Äidin ja pojan ylellinen koti on koristeltu kristalleilla
Puheenaiheet
Äidin ja pojan ylellinen koti on koristeltu kristalleilla
Yrittäjä Liisa Leskisen ja kymmenvuotiaan Aleksanderin kodissa jouluvalmistelut alkavat marraskuussa. Sininen ja valkoinen ovat juhlakauden hittivärejä.
Julkaistu 21.12.2017

Liisa Leskinen, 42, asuu poikansa Aleksanderin, 10, kanssa pienessä kerrostalossa Helsingin Ullanlinnassa. Vuonna 1906 rakennettu jugendkaunotar hurmaa pehmeillä väreillään. Ulkoseinien lämmin okrankeltainen vaihtuu porraskäytävässä sinisen ja vihreän sävyihin.

”Vaikka edellinen kotimme oli mukava ja olin kunnostanut sen mieleisekseni, sisustaja minussa etsii aina uutta kohdetta”, sisustustavaroiden maahantuojana toimiva Liisa Leskinen kertoo.

Kolme vuotta sitten hän sai vinkin mahdollisesti myyntiin tulevasta huoneistosta talossa, jonka ohi hän kulki päivittäin työmatkallaan.

”Olin pitkään ihaillut talon rauhallista tunnelmaa, jossa aika tuntui pysähtyvän.”

Keittiökalusteet ovat Scavolinin ja tuolit Amanda B:n mallistoa. Pöytä on kierrätyslöytö.

Huoneisto oli huonossa kunnossa, mutta Liisa näki jo pohjapiirroksesta, mitä siitä saisi aikaan.

”Korkeat huoneet ja avara tila olivat hyvä lähtökohta täydelliselle remontille, joita rakastan.”

Erityisesti Liisaa miellyttivät olohuoneen kaunis erkkeri sekä avara kylpyhuone.

“Uusi huoneisto on kuin puhdas taulu”

Talossa on vain kaksi porraskäytävää ja kaksi kerrosta. Aluksi rakennuksessa toimi ensimmäisenä Suomessa väitelleen naisen, Karolina Eskelinin 17-paikkainen naistensairaala. Myöhemmin taloon rakennettiin pieniä asuinhuoneistoja.

Liisan ylimmän kerroksen koti on muokattu kolmesta huoneistosta. Keittiön ja olohuoneen lisäksi siinä on kolme tilavaa makuuhuonetta.

”Sisustaminen on minun juttuni, saan siitä voimaa. Uusi huoneisto on kuin puhdas valkoinen taulu, jota alan maalailla ensin mielessäni ja sitten todellisuudessa. Kun kaikki on valmista, haluaisin suunnitella jo uuden kodin.”

Nykyisessä kodissa huonejako oli jo valmiiksi toimiva eikä seiniä tarvinnut kaataa. Kaikki pinnat ja kiinteät kalusteet kuitenkin uusittiin. Eteisen lautalattiat vaihdettiin marmorilaattoihin. Muualla lankkulattiat olivat paremmassa kunnossa, joten ne vain maalattiin valkoisiksi. Myös katot rapattiin valkeiksi.

Vanhat sohvat saivat uudet sinertävät päälliset ja lattioille levitettiin pehmeäsävyiset, käsin solmitut matot. Seinät peitettiin Versacen paksuilla, kangasta muistuttavilla tapeteilla, joista Liisa oli haaveillut jo pitkään.

Aleksander valitsi omaan huoneeseensa mustavalkoisen eläinteeman ja samat peililipastot kuin entisessä kodissa. Suurin osa kodin kalusteista, koriste-esineistä ja valaisimista on oman perheyrityksen, Amanda B:n, maahantuomia.

Peililipastot ja lintuhäkkimäiset kattovalaisimet muistuttavat ajasta kuusi vuotta sitten, kun taas kiinalaiset käsinmaalatut lipastot ovat yrityksen vuoden takaisesta mallistosta. Liisa yhdistää niiden tummiin väreihin ystävänsä Gabriela von Girsin eläinaiheisia maalauksia.

Hienostuneemmat materiaalit

Liisan vanhemmat, Kirsti ja Jyrki Leskinen, viettivät 1970-luvun Ruotsissa. He perustivat sinne kaksi sisustuskauppaa ja aloittivat maahantuonnin. Kun perhe palasi Suomeen, Savonlinnaan, yritys keskittyi maahantuontiin.

”Sisustusalalla ei ollut juurikaan kilpailua, tämä oli uutta ja erilaista”, Liisa kertoo.

Alkuaikoina yrityksen valikoimassa näkyi vanhan käsityökulttuurin arvostus: räsymattojen ja tuohituotteiden ohella tuotettiin koreja ja korituoleja.

”Joulutavaramyynti ja etenkin kuusenkoristeet olivat hyvin tärkeitä. Pitkään joulun värejä olivat vain punainen, vihreä ja harmaa.”

Työelämää Liisa Leskinen kokeili ensin mainostoimistossa sekä vaatteiden ja kosmetiikan parissa. Viisitoista vuotta sitten hän palasi perheyritykseen, jossa vanhemmat ovat edelleen pääomistajia.

Tyttäret hoitavat arkisen työn, Liisa myynnin ja hänen sisarensa Linda Björkman ostot. Näyttelyhuoneisto on Helsingissä Liisan kodin naapurissa.

”Kymmenisen vuotta sitten joulun tavaravalikoima muuttui radikaalisti. Mukaan tuli entistä hienostuneempia materiaaleja, kristallia ja lasia”, Liisa kertoo.

Liisa Leskisen olohuonetta tähdittävät kristallikruunut ja kiinalainen posliini, joka esiintyy myös seinän maalauksessa.

Joulun värit uudistuivat

Ennen kuusenkoristeet kaivettiin esiin jouluaattona, nyt koristelu alkaa pikkuhiljaa valoilla ja kynttilöillä viimeistään marraskuussa.

”Viime vuosina erilaiset kranssit, pehmeät taljat ja valoketjut ovat nousseet suosioon. Turvalliset led-valot monipuolistavat koristelua.”

Myös joulun värit uudistuvat. Valkoinen, pastellit ja tummat sävyt ovat tulleet mukaan juhlan värimaailmaan.

Joulutunnelmaan aletaan Liisan omassa kodissa virittäytyä marraskuun alkupuolella. Ulko-oven syyskranssi vaihdetaan jouluiseksi ja iltaisin sytytetään kynttilät.

Kuukautta ennen joulua alkaa koristelu. Koristetyynyt saavat uudet päälliset ja Aleksanderin joulutavarat otetaan esiin. Viisihaarainen kristallikynttelikkö ja Villeroy & Bochin jouluaiheiset posliinit pääsevät omille paikoilleen.

Liisa järjestää ystävilleen ainakin yhdet pikkujoulut, ja viimeistään silloin koti täyttyy kukista. Liisan suosikkeja ovat amaryllikset ja orkideat.

Aleksanderin kanssa leivotaan piparikakkuja, jotka kuorrutetaan valkosuklaalla ja koristellaan karamellirakeilla. Suvun yhteistä joulua vietetään Savonlinnassa.

”Joulukirkon ja haudoilla käynnin jälkeen menen saunaan, josta pulahdan hyiseen järveen. Pöydässä on kinkun, laatikoiden ja sillien lisäksi äidin tekemä janssoninkiusaus. Se on perinne perheemme Ruotsin-vuosilta.”

Teksti: Kaika Pohtokari

Kuvat: Hanna Linnakko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2017.

Jouluinen koristelu jatkuu kerrostalon porraskäytävään saakka.

2 kommenttia