Al Pacino, pari pesäpallojoukkuetta ja rivi nappeja tekivät tavallisesta aluspaidasta klassikon
Puheenaiheet
Al Pacino, pari pesäpallojoukkuetta ja rivi nappeja tekivät tavallisesta aluspaidasta klassikon
Al Pacino, pari pesäpallojoukkuetta ja rivi nappeja tekivät tavallisesta aluspaidasta klassikon.
Julkaistu 23.6.2015
Image

Henley-paita ei ehkä sano mitään, mutta sen kuva herättää useimmissa  jotain mielikuvia. Kenties Al Pacinon kovanaamainen soluttautujakyttä Serpicossa tai mustavalkokuvan mainari aluspaitasillaan Kaliforniassa suuren kultaryntäyksen aikana.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan henley on lyhyt- tai pitkähihainen t-paita, jossa on muutaman napin mittainen nappilista.

Parilla hassulla napilla on t-paidalle valtava merkitys. Kun simppeliin t-paitaan lisätään nappeja, pukeutuminen muuttuu välittömästi harkitummaksi. Jos ei muuten, niin ainakin sen suhteen, montako nappia on auki: yksi on sopivasti, kolme liikaa – ellei satu olemaan kesämies, johon on lurahtanut myös hieman liikaa parfyymia.

Alkujaan kyse oli kuitenkin aluspaidasta. Henley-paita sai tarinan mukaan nimensä Henley-on-Thamesin pikkukylästä noin sata kilometriä Lontoosta länteen. Kylässä järjestettiin ensimmäiset Henley Royal Regatta -soutukisat jo vuonna 1839. Napilliset, kauluksettomat aluspaidat olivat tuolloin suosittuja, ja soutajat alkoivat kilpailla pelkissä aluspaidoissa.

Pian ne tunnettiin henley-paitoina.

Atlantin toisella puolella napillinen t-paitamalli oli yhtä lailla suosittu urheilupiireissä. Niitä käyttivät erityisesti pesäpalloilijat, ja edelleenkin useimpien baseball-joukkueiden pelipaidat ovat henleyn muunnelmia. Nappilista on kasvanut paidan mittaiseksi.

Nykyajan henleyt eivät ole aluspaitoja tai urheiluvaatteita. Ne ovat kaikkialla, mikä ei ehkä naurata erästä miestä.

Viime syksynä Eagles-yhtyeen perustajajäsen Don Henley haastoi wisconsinilaisen Duluth Trading Co. -vaatemerkin oikeuteen, kun se käytti mainoskampanjassaan sanaleikkiä Don a Henley and Take It Easy.

Don Henley ei ottanut. ■

Kommentoi »