Aku Hirviniemi: "Hauska ja sympaattinen Aku katosi uupumuksen alle"
Puheenaiheet
Aku Hirviniemi: "Hauska ja sympaattinen Aku katosi uupumuksen alle"
Aku Hirviniemi sairastui uupumukseen ja jäi näyttelijän työstään pitkälle sairauslomalle. Tauon aikana hän oivalsi tehneensä kaikkea liikaa niin työssään kuin vapaa-ajallaankin.
2Kommenttia
Julkaistu 16.10.2017
Apu

Muutama viikko sitten näyttelijä Aku Hirviniemen nuorin tytär, 7-vuotias Tuulikki, pyysi isäänsä olemaan liikkumatta. Samalla tyttö katsoi häntä syvälle silmään ja yritti kuulemma nähdä.

– Kysyin, että mitä sä yrität nähdä. ”Sun sielun”, Aku Hirviniemi kertoo tyttären vastanneen.

Sieluunsa hän on itsekin katsonut, syvälle ja vaikeimman kautta. Kesken kiivaan työvuoden 2016 ja elämänmuutosten keskellä Aku Hirviniemi uupui niin, että se johti vakavaan burnoutiin. 

Tekeillä olevat työt jätettiin tauolle. Pitkän sairausloman aikana hän kävi läpi syitä uupumukseensa ja yritti muuttaa elämänsä suuntaa.

Nyt hän kertoo kokemastaan ja sanoo oivaltaneensa, miten puhuminen auttaa. Asioiden patoaminen sisälleen ei.

Väistämätön tauko, sellaiseksi hän sanoo sairauslomaansa.

– Oli pakko vetää henkeä ja olla monta kuukautta tekemättä mitään töitä. Työn määrä oli liiallinen, ja se johti burnoutiin. Lääkärin määräyksestä jäin pois television Posse-ohjelmasta ja pääsin jatkamaan Tuntemattoman sotilaan kuvauksia vasta helmikuussa.

Hietasta Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Hirviniemi oli ehtinyt tehdä koko kesän 2016 elokuvan kohtauksia, vaikka muiden töiden aiheuttama uupumus painoi jo päälle. Hän ei tarkalleen edes muistanut tehneensä tiettyjä elokuvan kohtauksia.

– Soitin Akulle ja kysyin, että milloin tehdään Petroskoihin sijoittuvat kohtaukset, jossa rakastelen Veeruskan kanssa. Hän sanoi, että ne tehtiin jo ja hyvin tehtiinkin.

Jäädessään pois Possesta hän kertoo työnteon muuttuneen hybrikseksi. Ylikierrostilassa tilanne oli saatava poikki.

Aku Hirviniemi sanoo olevansa äärimmäisyyksien ihminen, sellainen, joka tekee täydellä vimmalla kaiken, mihin ryhtyy. Oli sitten kyseessä työ, tupakointi tai juhliminen. Myös juokseminen, jota hän jossain vaiheessa harrasti niin täysillä, että juoksi kaksi puolimaratonia ja yhden täysmaratonin Tukholmassa.

– Olen täydellisesti työhön liittyvän intohimoni kautta olemassa. En ole pystynyt kanavoimaan luovuuttani muuhun. Kun yhdeksänvuotiaana harrastuksena aloittamani näytteleminen muuttui työksi Teatterikorkeakoulun jälkeen, ei minulla ollut muuta harrastusta kuin liikunta. Sekin on jäänyt kuluneen vuoden aikana.

Hän siteeraa ex-puolisoaan, näyttelijä Niina Lahtista

– Niina, jonka kanssa meillä on hyvät välit, sanoi, että ihmisen vahvuudet ovat myös hänen heikkouksiaan.

Aku Hirviniemi allekirjoittaa ajatuksen. 

Sairausloman aikana oli opittava olemaan tekemättä mitään. Aku Hirviniemi oli kotona, osallistui tyttäriensä arkeen ja ehti myös kyllästyä. Sekin on hyvä olotila liiallisen työmäärän jälkeen.

Nummisuutarit Suomen Kansallisteatterissa 2015, tv-ohjelmat Aku ja 7 ihmettä, Posse, Kingi ja kaikki omat keikat päälle. Hirviniemen pariin viime vuoteen mahtunut työmäärä oli ollut hirmuinen.

– Nummisuutarit Janne Reinikaisen ohjaamana Kansallisen isolla näyttämöllä oli mahtava kokemus, mutta minulle jäi päälle Eskon öykkärirooli. Lähipiiri huomautteli siitä minulle – hauska ja sympaattinen Aku oli kadonnut.

Hän sanoo huonoksi puolekseen juuri sen, että öykkäri pyrkii joskus puskemaan pintaan. Nyt olemuksessa ja puheissa ei ole mitään ylimielistä.

– Keskityn elämään niin, että olen kiva ja kiltti kaikille. Ei ole varaa olla ylimielinen, kun ei koskaan tiedä, mitä toinen ihminen voi käydä parhaillaan elämässään läpi.

Hän tietää, miten näyttelijän – varsinkin pinnalle, suureen julkisuuteen ponnahtaneen näyttelijän – erhe on luulla olevansa joku aivan erityinen.

– Olen päässyt tähän mennessä elämässäni helpolla. Olen ihan pullamössössä kasvanut, mutta nyt elämän takuttua tiedän, että tietty määrä nöyryyttä on hyväksi. Kun on kokenut ilon ja onnistumisen jälkeen myös syvää ahdistusta ja surua, tietää elämästä paljon enemmän.

Aku Hirviniemi on yksi sukupolvensa lahjakkaimmista näyttelijöistä, vaikka väittää, että hänet tunnetaan naamanvääntäjänä. – Ehkä kaikki kokemani on tuonut minuun uutta herkkyyttä.

Monen kuukauden tauon jälkeen töihin oli hyvä palata.

– Teimme helmikuussa Kainuussa Tuntemattoman talvikuvaukset, ja kävin eri juttujen suunnittelupalavereissa.

Tuntemattoman kuvauspäiviä oli yhteensä kahdeksankymmentä, kun yleensä kotimaisia elokuvia kuvataan kolmekymmentä päivää.

– Se oli poikkeuksellisen pitkä aika ja ehdottomasti rankinta, mitä olen työssäni näyttelijänä tehnyt. Elokuva on emotionaalisesti vahva, ja vahva kokemus se on ollut myös meille tekijöille. 

Prosessi oli vaativa ja antoisa, ja se yhdisti porukan varmasti loppuelämäksi.

– Meillä on yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa vaihdamme edelleen päivittäin viestejä.

Sana intensiivinen kuvaa Aku Hirviniemen mielestä Aku Louhimiehen työskentelyä.

– Intensiivisyys kuvaa koko elokuvaa, jota kuvattiin mahdollisimman aidossa ympäristössä. Se, että meidät pistettiin koville, oli paikallaan. Pakkohan meidät oli saada sen näköisiksi kuin miehet sodassa olivat. 

Näyttelijöillä oli personal trainerit, Aku Hirviniemellä liikunta-alan moguli Topi Lösönen, josta tuli hänen ystävänsä. 

– Laihdutin kahden kuukauden aikana kolmetoista kiloa ja treenasin. Lösönen tosin sanoi, ettei suosittele kenellekään sellaista hiilihydraatitonta dieettiä, ellei ole jotain syytä tai tähtäintä kuten minulle oli Hietasen rooli. Laihdutus kävi psyyken päälle.

Hän painoi lopulta 70 kiloa, nyt muutama kilo on tullut lisää.

Kesällä 2007 Aku Hirviniemi näytteli samaa Hietasta Ryhmäteatterin Tuntemattomassa. Esitys nähtiin Suomenlinnan kesäteatterissa.

Kokemus oli erilainen kahdesta syystä: hän oli kymmenen vuotta nuorempi, ja teatteri on erilainen ilmaisumuoto kuin elokuva.

– Hietanen, joka on hauska henkilö, oli näyttämöllä naurujen kalastaja. Elokuvaa tehdessä ei ole yleisöä, on vain vastanäyttelijät. Jos teatterissa vaaditaan monologi, niin elokuvassa riittää pelkkä katse.

Ehkä elokuvan Hietaseen tulee herkkyyttä myös siitä, että näyttelijälle on kertynyt elämänkokemusta. Aku Hirviniemi ei ole helposti itkevä mies, mutta elokuvassa Hietasen on myös itkettävä.

– Sain itkuun opastusta näyttelijätyön valmentaja Marjo-Riikka Mäkelältä, joka opettaa Hollywood-tähdille, miten tunteet saadaan pintaan. Hän neuvoi, että ajattelisin kohtausta tehdessäni jotain läheistä ihmistä, että teen kohtauksen juuri tälle ihmiselle. Kyllä se itku tuli.

Tuntemattoman Hietanen on mies, joka ei jätä kaveriaan. Hän vie lapsille leipää Petroskoihin ja yrittää vielä sokeutuneena auttaa aseveljiään.

– Edesmennyt Helsingin Sanomien toimittaja Ilkka Malmberg luonnehti Tuntemattomasta tekemässään artikkelissa Hietasta hienosti enkeliksi, ja Rokkaa piruksi.

Tekijät ovat nähneet elokuvasta jo raakaversion, ja tunnelataus oli voimakas sitä katsottaessa. 

– Kaikenlaista palautetta on yleisön suunnalta odotettavissa, aivan kuten aina Tuntemattoman uusien tulkintojen jälkeen. Edellinen metakka oli Kristian Smedsin tulkinta Kansallisteatterissa vuonna 2007.

Aku Hirviniemi aikoo ottaa 86-vuotiaan äidinisänsä seuralaisekseen elokuvan kutsuvierasnäytäntöön.

– Hän oli poikanen sotavuosina ja koki sodan vaikutukset kotirintamalla. 

Aku Hirviniemen toinen isoisä on jo kuollut. Hän oli sotaveteraani.

Rooliinsa Tuntemattoman sotilaan Hietasena Aku Hirviniemi joutui laihdut­tamaan kolmetoista kiloa. – Pari kiloa on tullut takaisin, mutta en kaipaa kaikkia kadotettuja kiloja.

Tuntematon sotilas saatiin valmiiksi, samoin kesällä kuvattu Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuva sekä Varasto 2 -elokuva syyskuussa. Aika vauhdilla työt ovat taas alkaneet – missä kohtaa Aku Hirviniemi on oppinut jarruttamaan?

– Kun Kari-Pekka Toivonen pyysi minua Varastoa kuvattaessa vierailemaan johtamaansa Oulun kaupunginteatteriin, sanoin, että se merkitsisi uutta burnoutia. Houkutteleva tarjous, mutta kiitos ei matkojen ja perheen takia. 

Täksi syksyksi Nelosella suunniteltua tv-ohjelmaa siirrettiin ensi kevääseen.

– Ei ole tarvetta kiiruhtaa, ja halusimme Rabbit Films -tuotantoyhtiön porukan kanssa parantaa vielä ideaa.

Parasta Aku Hirviniemen elämässä ovat nyt lapset ja työ, ja tässä järjestyksessä.

– Tytöt Tuulikki ja Annikki ovat hyvässä iässä, seitsemän ja kymmenen, eivät ihan pieniä, mutta eivät vielä murrosiässä. Molemmat soittavat selloa, ja minäkin innostuin kuukausi sitten ottamaan pianotunteja. Pianonsoitto on hyvää meditaatiota. Soitan jo nyt muutamia lasten kappaleita, kuten Sadepisaroita.

Kotona on käyty keskustelua hamsterin hankkimisesta. Esikoinen lupasi isälleen, että hän hoitaa marsun itse ja maksaakin sen. 

– Lupauksiin kuului myös se, ettei hän tee enää slimejä eli limaa, joka kasataan muun muassa partavaahdosta ja piilolinssinesteistä. Slimejä meillä on ollut viime aikoina kulhot täynnä.

Isä taipui, ja nyt perheessä on Teresa-niminen hamsteri.

– Uudesta elämäntilanteesta, elämästä pitää nyt nauttia, eikä päästää enää lipsumaan. Ja vaikeista hetkistä voin ammentaa jotain myös ammattiini. Minut tunnetaan naamanvääntäjänä, mutta raskaat kokemukset tuovat minuun toivottavasti herkkyyttä. 

2 kommenttia