Apu

Amadeus Lundberg järkytti isäänsä kokeilemalla romanielämää: "En varmasti olisi tässä, jos olisin jatkanut sitä"

Amadeus Lundberg järkytti isäänsä kokeilemalla romanielämää: "En varmasti olisi tässä, jos olisin jatkanut sitä"
Amadeus Lundbergin isä on legendaarinen muusikko, romanimusiikkiyhtye Hortto Kaalon perustajajäsen Taisto Lundberg.
Julkaistu: 15.7.2018

Musiikki on tangokuningas Amadeus Lundbergilla verissä. Isä Taisto Lundberg on Suomen ensimmäisen mustalaismusiikin yhtyeen Hortto Kaalon perustajajäsen. Taiston sisko ja Amadeuksen täti on laulaja Anneli Sari.

Hortto Kaalon keikoilla pikku-Amadeus imi vaikutteita.

– Katselin sitä taiteilijan elämää, yleisöä, taputuksia ja ajattelin, että onpa siistiä, niin glamouria. En ikinä pystyisi tuohon tai uskaltaisi mennä yleisön eteen! Olin hyvin ujo. Kun piti lähteä esiintymään viulukonserttiin, kiipesin talon katolle ja huusin: ”En tule, hyppään alas, jos pakotatte!”

Ujous ja herkkyys yhdistyneenä kotiolojen aiheuttamaan turvattomuudentunteeseen ahdisti Amadeusta. Peruskoulu tutussa ympäristössä vielä sujui, mutta kauppaoppilaitoksessa teini ei kestänyt.

– Jouduin käymään psykologillakin. Lopetin pian ja pidin välivuoden. Purin ahdistustani musiikkiin, silloin treenasin isäni kanssa tässä talossa tuntitolkulla monta kertaa viikossa. Musiikki oli pakokeino, ja se auttoi.

"Olin aina jotenkin ulkopuolinen"

Amadeus tuntee, että hän on aina ollut vain puolikas.

– Olen puolimustalainen. Puolivalkolainen. Aina jotenkin ulkopuolinen. Kokeilin romanivaihetta siinä myöhäisteini-iän myllerryksessä, oli suorat housut ja kravatti. Taisto järkyttyi. Hän kehotti kulkemaan omaa tietäni ja etsimään identiteettiäni. Onneksi en kelvannut romaniyhteisöön. En varmasti olisi tässä, jos olisin jatkanut romanielämää.

Amadeus sanoo olleensa aina tarkkailtavana.

– Mustalaisaikana vartija kulki perässä, kun yritin käydä vaateliikkeessä. Kun sitten tangokuninkaana, entisenä esiintymiskammoisena laulajana, jouduin nousemaan tuhatpäisen yleisön eteen, tuosta kokemastani tarkkailufiiliksestä oli yllättäen apua.

Vuoden 2009 tangoille Amadeus meni äitinsä kehotuksesta. Taisto ja Mari järjestivät avuksi oopperalaulaja Jyrki Niskasen, Hortto Kaalon alkuperäisen pianistin.

– Ääneni alkoi soida, se puhkesi kukkaan. Jyrki uskoi minuun, otti siipiensä suojaan, auttoi kaikessa, teki voileipiä. Kun voitin, olin vain 20-vuotias. Löin yleisöennätyksiä ja muistan, kuinka Mäntsälän Suurlavalla ihailijat kiipesivät toistensa yli. Se oli uskomatonta, unenomaista aikaa, jota kesti muutaman vuoden.

Sitten Amadeus ajautui kiistoihin ohjelmatoimistonsa kanssa.

– Uskalsin sanoa ensimmäisenä kuninkaallisena ääneen asioita, joista oli vaiettu. Otin esille muun muassa palkkatason.

Lue koko Amadeuksen ja Taiston yhteishaastattelu uudesta Avusta 29/2018!

Kommentoi »