
Reaktio tuntuu julmalta, mutta ei poikkeukselliselta. Ellei hippejä lasketa, sileää ihoa on pidetty itsestäänselvänä osana naiskauneutta koko 1900-luvun ajan.
Toisaalta naisten karvoitusta on kontrolloitu kautta historian. Tapa liittyy kristilliseen ihmiskäsitykseen, jossa nainen on yhdistetty luontoon, jota pitää hallita tai muuten koko kaunis systeemi romahtaa.
Karvaista naista pidetään edelleen valtavirtakuvastossa uhkaavana, sotkuisena ja maskuliinisena.
Kyse on kuitenkin siitä, mihin silmä tottuu. Kuluneen vuoden aikana tumblriin ja instagramiin on alkanut tulvia kuvia kainalo- ja säärikarvojaan ylpeästi kantavista kauniista ihmisistä. Viime talvena instagram-trendiksi nousi kainalokarvojen värjääminen sarjakuvamaisilla karkkiväreillä.
Taustalla vaikuttaa feministinen ajattelu ja kieltäytyminen kulttuurin sanelemista sheivausrutiineista. Yksi edelläkävijöistä on Lontoossa asuva internet-taiteilija Arvida Byström, joka on esimerkiksi kuvannut Vicelle ihmisiä tyttömäisissä vaatteissa, karvoitukset rehottaen. Kun hänen kaltaisensa suosittu instagrammaaja postaa selfien, jossa kainalokarvat näyttävät esteettiseltä, kauneuskäsitykset alkavat hiljalleen muuttua. Muut jäljittelevät perässä.
Karvoitus hätkähdyttää edelleen, mutta ajamatta jättämistä kannattaa tänä kesänä kokeilla. Siihen voi suhtautua hauskana asusteena, jonka halutessaan saa helposti piiloon tai poistettua täysin.
Karvoituksen vapauttaminen ei tarkoita sitä, että tarvitsisi näyttää metsänpeikolta tai 70-luvun kommuunista karanneelta hipiltä. Nainen voi olla karvainen ja näyttää silti siistiltä.
Tänä kesänä kannattaa kokeilla yhdistää säärikarvat vaikka yksinkertaiseen pastellisävyiseen mekkoon. Se tuo tyyliin kiehtovan kontrastin maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä – ja kääntää varmasti katseet.
Iida Sofia Hirvonen