Apu

Äidin syli

Äidin syli
Äiti Amma levittää rauhan, rakkauden, myötätunnon ja epäitsekkyyden sanomaansa ympäri maailman.
Julkaistu: 20.10.2011

Päinvastoin kuin luulisi, tuhatpäinen yleisö ei puhkea aplodeihin, vaan hiljenee. Pienikokoinen, valkoiseen sariin pukeutunut nainen kävelee kankain päällystettyä käytävää ja sipaisee ojennettuja käsiä. Polun päässä seuraa pada puja, intialainen tervehdysseremonia.

Kukkaseppeleellä koristeltuna nainen istahtaa korokkeelle. Meditaatiohetken hiljaisuuden rikkovat vain pikkulapsen itkupotkuraivari, jokunen yskähdys ja viestiä piippaava kännykkä. Lavan vieressä oranssipukuinen swami, munkki, kantaa oranssia läppäriä.

Kun meditaatio loppuu, jonon ensimmäinen polvistuu naisen eteen halaukseen.

Miltä se tuntuu?

Pehmeältä, lämpimältä, ruusuntuoksuiselta. Kyseessä ei ole mikään pikahali, vaan syleily suukkoineen ja silityksineen. Ma, ma, ma, nainen kuiskaa käheällä äänellään ainakin viitisenkymmentä kertaa. Ma tarkoittaa universaalia rakkautta. Tuntuu hyvältä, koska yleensä toimittajia vaan haukutaan, harvoin halitaan. Halauksessa ei ole mitään uskonnollista: se on vain halaus, josta tulee pitkään kestävä hyvä mieli.

Vielä yksi suukko otsalle, katse suoraan silmiin, hymy ja nyökkäys, omena ja ruusunlehteen kääritty karamelli.

On huikea tunne päästä mukaan 30 miljoonan ihmisen ketjuun.

Äiti Amma on tämän hetken tunnetuimpia hengellisiä johtajia. Vuonna 2002 hän sai YK:n Gandhi–King-rauhanpalkinnon, jonka ovat aikaisemmin saaneet esimerkiksi rauhan Nobelilla palkitut Kofi Annan ja Nelson Mandela.

Amma ei saanut palkintoa halailun vuoksi. Amman hyväntekeväisyysjärjestön Embracing the Worldin (ETW, Maailmaa Syleillen) avulla on avattu lukuisia sairaaloita, terveyskeskuksia ja lääkäriasemia ympäri Intian. Listalla on myös saattohoitokoti ja hoitokoti aids-potilaille, orpokoteja Intiassa, Keniassa ja Haitilla, vanhainkoteja sekä henkisiä keskuksia.

Amma pyörittää koulutus- ja köyhyydenvähentämisohjelmia. ETW:llä on yliopisto, ja Amma on perustanut intialaislapsille 47 alakoulua. ETW on myös saanut palkinnon aikuisten lukutaidon kehittämistyöstä Intiassa. Projektia hoidetaan Unesco-säätiön lahjoituksella.

Vuonna 2009 Amma lahjoitti 9,4 miljoonaa euroa Länsi-Bengalin tulvien uhreille Intiassa ja vuonna 2005 miljoona euroa hurrikaani Katriinan uhreille Amerikassa. Vuoden 2004 tsunamin uhrit Etelä-Intiassa ja Sri Lankassa saivat häneltä 35,5 miljoonaa euroa ja Japanin tsunamin uhrit vastikään miljoona euroa.

Lisäksi Amma on auttanut luonnonkatastrofien uhreja  muun muassa Intian Gujaratissa 2001 (maanjäristys), Kashmirissa 2005 (maanjäristys) ja Biharissa 2008 (tulva).

ETW:n saamista lahjoituksista 75 prosenttia tulee Intiasta. Järjestön apu on aina konkreettista. Gujaratin maanjäristyksen jälkeen Amma rakennutti kolme kylää, 800 maanjäristyksen kestävää taloa, lääkintäkeskuksia, vesipisteitä, kouluja, kunnantaloja, temppeleitä ja moskeijoita. Intian-kiertueillaan Amma jakaa koteja, ompelukoneita ja opiskelustipendejä.

Mata Amritanandamayi Devi syntyi syyskuussa 1953 kalastajaperheeseen Intian eteläosassa Keralassa. Lapsi hymyili syntyessään, mutta aiheutti varttuessaan harmia: meditoiminen, laulaminen ja tanssiminen ärsyttivät perhettä, joka luuli tytön olevan hullu.

Kun äiti sairastui, tyttö joutui lopettamaan koulun yhdeksänvuotiaana ja ottamaan vastuun perheestään. Urakkaan kuului seitsemän siskon ja veljen ruokkiminen, vaatettaminen sekä kotieläimistä huolehtiminen. Tyttölapsena hän alistui sekä perheensä että sukulaistensa palvelijaksi.

Kerätessään ruoanjätteitä lehmille tyttö huomasi, kuinka monet näkivät nälkää ja miten vanhukset jätettiin heitteille. Empaattisena hän antoi heille ruokaa ja vaatteita perheensä varastoista, tosin siitä seurasi rangaistuksia.

Intiassa, Nepalissa ja Tiibetissä on perinteisesti kunnioitettu jumaluuden ilmentyminä henkilöitä, jotka osoittavat poikkeuksellista myötätuntoa ja viisautta. Tieto tytön hyvyydestä alkoi levitä. Maassa, jossa naisen ei ole lupa koskettaa vierasta – saati alempiarvoisen koskea ylemmän kastin kansalaisia – tyttö syleili lohduksi kaikkia, jopa miehiä. Kotikylään alkoi virrata ihmisiä ympäri maan.

Lopulta kalastajaperheen tyttärestä tuli äiti,amma ja mahatma, suuri sielu. Amman syntymäpaikassa Vallickavun kylässä sijaitsee nykyisin hänen maailmanlaajuisen organisaationsa päämaja.

Suomessa Äiti Amma on käynyt vuodesta 1998 lähtien jo 11 kertaa.

Kommentoi »