua varten.
Ralli- ja F1-toimittajan työhön kuuluneen runsaan matkustamisen vastapuolena oli myös kasvava tunne siitä, että muu elämä jää elämättä.
− Kaverit eivät enää soittele, kun ne ajattelevat, että se on kuitenkin reissussa. Kohtuullisen introverttina ihmisenä tarvitsin myös reissujen jälkeen hiljaisuutta ja omaa rauhaa palautumiseen.
Näiden kokemusten pohjalta syntyi ajatus siitä, että itselle rakkaita ja tärkeitä harrastuksia kuten laskettelua ja maastopyöräilyä varten ei tarvitsisi enää matkustaa, vaan niitä voisi tehdä lähiympäristössä. Tähän sopiva sijainti löytyi lopulta Lapista, mutta ei aivan heti.
Kun pariskunta palasi Kanadasta Suomeen, Latva-Piikkilä aloitti työt energiajuomayhtiö Red Bullin Suomen-viestintäpäällikkönä. Nelisen vuotta kestänyt ura yritysviestinnässä ja erityisesti sosiaalisen median edelläkävijänä toimineella Red Bullilla opetti paljon, mutta myös sen, että kahdeksasta neljään -toimistotyö ei ehkä sittenkään sovi kaikille. Pohdinta siitä, mistä löytäisi saman autuuden kuin Whistleristä, jatkui.
Vaihtoehdot ulottuivat Japanista Keski- Eurooppaan ja Ruotsin Åreen, jonne pariskunta oli vähällä jo muuttaa. Kuusi vuotta sitten he matkustivat sinne etsimään sopivaa kotia, mutta reissun aikana mieli muuttui. Koko viikon satoi.
− Paluumatkalla jompikumpi meistä totesi, että ei tämä tainnutkaan olla meidän paikkamme. Ja toinen oli samaa mieltä.
Asiat tapahtuivat lopulta nopeasti
Nopea vaihde pantiin silmään toukokuun lopulla 2016, kun Latva-Piikkilä päätti laittaa rivitaloasuntonsa Vantaan Vaaralasta myyntiin. Ilmoitus meni nettiin torstai-iltana, ja perjantaiaamuna soitti ensimmäinen, joka toivoi pääsevänsä katsomaan asuntoa vielä samana iltana.
− Eteisessä hän jo kyseli, koska pääsisi muuttamaan. Meillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mihin olisimme itse menossa, ja kesän ajattelimme olla poissa. Kaupat sitten sovittiin niin, että heinäkuun puolivälissä asunto olisi tyhjä, Latva-Piikkilä naurahtaa.
Kun Levillä asuva ystävä sanoi, että Levi olisi hyvä paikka pohtia tulevaa määränpäätä, alkoivat asunnonetsintämatkat Kittilään. Yhdellä reissulla Victor osoitti paritaloa, jossa oli ylhäällä kauniit pyöreät ikkunat.
− Ajettiin siitä ohi ja Victor sanoi, että tuo näyttäisi kivalta talolta asua. Olin samaa mieltä.
Myöhemmin Latva-Piikkilä sai Ruotsiin Victorin vanhempien luokse puhelun Leviltä vapautuneesta paritaloasunnosta. Sisäkuvat vakuuttivat, ja puhelimessa sovittiin vuoden vuokrasopimuksesta. Myöhemmin navigaattori johdatti muuttokuorman kohteeseen, jossa odotti iloinen yllätys.
− Ajettiin pihaan ja katsottiin, että tämähän on just se talo, josta Victor sanoi, että tässä olisi kiva asua, Anette naurahtaa.
Leville muuttaessaan Latva-Piikkilällä ei ollut vielä mitään ajatusta matkailualalle ryhtymisestä. Viestintäalan etätöiltä jäi kuitenkin aikaa myös kierrellä lähialueen tuntureilla.
− Mietin, että ai hitsi, mikä leikkikenttä tämä on. Eihän tässä riitä yksi ihmiselämä kaiken tämän kokemiseen ja näkemiseen.
"Tajusin, että haluan viedä ihmisiä tuntureihin, lähemmäs luontoa"
Vuonna 2017 alkoi tuntua siltä, että aika oli kypsä jollekin uudelle. Mitä uusi tarkemmin olisi, ei ollut heti selvää, mutta yhtenä iltana sängyssä maatessaan Latva-Piikkilä tajusi tekevänsä jo sitä, mitä halusi.
− Meillä kävi täällä hirveästi vieraita koko ensimmäisen vuoden. Minä kolusin tuntureita ja sanoin aina, että minä lähden nyt, tulkaa mukaan tai älkää. Sitten tajusin, että tämä on se juttu! Haluan viedä ihmisiä tuntureihin, lähemmäs luontoa.
Tästä ajatuksesta syntyi Discover Lapland, joka tarjoaa naisille eksklusiivisia vaellus-, hiihtovaellus-, maastopyöräily- ja vapaalaskuretkiä Lapissa. Toisille vaeltaminen voi olla täysin uutta, toiset taas kaipaavat ohjausta tai rohkaisua uusien lajien kokeiluun. Ja vaikka taustaa ja osaamista löytyisikin, kaikilla ei ole aikaa suunnitella itse esimerkiksi vaellusreittejään.
− Meillä kaikki vaellukset pilotoidaan. Minulla on pari ”vakiouhria”, jotka vien mukanani testaamaan uusia reittejä.
Discover Laplandin retkitarjonta ulottuu aloittelijoiden Hetta−Pallas-vaelluksesta Haltin huipulle nousuun. Retket toteutetaan pienissä 8−12 hengen ryhmissä. Toistaiseksi yrityksen retkitarjonnassa on taukoa loka−tammikuussa, mutta tulevaisuuden haaveissa on toiminnan laajentaminen ympärivuotiseksi, kattamaan myös kaamosajan.
Latva-Piikkilän ajattelussa liiketoiminta perustuu pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin. Monet asiakkaat palaavatkin Lappiin uudestaan.
− Se, mitä asiakkaiden kanssa teen tuolla tuntureissa on kuitenkin tosi henkilökohtaista hommaa.
Latva-Piikkilä on itse suorittanut Santasportin Lapin Urheiluopistolla luontoelämysohjaajan tutkinnon. Hän työllistää vaelluksilla lisäksi kolmea varsinaista eräopasta.
Kahtena ensimmäisenä vuonna yrityksen kohderyhmänä olivat myös kansainväliset turistit, joille järjestettiin lumikenkäilyä ja iltapatikointia Kätkätunturille esimerkiksi revontulia katsomaan. Tämän jälkeen Latva-Piikkilä päätti keskittyä pelkästään naisten retkiin. Päätös osoittautui hyvin ajoitetuksi, kun koronaviruspandemia iski kovalla kädellä Lapin kansainväliseen turismiin. Koronavirus pysäytti hetkeksi myös tapahtuma-alan viestintätyöt ja antoi aikaa matkailubisneksen kehittämiseen.
− Ajattelin aina, että olisipa enemmän aikaa tehdä Discover Laplandia, mutta toinen firma toi kuitenkin leivän pöytään. Kun korona tuli, hommat loppuivat kuin seinään ja sitä kaivattua vapaa-aikaa tulikin yhtäkkiä yllin kyllin.
Matkailubisneksessä Anette Latva-Piikkilä sanoo olevansa vielä noviisi, mutta bisnesvainusta häneltä löytyy jo näyttöjä. Kun pandemia alkoi, Latva-Piikkilä ennakoi kotimaan matkailuun kohdistuvan buumin, ja lisäsi välittömästi vaellustarjontaa vielä kesälle 2020. Kaikki vaellukset myytiin loppuun.
Oikea-aikainen kysyntään vastaaminen oli yksi perusteista, kun Discover Lapland palkittiin Levin alueen vuoden 2020 ohjelmapalveluyrityksenä. Toinen peruste oli Green Activities -ympäristösertifikaatti, jonka firma sai ensimmäisenä yrityksenä maailmassa tammikuussa 2020.
Lappiin muuttamisen myötä ympäristöarvot ovat nousseet Latva-Piikkilän omassa ajattelussa ja toiminnassa suurempaan rooliin. Tähän kuuluvat oman kulutuksen ja kulutustapojen arviointi. Kansallispuistoissa liikkuessa taas ihmisen vaikutuksen luontoon näkee selkeämmin. Discover Laplandin toiminnassa vaikutus pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.
− Totta kai siinä on pieni ristiriita, kun puhutaan kestävästä kehityksestä ja samaan aikaan oletetaan, että ihmiset matkustavat tänne, Latva-Piikkilä myöntää.
Yrityksen toiminnassa ympäristöteot näkyvät muun muassa siinä, että asiakkaat sekä tulevat Lappiin että liikkuvat alueella kimppakyydeillä. Asiakkaat voivat vuokrata tarvitsemansa rinkat, teltat ja muut välineet paikallisilta yrittäjiltä, mikä vähentää lento- ja maantiekuljetusten polttoaineenkulutusta.
− En ole keksinyt pyörää uudestaan, vaan ainoastaan miettinyt ja järkeistänyt tiettyjä asioita. Ja lisäksi on hyvät kumppanit, kuten Metsähallitus, joilta saa paljon apua ja hyviä vinkkejä.
Tulevaisuudessa hän toivoo, että yritykset eivät edes tarvitsisi erillisiä sertifikaatteja, vaan kestävä matkailu olisi itsestäänselvyys.
− Todella moni yritys toimii jo ympäristöystävällisesti, vaikka heillä ei sertifikaatteja olekaan.
Geeniperimän yrittäjyyteen Latva-Piikkilä sai Teuvalla syntyneeltä isältään, jolla oli oma LVI-liike Helsingissä. Isä oli erikoistunut vanhojen talojen putkiin, ja lapsuutensa Helsingin Laajasalossa asunut Anette kulki hänen mukanaan pitkin Helsingin keskustan pannuhuoneita.
− Aina isännöitsijöiden kanssa jutellessaan isä sanoi, että mulla on tässä tämä apumies mukana, niin voidaan laskuttaa kahdesta. Se sama läppä oli aina isän mielestä niin hauska.
Oppia yrittäjyyteen tuli myös lapsuuden ja nuoruuden kartingharrastuksesta. Neljä viimeistä kartingvuottaan Latva-Piikkilä ajoi maailmalla, samoissa kilpailuissa kuin Lewis Hamilton, Nico Rosberg ja Heikki Kovalainen.
− Isä ei puhunut mitään muuta kuin pohjanmaata, joten sain itse hoitaa 15-vuotiaana matkajärjestelyt Eurooppaan. Tavallaan olin matkanjärjestäjä jo silloin.
Anette Latva-Piikkilä
Syntyi: 1979 Hyvinkäällä.
Asuu: Levillä.
Perhe: Puoliso ja australianpaimenkoiranpentu.
Mistä tunnetaan: Ralli- ja F1-toimittaja sekä urheiluankkuri MTV:llä 2008−11, Red Bullin Suomen viestintäpäällikkö 2011−14, matkailuyritys Discover Laplandin perustaja ja yrittäjä vuodesta 2017.