
Pomot ramppaavat esimieskursseilla, mutta Ville Blåfield yrittää keskustella alaistaidoista.
Yksi työurani parhaista pomoista oli kerran poikkeuksellisen turhautunut.
”Aina peräänkuulutetaan esimiestaitoja, mutta koskaan ei puhuta alaistaidoista”, hän puuskahti. ”Eikö alaisiltakin voisi odottaa jotain?”
Puuskahdus on tietysti tavallaan kohtuuton. Hierarkkisesta työkulttuurista on siirrytty lähes vastakkaiseen maailmaan, jossa jokainen työntekijä on oman tehtävänsä asiantuntija. Alaistaitojen sijaan vaaditaan parempaa johtamista. Kannustava esimies on kuin työterveyshuolto – palvelu, johon jokaisella on oikeus.
Entisen pomoni ajatus ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen. Teemaa ovat käsitelleet mm. Markku Silvennoinen ja Risto Kauppinen kirjassaan Onnistu alaisena – näin johdan esimiestäni ja itseäni (Tammi, 2006). Miesten kuva unelma-alaisesta on hyvin itsenäinen: Tehokas alainen hoitaa oman työnsä hyvin, mutta etsii aktiivisesti myös oman tehtäväalueensa yli meneviä organisaation harmaita ja laiminlyötyjä alueita.
Ja alaistaitoja tosiaan opetetaankin. Esimerkiksi ProTulos on järjestänyt ”alaistaitovalmennuksia” jo usean vuoden ajan. Kouluttaja Henrietta Aarnikoivun mukaan osa valmennettavista vieroksuu alaistaito-termiä.
”Suoraan sanottuna hieman huvittaa tämä herkkänahkaisuus alainen-termiin liittyen. Jokainenhan on lähes poikkeuksetta jonkun alainen, joten alaistaidot koskettavat myös esimiehiä. Alainen ei ole yhtä kuin alamainen”, Aarnikoivu sanoo.
Alaistaidoista puhuminen on tabu! saan vastaukseksi, kun herätän aiheesta keskustelua Twitterissä.
Tabuksi #alaistaidot saa kuitenkin aikaan aikamoisen pulinan. Käy ilmi, että monia tosiaan tökkii sanavalinta.
Vieroksun sanaa ”alainen”. Aivan kamala, twiittaa yksi. Hyvässä pomo-työntekijäsuhteessa molemmat tajuaa, että kyse ei ole niinkään vallasta kuin työnjaosta.
Jos kypsässä esimies-alais-suhteessa molemmat suhtautuvat roolitukseen vain työnjakona, mahdollistaa tämä kai molemminpuolisen empatian, pohdin. Se taas johtaa hyvään esimies- ja alaistyöhön.
Tällaisen semioottisen halailun varjoon uhkaa kuitenkin jäädä se kiinnostavampi kysymys: Mitä ne säälliset alais- tai työntekijätaidot oikein olisivat? Kai jotain olisi oikein odottaa kypsiltä asiantuntijoiltakin.
Hyvä työntekijä tuo pomolleen ratkaisuehdotuksia eikä pelkkiä ongelmia, kuuluu yksi Twitter-keskustelun parhaista ehdotuksista. Toisen mielestä tärkein alaistaito on asenne. Ymmärrys omasta roolista työyhteisössä.
”Itsensä johtamiseen liittyviä taitoja, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja muutoksessa toimimiseen liittyviä taitoja. Alaistaidot näkyvät vastuullisena ja rakentavana toimintana itseä ja muita työyhteisön jäseniä kohtaan”, listaa kouluttaja Aarnikoivu.
”On tärkeää, että jokainen pysähtyy pohtimaan sitä, mitä tarkoittaa olla töissä.”
Itse pidän tästä Twitter-ehdotuksesta: Hyvä tyyppi ottaa vastuun työstään eikä anna kärpästen kokoisia asioita pomon ratkaistavaksi. Kiusallisesti se nimittäin vaatii jotain pomoltakin. Ne kärpäsen kokoiset asiat on tässä mallissa tosiaan osattava jättää työntekijän huoleksi.
Sillä lopultahan esimies- tai alaistaidot ovat ihmissuhdetaitoja.
Perkele! Eikö se riitä, että tekee työnsä ja on reilu työkaveri kaikille? puuskahtaa yksi kommentoija Twitterissä. Pomojennuoleskelijat tiedetään. Työpaikkojen alaluokka. ■
1 Haluatko paremman esimiehen? Ole vähän helpompi alainen ja anna pomollesi palautetta hänen työstään. ”Jokainen voi panoksellaan auttaa esimiestä olemaan hyvä esimies”, sanoo alaiskouluttaja Aarnikoivu.
2 Tuntuuko, ettet pysy muutoksessa perässä? Et ole yksin. Aarnikoivun mukaan kyky toimia muutoksessa ja epävarmuuden sietokyky ovat nykytyöelämässä keskeistä.
3 Haluaisitko edetä urallasi, mutta homma tuntuu junnaavan? Oletko asettanut itsellesi selkeät tavoitteet? Aarnikoivun mukaan myös tavoitteellisuus suhteessa omaan uraan on alaistaito. ”Aseta tavoitteita, toimi aktiivisesti niiden saavuttamiseksi ja tee valintoja.”