Aku Hirviniemi roolistaan Tuntemattoman sotilaan Hietasena: Kyse oli epänäyttelemisestä
Kulttuuri
Aku Hirviniemi roolistaan Tuntemattoman sotilaan Hietasena: Kyse oli epänäyttelemisestä
Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan on nähnyt Suomessa pian miljoona katsojaa.
4.2.2018
 |
Apu

Aku Hirviniemelle viime vuosi oli monessa mielessä isojen muutosten vuosi sekä yksityiselämässä että työuralla. Pitkä avoliitto näyttelijä Niina Lahtisen kanssa päättyi vuonna 2016, joskin ero pysyi salassa viime vuoteen asti. Aku sanoo juuri nyt tuntevansa suurta kiitollisuutta siitä, että sai niin ison ja näyttävän Hietasen roolin Aku Louhimiehen uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.  

– Tuntemattoman sotilaan ylitsevuotavan myönteinen vastaanotto on lyönyt minut täysin ällikällä. Tuntuu ihan uskomattomalta, että jo lähes miljoona suomalaista on nähnyt elokuvan. Luulen, että pystymme tarkastelemaan tätä saavutusta tyynesti ja kiihkottomasti vasta joskus kymmenen vuoden kuluttua. Tuskinpa kukaan meistä kykenee vielä arvioimaan, mitä kaikkea tämä elokuva merkitsee uramme jatkon kannalta, Aku tunnustaa mietteliäänä. 

Uusi Tuntematon on saanut yhtä valtalehteä lukuun ottamatta kiittävät arvostelut kaikilta suomalaisilta elokuva-arvostelijoilta. Kaikki eivät tosin olleet samaa mieltä näyttelijöiden istuvuudesta legendaarisiin rooleihinsa.

Kun näyttelijävalinnat julkistettiin, jotkut olivat sitä mieltä, että Hirviniemi ja Jussi Vatanen entisinä Putous-tähtinä pilaisivat kaikille suomalaisille rakkaan kansallisteoksen.

– Elokuvan ensi-illan jälkeen jotkut vanhemmat miehet ovat pysäyttäneet minut juttelemaan kadulla tai kaupassa. Osa on sanonut suoraan epäilleensä minun ja Jussin sopivuutta rooleihimme. Samaan hengenvetoon he ovat pahoitellen tunnustaneet olleensa väärässä. 

Kansan avoimuus ja nöyryys tuntuu Hirviniemestä ”hirveän hyvältä”. Että he kaikki saivat sittenkin onnistua suuren yleisön silmissä. 

– Tiedän, että koko näyttelijäjoukollemme on ollut suuri kunnia ja luottotehtävä, että juuri meidät valittiin näihin rooleihin. Monet miesnäyttelijät olisivat jopa maksaneet saadakseen jonkun osan tässä elokuvassa. Toivon, että Tuntemattoman menestys antaa myös meille Putous-koomikoiksi leimatuille näyttelijöille mahdollisuuden tehdä monipuolisempia rooleja, ja mikseipä myös enemmän draamaa. Sen verran voimaannuttava ja inspiroiva tämä kokemus on ollut meille kaikille, Aku Hirviniemi sanoo.

Tuntemattomassa Urho Hietasta esittänyt Hirviniemi painottaa, kuinka paljon ohjaaja Aku Louhimies korosti henkilöohjauksessaan realismia, jossa teennäisyydellä ja teatraalisuudella ei ollut sijaa. Louhimies ei halunnut näyttelemistä sanan varsinaisessa merkityksessä. 

Rooleista tehtiin mahdollisimman luonnollisia. Kyse oli eräänlaisesta epänäyttelemisestä. 

– Louhimies heitti minulle hyvän ohjeen ottaessaan lähikuvia Tuntemattomassa, etenkin jos tuppasi menemään yhtään ylinäyttelemisen puolelle. Hän korosti, että ”ajatus näkyy”. Tuo lause on jäänyt kaikumaan pysyvästi mieleeni, Hirviniemi analysoi. 

Hietasen rooli toi toisella tapaa Hirviniemen mieleen roolin tv-sarjassa Roba, jossa hän esitti arkisten asioiden ja henkirikosten keskellä rimpuilevaa vanhempaa konstaapelia Jani Sjöbergiä.

– Draamahan on aina kohotettua todellisuutta. Ei näyttelijän vuorosanojen tarvitse olla rytmillisesti täydellisiä, eikä mielestäni pidäkään. Täydellisyys draamassa ja taiteessa on epäkiinnostavaa. Juuri virhe on se, mistä Jumala pääsee sisään, tuumaa Hirviniemi, jonka oma julkinen ja yksityinen elämä on viimeisen vuoden aikana sisältänyt yhtä ja toista. On ollut työuupumusta ja avioeroa, uutta elämää.

Teksti Juhani Nurmi

Lue myös:

Kommentoi »