Apu

Aira Samulin toipuu aivoinfarktista: "Hyrsylän Mutkan kesä on parasta lääkettä minulle!"

Aira Samulin toipuu aivoinfarktista: "Hyrsylän Mutkan kesä on parasta lääkettä minulle!"
Aira Samulin joutui aivoinfarktin takia sairaalaan neljäs toukokuuta. Siellä häntä hoidettiin ja tutkittiin perusteellisesti, ja toipuminen on lähtenyt hyvin käyntiin Hyrsylän Mutkan rauhassa.
Julkaistu: 21.5.2018

Ääni on entisellään, samoin perikarjalainen vilkkaus, josta Aira Samulin, 91 v., on tunnettu. Hän kertoo Avulle puhelimitse Lohjalta Nummen Hyrsylästä, että hänen kuntonsa on palannut jo lähes entiselleen toukokuun alussa tapahtuneen sairastumisen jälkeen.

- Minulla ei ollut mitään ennakko-oireita aivoinfarktista. Uuden Iloisen Teatterin ensi-illan jälkeen lapsenlapseni Niko huomasi puheestani, että kaikki ei ollut niin kuin olisi pitänyt olla ja toimitti minut sairaalaan.

Nikon ripeä toiminta oli tarpeen, sillä sairaalassa todettiin syy Aira Samulinin puuroutuneeseen puheeseen.

- Aivoinfarktihan se oli. Minut on nyt tutkittu perusteellisesti, eikä nyt pitäisi olla huolta mistään. En saanut tarkkoja neuvoja, miten pitäisi elää, mutta joudun syömään nyt ensimmäistä kertaa elämässäni lääkkeitä. Ja kuuntelen itseäni ja lepään, jos siltä tuntuu.

Perusterve yrittäjä, koko kansan tanssittaja ja mielenterveystyön puolesta työskentelevä Aira Samulin lähti sairaalasta päästyään Hyrsylän Mutkaan, jossa jo kaivattiin komean talon emäntää.

- Koska olen yrittäjä, en voi jäädä pitkälle sairaslomalle, eläkkeelle tai ylipäätänsä lomalle. Hyrsylän Mutkassa käy paljon ryhmiä, ja minun on oltava vastaanottamassa niitä.

Aira Samulin haluaa kertoa Avun lukijoille, että paikalla ollaan ja vahvasti. Joten: - Tervetuloa kaikki!

Viime vuosi uuvutti

Aira Samulin kertoo miettineensä, että viime vuoden vauhti oli hänelle ehkä vähän liikaa.

Vuosi alkoi hänen näyttävillä 90-vuotisjuhlillaan helmikuun lopussa.

- Sen lisäksi vuoteen mahtuivat kaikki Suomi 100 vuotta -juhlallisuudet. Osallistuin lottien ja sotaveteraanien tilaisuuksiin ja kuudes joulukuuta Linnan itsenäisyyspäivänjuhliin. Alkuvuodesta 2018 olin tasavallan presidentiksi uudelleen valitun Sauli Niinistön vaalivalvojaisissa Vanhalla ylioppilastalolla.

Hän arvelee vetäneensä itsensä piippuun, ja niinpä vastustuskyky aleni.

- Vastaavaa vuotta enää tule. Minä en täytä enää yhdeksänkymmentä, eikä Suomi sata! Sellaiset mahtavat ruljanssit koetaan vain kerran elämässä.

Hyrsylän Mutkan juhlavuosi

Vuosi 2018 ei ole Aira Samulinille samanlainen juhlavuosi kuin viime vuosi, mutta juhlan aihetta piisaa nytkin.

- Rakas Hyrsylän Mutkani täyttää kolmekymmentäviisi vuotta. Kerron täällä vieraileville ryhmille elämästäni ja tarjoan pullakahvit ruusukupeista. Kerron myös siitä, millaista on elää turvallista vanhuutta esteettömässä kodissa, ja millaisia nykyajan apuvälineitä ikääntyville löytyy.

Hyrsylän Mutkan Lotta- ja Marskimuseossa voi tutustua Aira Samulinille tärkeään historianvaiheeseen tai sitten vain ihailla talon kaunista pihamaata ja puutarhaa.

Hyrsylän Mutkassa hänellä on apunaan reipas lapsenlapsi Kiti Samulin.

- Hyvin me täällä pärjäämme varsinkin, kun Suomen alkukesä on näin ihana, Aira Samulin sanoo.

1 kommentti