Albert Edelfelt palaa kotiin Pariisista – Ateneum tuo näytteille lukuisia Edelfeltin teoksia, joita ei ole aiemmin Suomessa nähty
Taidenäyttely
Albert Edelfelt palaa kotiin Pariisista – Ateneum tuo näytteille lukuisia Edelfeltin teoksia, joita ei ole aiemmin Suomessa nähty
Ateneumin 5. toukokuuta avautuva vientinäyttely oli viime vuonna Edelfeltin ­kaikkien aikojen ensimmäinen yksityisnäyttely Pariisissa – ja se ylitti odotukset lähes 140 000 kävijällä.
Julkaistu 5.5.2023
Apu

Kaikkihan me tiedämme, että Suomen taiteen kultakauden ikonisin taiteilija Albert Edelfelt asui Pariisisssa ja vietti legendaarista taiteilijaelämää avaten latua muille suomalaistaiteilijoille. Onkin yllättävää, että vasta tämä Ateneumin vientinäyttely oli viime vuonna Edelfeltin ­kaikkien aikojen ensimmäinen yksityisnäyttely Pariisissa – ja se ylitti odotukset lähes 140 000 kävijällä.

Nyt näyttely on palannut kotiin maailmalta, ja mekin pääsemme näkemään kattauksen Edelfeltin asemasta kansainvälisenä vaikuttajana. Hän puhui useita kieliä, matkusteli ympäri maailmaa ja tunsi muun muassa amerikkalaisen taiteilijan John Singer Sargentin.

Ateneumin seinillä on muotokuvia Edelfeltin perheenjäsenistä, aikansa julkkiksista ja taiteilija­kollegoista sekä näkymiä Pariisista, Porvoosta ja Helsingistä Edelfeltin Etelä-Euroopan-­matkojen lisäksi. Siellä nähdään myös kansallisaarteemme maalaukset Leikkiviä poikia ­rannalla sekä Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä vuosilta 1884 ja 1887.

Lisäksi näyttelyssä on useita teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa.

Edelfelt on yksi Suomen tutkituimmista mestari­maalareista, mutta tämän kokoluokan vientinäyttelyt onnistuvat usein tuottamaan lisä­tietoa ja -tutkimusta. Näyttely tarjoaa uusia näkökulmia vannoutuneimmallekin fanille.

Albert Edelfelt 5.5.–17.9., Ateneumin taidemuseo, Helsinki. Ennakkolippu Lippu.fi:stä, jos haluat varmistaa sisäänpääsyn tiettynä aikana.

Kuvassa Albert Edelfeltin maalaus ­Tyttöjä veneessä (1886). Kansallisgalleria, Ateneumin taidemuseo.

Kommentoi »