Alaikäisten metsästäjät (eli mitäs läksit)
Puheenaiheet
Alaikäisten metsästäjät (eli mitäs läksit)
Lapsista ja nuorista seksuaalisesti kiinnostuneita ihmisiä on ollut aina, mutta internet on tehnyt lähestymisen helpommaksi. Yritykset ostaa seksiä alaikäisiltä ovat lisääntyneet rajusti.
Julkaistu 22.2.2012
Apu

Tiina, 14, on niin sanotun tavallisen perheen tyttö, jolla ei ollut edes erikoisen vaikeaa murrosikää. Netin kautta Tiinaan otti yhteyttä yli 40-vuotias Pentti. Yhteydenpito alkoi imartelulla ja eteni pikkuhiljaa.

Pentti on saanut Tiinan lintsaamaan koulusta; päivät vietetään Pentin asunnolla tehden “kaikkea kivaa”. Mies ostelee Tiinalle tavaroita seksiä vastaan.

Perhe oli täysin tietämätön asiasta, kunnes äiti löysi Tiinan puhelimesta seksisävytteisiä viestejä. Kun äiti soitti numeroon, sieltä vastasi aikuinen mies.

Tiina ei suostu keskustelemaan aiheesta vanhempiensa kanssa eikä lopettamaan Pentin tapaamista. Äidin mukaan tyttären käytös on muuttunut: Tiina on aiempaa äksympi, aggressiivinen ja hermostuu helposti. Perhe on täysin neuvoton.

SEKSIN SUOJAIKÄRAJA Suomessa on 16 vuotta. Siitä huolimatta tuhannet sitä nuoremmat tytöt ja pojat kohtaavat seksuaalista ahdistelua aikuisten taholta internetissä, kadulla, liikennevälineissä ja harrastuksissa. Myös maksullista seksiä yritetään hankkia alaikäisiltä entistä useammin.

Poliisin ja nuorten kanssa työskentelevien mukaan tyypillisin tapaus on 30–50-vuotias mies, joka lähestyy alaikäistä tyttöä.  Reaalimaailman tapauksista nettitapaukset poikkeavat eniten siinä, että tekijä on useimmiten ennestään tuntematon ja voi lähestyä useampia lapsia tai nuoria kerrallaan.

Verkossa voi esiintyä kenenä tai millaisena tahansa. Nettitoiminta on tekijälle huomattavasti riskittömämpää kuin kontaktiyritykset puhelimitse, autolla ajelu teinin perässä tai muu kyttääminen.

Yleensä tyttö katkaisee yhteydenpidon, jos vastapuolelta paljastuu söpön 18-vuotiaan skeittaripojan sijaan keski-ikäinen patu – mutta ei aina.

Seksuaaliset kokemukset kiinnostavat ja voivat antaa myös uutta itsevarmuutta. Mutta jos joutuu liian varhain tilanteeseen, jota ei hallitse ja jonka käsittelyyn ei ole valmiuksia, se muuttaa väistämättä persoonallisuutta. Ristiriita omien ja partnerin toimien ja sen välillä, minkä pohjimmiltaan tietää vääräksi, on useimmille liikaa.

Aina tilanteen jatkuminen ei perustu vapaaehtoisuuteen. Nuori häpeää tapahtunutta, ja aikuinen kiristää tätä uhkaamalla kertoa vanhemmille ja kaverille.

Verkko on armoton väline: kaikki sinne laitettu säilyy. Kuinka moni aikuinen, saati yläasteikäinen, kestäisi ajatusta, että esimerkiksi ajattelemattomuutta lähetetty yläosaton kuva löytyisi koulun tai muun yhteisön seinältä?

– Netissä hyväksikäyttö on pahimmillaan päättymätöntä. Jos kuvamateriaalia on lähetetty eteenpäin, poisto yhdeltä palvelimelta ei riitä, Helsingin virtuaalisen lähipoliisiryhmän vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen sanoo.

Antikainen muistuttaa, että seksin osto tai sen yritys on rikos silloinkin, jos uhri on alle 18-vuotias. 13–16-vuotiaat tytöt kokevat netissä ylivoimaisesti eniten häirintää – mutta ongelmat koskettavat myös poikia.

ELMERI, 16, on otettu huostaan puolisen vuotta sitten, pääasiassa huumeongelmansa vuoksi. Huumeet ovat olleet kuvassa jo 13-vuotiaasta, ja hän rahoittaa käyttöään muun muassa myymällä pieniä määriä huumeita.

Elmeri on karannut sijoituspaikasta säännöllisesti ja majoittunut aikuisten naisten koteihin. Viimeisin oli 37-vuotias nainen, jonka kanssa Elmeri on omien sanojensa mukaan harrastanut seksiä.

Poika on saanut yöpyä naisten asunnoissa ja käyttänyt heidän kanssaan alkoholia ja muita päihteitä. Elmeri ei majoittaudu miesten luo, koska “ei ole homo”. Hänen kantansa on, että nuori saa aina majapaikan – jos on valmis vastapalveluksiin.

Homoseksuaalisissa hyväksikäyttötapauksissa tilannetta mutkistaa entisestään, jos nuori on homoutensa kanssa kaapissa tai ei ole vielä varma suuntautumisestaan. Asenteet homoutta kohtaan ovat lieventyneet, mutta asia voi yhä olla arka, etenkin pojille.

SELVITYSTEN MUKAAN seksin oston yritysten kohteeksi joutuu Suomessa vuosittain tuhansia nuoria. Vuoden 2011 Kouluterveyskyselyn tietojen mukaan 5–9 prosentille tytöistä ja 2–3 prosentille pojista oli tarjottu rahaa tai jotain muuta vastineeksi seksistä. Kyselyyn vastasi yli 180 000 nuorta.

Etenkin netissä alaikäiset saavat hyvin suorasukaisia ehdotuksia aikuisilta. Ostajat – lähes aina miehet – latelevat mieltymyksiään ja toiveitaan, kertovat palkkioista ja ehdottavat tapaamisia tarkoissa paikoissa.

Seksinostajat toimivat aktiivisesti monilla nuorille suunnatuilla sivustoilla. Ostotarjouksiin voi törmätä kuka tahansa aktiivisesti nettiä käyttävä nuori, mutta ehdottelemaan tullaan myös kasvokkain.

– Tällaista toimintaa on ollut aina, mutta ammattiauttajien kokemus on, että se on lisääntynyt ja tullut härskimmäksi. Teineillä ei ole vertailukohtaa, mutta valtaosa heistä on kyselyissä ja tutkimuksissa pitänyt asiaa vastenmielisenä ongelmana, johon pitää puuttua, hyväksikäytön ja maksullisen seksin pariin ajautuneita alaikäisiä auttavan Exit-hankkeen projektipäällikkö Tanja Auvinen sanoo.

ALAIKÄISTEN HYVÄKSIKÄYTÖSSÄ ei ole kyse vain seksistä, vaan vähintään yhtä paljon valtasuhteista. Ei ole tavatonta, että teinejä säännöllisesti jahtaava mies ei kykene suhteisiin ikäistensä naisten kanssa.

Streotyyppinen kuva hyväksikäyttäjästä - jonka teot tuomitaan yksiselitteisesti – on pikkutyttöjä tai -poikia ahdisteleva peräkamarin poika. Heitäkin on, mutta etenkin netissä tekijöitä löytyy kaikista yhteiskuntaluokista. Moni on naimisissa ja perheenisä.

– Aiheesta ei juuri ole tieteellistä tutkimusta, mutta sellaista ja tietoa tekijöistä kaivataan lisää. Poliisi ottaa asian vakavasti; etenkin jos asialla ovat jatkuvasti samat henkilöt, poliisiin pitää ottaa yhteyttä. Poliisi toivoo myös vanhempien olevan hereillä asian suhteen, Tanja Auvinen sanoo.

Ilmiön vastenmielisin puoli näkyy keskustelupalstoilla, jossa aikuiset miehet puolustelevat omia tai toisten tekoja syyttämällä 14-vuotiaita tyttöjä ”alinta saastaa oleviksi pikkuhoroiksi”, ”kylmäpäisiksi aikuiseksi bisnesnaisiksi” ja ”huoraaviksi teinipissiksiksi”.

Päivänvalon kestävääkin kritiikkiä on esitetty. Esimerkiksi tutkija ja kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on julkisesti kritisoinut sosiaalitoimen johtopäätöksiä nuorten tyttöjen seksisuhteista kaksinaismoralistisiksi ja holhoaviksi. Hänen mukaansa 16-vuotiaan tytön seksikokemukset tulkitaan lähes aina ”itsetuhokäytökseksi”; poikien kohdalla näin on vain silloin, jos kokemukset ovat homoseksuaalisia.

Jos 15-vuotias tyttö harrastaa molempien halusta seksiä 18-vuotiaan pojan kanssa, syytä moralisointiin tai holhoukseen ei tietenkään ole. Mutta tilanne on toinen, jos partneri on 38-vuotias.

Jutta Antikainen muistuttaa, että vaikka terveen järjen käyttö on teineillekin sallittua ja jopa suotavaa, olennainen on vastuukysymys. Seksuaalisen kiinnostuksen herääminen, kokeilut ja oman viehätysvoiman testaus kuuluvat nuoruuteen sekä tytöillä että pojilla.

Mutta vaikka teini olisi kuinka utelias tai käyttäytyisi ja pukeutuisi ”provosoivasti”, vastuu teoista on aina aikuisella.

– Tämä on ihan selvä juttu. Nettihuutelijat eivät onneksi edusta koko yleistä mielipidettä, mutta jonkinlainen ikiaikainen naisviha siellä puhuu – ja nyt kyse on vielä käytännössä lapsista, Tanja Auvinen tokaisee.

Jos asia ei muuten avaudu, tekojen oikeellisuus on helppo testata tutulla tavalla: vaihtamalla uhrin paikalle oma tytär, pikkusisko, kummilapsi tai muu läheinen.

Lue lisää Avun numerosta 8 (ilm. 23.2.).

Kommentoi »