Kesäpöydässä häiriköivät ampiaiset ovat yksi lähestyvän syksyn merkki. Ampiaisten määrä on suurimmillaan ja yhdyskunnat hajoavat loppukesästä ja alkusyksystä. Työläisampiaiset eivät enää hoida pesää ja jälkeläisiä, vaan hakevat itselleen ravintoa, etenkin makeita ruokia ja juomia. Katso siis, mitä suuhusi pistät. Vältä huitomista, sillä uhattu ampiainen pistää herkimmin. Myös voimakkaat hajusteet ja kirkasväriset vaatteet houkuttelevat pistiäisiä.
Ampiaisen – ja mehiläisenkin – pisto aiheuttaa myrkkyreaktion, jossa ihoon kohoaa jomottava, turpoava ja kutiseva paukama. Lieviin oireisiin auttavat pistoskohdan painaminen kylmällä ja kortisonivoide. Pistiäisallergiassa paukama voi kuitenkin kasvaa nopeasti ja vaikeassa pistiäisallergiassa henki voi olla jopa minuuteissa vaarassa. Hengitys voi vinkua, sydän tykytellä, ääni käheytyä ja kurkku turvota. Niin sanotun anafylaktisen sokin ensiapu on adrenaliinipistos.
– Jokaisella pistiäisallergisella pitää olla adrenaliini-injektori, korostaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta. Adrenaliini-injektori täytyy hankkia heti, kun allergia on todettu, sillä allergisen reaktion voimakkuutta ei voi ennustaa. Anafylaksiassa pitää aina hakeutua adrenaliinipiikin jälkeen päivystykseen.
Siedätyshoito rauhoittaa ampiasallergian yli 90 prosentilla ja mehiläisallergisista noin 80 prosentilla. Lääkärin lähetteellä voi hakeutua erikoissairaanhoitoon, jossa siedätyshoito kestää viisi vuotta.
Allergia- ja astmaliitto, Suomenluonto.fi, Siedätyshoito Käypä hoito -suositus.