Amadeus Lundberg isyydestä: Se on parasta mitä voin toivoa
Puheenaiheet
Amadeus Lundberg isyydestä: Se on parasta mitä voin toivoa
Amadeus Lundbergin elämä sai uuden suunnan kun hänen poikansa Rio syntyi viime vuonna. Isyys ja uudet työtehtävät täyttävät nyt tangokuninkaan arjen.
Julkaistu 22.7.2016
Apu

Jos nimi on enne, Rio Kaspian Caruso Lundbergilla on edessään monia maailman ihmeitä.

Rion isä, laulaja Juha Grigori Amadeus Lundberg sai nimensä säveltäjänero Mozartin mukaan.

Nimi johti Amadeuksen ammattiin, laulajan työhön jo nuorena.

Amadeus Lundberg oli vasta parikymppinen, kun hänet valittiin tangokuninkaaksi vuonna 2009. Upea, tumma ääni teki vaikutuksen raatiin ja hyvin pian myös yleisöön. 

Kouluttajana hänellä oli ollut oopperalaulaja Jyrki Niskanen, mutta laulamisen lahja, musikaalisuus, oli synnynnäistä ja perinnöllistäkin: hänen isänsä on laulaja Taisto Lundberg ja tätinsä Anneli Sari.

Titteliä seurasi menestys ja julkisuus, joka vei nuorukaista lujaa. Moni haave toteutui, mutta nyt on toteutunut unelmista suurin.

– Minusta tuli isä, ja se on parasta mitä voin toivoa.

Isyys on rauhoittanut 27-vuotiasta Amadeus Lundbergia ja antanut uuden merkityksen elämälle. 

Hänen ja Lara Del Mar Sánchesin poika Rio Kaspian Caruso, vuosi ja neljä kuukautta, ei vielä mieti tulevaa. 

Rio yrittää juuri nyt kiivetä kirjahyllyyn, näppäisee ohimennessään seinään nojaavaa isänsä kitaraa, tutkii tarkasti leikkikehässä lojuvaa vanhaa kameraa ja heittää ylävitosia kylään tulleiden vieraiden kanssa.

Ja hymyilee koko ajan.

Ruskeissa nappisilmissä on iloa ja varmuutta siitä, että hän on maailman rakastetuin poika. 

Kotona Järvenpäässä, vuonna 1915 rakennetussa hirsihuvilassa on kodikas tunnelma. Siellä on tilaa pienen pojan juoksennella, mutta myös turvaratkaisuja, ettei poika loukkaa itseään.

Kävelemään Rio oppi vuoden ikäisenä. Nyt hän tavoittelee ensimmäisiä sanojaan, nappaa kengän käteensä ja sanoo ihan ymmärrettävästi: ”Kenkä! ”

– Olen Riolle isi tai lempinimeni mukaan Amppu. Poika on perhepäivähoidossa Mäntsälässä, ja ryhmässä on muutama isompikin lapsi. Rio tykkää leikkiä muiden kanssa ja riemuitsee selvästi siitäkin, että talossa on kotielämiä, muun muassa minipossu.

Ulkonäössään Riolla on perimää suomalaisten geenien lisäksi kahdelta suunnalta: Amadeus Lundbergin isä Taisto Lundberg on romani, Laran isä espanjalainen.

– Minä olen taustani takia tummansininen suomalainen, Amadeus Lundberg luonnehtii itseään.

Rio on sydäntenmurskaaja jo nyt. Vanhempiensa sydämet hän valloitti heti syntymähetkellään.

Runollisesti Amadeus Lundberg kuvaa suhdettaan poikaansa. 

– Hän on toteutunut haaveuneni, ja koen jo nyt, että meillä on vahva, suorastaan telepaattinen yhteys toisiimme. Rio tulkitsee minua omalla lapsen tavallaan aivan uskomattoman herkästi.

Ollessaan Hyvinkään sairaalassa vuosi sitten 24. tammikuuta tuore isä jännitti synnytystä. Se oli lopulta nopea, kahden tunnin mittainen.

– Kunnioitukseni naisia kohtaan kasvoi, kun katsoin Laraa ja hänen synnytystuskiaan. Saadessani Rion syliini iloitsin, että olimme saaneet terveen pojan. Katsoin hänen varpaitaan ja sormiaan, koko vauvaa. 

Tunne oli ainutlaatuinen.

27-vuotias isä sanoo muuttuneensa Rion syntymän jälkeen. Ennen kaikkea hän on herkistynyt.

– Olin ennen häntä uutisfriikki, seurasin uutisia monista kanavista. Nyt en halua kuulla maailman kauheuksista enkä katsoa kuvia sodan keskellä kärsivistä lapsista. 

Kun Rio kasvaa, isä toivoo voivansa varjella tätä kaikelta pahalta ja negatiiviselta.

– Haluan opettaa hänet kunnioittamaan muita ihmisiä ja välttämään niitä, jotka eivät ansaitse kunnioitusta.

Isyydestä kertoo Amadeus Lundbergin keskikesällä ilmestyvän levyn yksi laulu. Hän ottaa kännykän ja soittaa siitä Mika Toivosen säveltämän, Timo Kiiskisen sanoittaman Pienen pojan kyyneleet. Se on luultavasti laulu, jota Amadeus Lundberg laulaa vielä vuosien päästä.

Isäksi Amadeus Lundberg opetteli jo ennen poikansa syntymää. Hänen kymmenen vuotta vanhemmalla vaimollaan Laralla on edellisestä avioliitostaan kaksi lasta.

– Kun tapasin Laran ensimmäistä kertaa, hän sanoi ikänsä ja kertoi, että hänellä on lapsia. Totesin, ettei haittaa. Ei haittaa! Kysyin heti hänet nähdessäni, että kuka sä oikein olet. Myöhemmin kuulin, että samoilla sanoilla isäni oli kysynyt äidiltäni tämän kohdatessaan: Kuka sä oikein olet?

Laran vanhemmat lapset, seiskaluokkalainen Benjamin ja kuudesluokkalainen Isabella asuvat enimmän osan ajastaan Järvenpäässä, Amadeuksen ja äitinsä luona, osan ajastaan isänsä luona.

– Olin heille aluksi enemmän kaveri, varsinkin Benkun pelikaveri. Sitten varmaankin aikuistuin ja olen ruvennut kiinnittämään enemmän huomiota siihen, että lapset osallistuvat kotitöihin. Ehkä se on myös sellaista isäksi kypsymistä, vaikka heille olen puoli-isä. 

Omasta isästään, Hortto Kaalo -yhtyeen Taisto Lundbergista Amadeus puhuu kauniisti ja kunnioittavasti. Eniten isää ja poikaa on yhdistänyt musiikki.

– Ehkä isä oli kasvatuksessani joskus liiankin joustava ja ymmärtävä, mutta hän on aina ollut tukenani ja tavoitettavissa vaikka aamuyöstä, jos olen tarvinnut apua. Isän antama tuki on kallisarvoista.

Isällä on ollut vaikeutensa, mutta ne eivät rikkoneet hänen ja poikansa välejä.

Alle kouluikäisinä Amadeus ja hänen vuotta nuorempi siskonsa Gilda jäivät asumaan äitinsä Maaritin luokse, kun vanhemmat erosivat.

– Yhteys isään ei silti katkennut. Isän puolelta meillä on kolme puolisisarusta.

Erityinen miehen malli Amadeus Lundbergille on ollut äidinisä, SOK:n pitkäaikainen pääjohtaja, vuorineuvos Juhani Pesonen.

– Vaari on miehekäs herrasmies. Toinen puoli nyt jo yli 80-vuotiaassa vaarissa on taiteellisuus. Kun olimme pieniä, hän lauloi aina automatkoillamme. Sellaiset muistot jäävät lapsen mieleen vahvoina kokemuksina.

Rio kasvaa nyt kahden taiteilijan kodissa. Artesaanikoulutuksen saanut taiteilija Lara Del Mar Sánches toimii tatuointitaiteilijana. Hänellä on Kellokosken ruukin alueen vanhassa tehtaassa valoisa ateljeestudio, jossa hän ottaa vastaan asiakkaita.

– Ihailen Laran taitoja, mutta itselleni en ole vielä ottanut tatuointia. Epäilen vahvasti, että yksi tatuointi johtaa helposti toiseen.

Lara Del Mar Sánchesin lahjakkuudesta kertoo olohuoneen seinällä oleva isokoinen maalaus. Vahva naishahmo katsoo siinä etäälle, kuin tuleviin aikoihin.

Rion vauva-ajan Amadeus Lundberg ehti olla kotona, ja valvottujen öitten rasitusta hän jakoi vaimonsa kanssa nukkumalla vuoroyöt vauvan kanssa.

– Onneksi minulla on hyvät unenlahjat, mutta tiedän jotain myös unettomuudesta, ja miten se voi rasittaa psyykeä.

Nyt Amadeus iloitsee terveydestään ja mahdollisuudesta tehdä unelmatyötään.

– Äitini totesi taannoin, kuinka etuoikeutettua on saada tehdä sitä, mitä osaa ja mihin on lahjoja. Se on totta! 

Amadeus Lundberg näyttää olohuoneen kaapin päällä olevaa Viikon myydyin levy -pystiä ja Tangokuninkaan voitosta kertovaa plakaattia.

– Ne ovat tähän mennessä parhaimmat saavutukseni työssä.

Työ vie hänet maailmalle elokuussa. Silloin alkaa kiertue Muuttuvat laulut – Georg Ots. Sen on käsikirjoittanut näyttelijä Susanna Haavisto. Amadeus Lundbergin lisäksi solisteina kuullaan Hannu Lehtosta ja Teemu Roivaista.

– Aika on kulunut tiiviisti sen ja uuden levyn teossa. Kiertueelle olen opetellut yhdeksän uutta laulua.

Arki lapsiperheessä muuttuu, kun artisti-isä lähtee jälleen kiertämään Suomea.

Tärkein on silti kotona. Rio, joka käpertyy isän syliin tuttipullo kädessään. ●

Teksti Liisa Talvitie, kuvat Kaisu Jouppi

Kommentoi »