Ajan myötä kuulo heikkenee
Terveys ja hyvinvointi
Ajan myötä kuulo heikkenee
– Sairauden tyypillisiä taudin oireita ovat karusellimainen huimaus sekä korvan lukkoisuus ja soiminen. Ajan myötä Meniere-korvan kuulo heikkenee, sanoo erikoislääkäri Timo Talas.
1Kommenttia
Julkaistu 25.8.2017
Apu

Mikä aiheuttaa Menieren taudin? Menieren taudin syy on tuntematon, eikä altista­via tekijöitä taudin syntymiselle tunneta.

Onko tauti perinnöllinen? Taipumus tautiin on periytyvä, ja riski periytymiseen on noin 5–20 prosenttia.

Esiintyykö Menieren tautia enemmän naisilla vai miehillä? Menieren tauti  on lievästi  yleisempi naisilla kuin miehillä. Kyseessä on yleensä nuorten aikuisten tauti. Tauti alkaa harvoin alle 20-vuotiailla eikä juuri koskaan yli 60-vuotiailla.

Mitkä ovat taudin yleisimmät oireet? Tyypillisin oire Menieren taudissa on ympäri pyörittävä, karusellimainen huimaus. Tosin huimaus voi olla tyypiltään myös niin sanottua laivankansihuimausta. Siinä potilaalla on tunne kuin hän olisi keinuvan laivan kannella. Huimaus on kohtauksittaista, ja kohtaus kestää 20 minuutista kuuteen, joskus jopa kahteentoista tuntiin. Muita oireita ovat korvan lukkoisuus, korvan soiminen eli tinnitus sekä painon tai paineen tunne korvassa.   Huimauskohtauksen jälkeen muut oireet saattavat kestää vielä päiviä, jopa viikkojakin. Huimauskohtauksia saattaa tulla hyvin tiheästi tai sitten vain harvoin. Kohtausten esiintymistiheys on hyvin yksilöllistä. Ajan myötä Meniere-korvan kuulo heikkenee, ja tinnitus jää pysyväksi. Menieren tauti on usein vain toisessa korvassa, mutta noin 20 prosentilla potilaista tauti on molemmissa korvissa.

Miten tauti diagnosoidaan? Se määritetään yleensä kliinisen kuvan perusteella ja kuulontutkimuksella, mutta myös ärsyttämällä tasapainoelimiä vuorotellen kylmällä ja lämpimällä ilmalla ja rekisteröimällä silmistä niin sanottu nystagmus eli silmävärve.

Mikä aiheuttaa tautikohtaukset? Ei tiedetä, mikä tai mitkä tekijät aiheuttavat Menieren taudin kohtaukset. Potilaalle suositellaan ennen kaikkea vähäsuolaista ravintoa, mutta edes sen tehosta ei ole kunnon näyttöä.

Miten Menieren tautia hoidetaan? Tautiin ei ole hyvää hoitoa. Vähäsuolainen ravinto on perushoito. Betahistiini on paljon käytetty lääkehoito, mutta näyttöä sen tehosta ei ole. Jos Meniere-korva on vuosien aikana mennyt kuuroksi tai lähes kuuroksi, voidaan tasapainoelimeen injektoida gentamysiiniä. Se on ainoa antibiootti, joka auttaa Menieren tautiin. Tällä saadaan usein huimauskohtaukset pois, mutta riskinä on kuulon heikkeneminen entisestään. Siksi hoitoa ei käytetä, jos kuulo on korvassa vielä hyvä.

Mitä kohtauksen iskiessä on tehtävä? Meniere-kohtauksen tullessa potilaan on syytä asettautua siten, että hän ei satuta itseään. Potilas on tajuissaan ja ymmärtää normaalin puheen.

Mitä Meniere-potilaan pitäisi kertoa taudistaan muille? Potilaan kannattaisi kertoa sairaudestaan läheisilleen, jotta nämä osaavat suhtautua ymmärtäväisesti mahdolliseen huimauskohtaukseen. 

Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri sekä työterveyshuollon erikoislääkäri Timo Talas, Lääkärikeskus Aava.

Kuva 123rf

1 kommentti