Ahvenanmaa on kulinaristin keidas
Matkailu
Ahvenanmaa on kulinaristin keidas
Ahvenanmaalla loihditaan herkkuja lähellä tuotetuista raaka-aineista.
Julkaistu 6.6.2020

Ahvenanmaalla aterioivalla on edessään lumoava kokemus. Aurinko, meri ja aimo annos saaristolaishenkeä luovat rennon ilmapiirin, jossa on ilo nauttia osaavien keittiömestareiden taidonnäytteistä.

Ruoka on valmistettu pääsääntöisesti paikallisista raaka-aineista. Kasviksia, hedelmiä, lihaa ja vastapyydettyä kalaa toimittaa ravintoloihin lähituottajien hyvin toimiva verkosto.

Ahvenanmaalla on useita kansainvälisesti arvostettuja ravintoloita. Niihin kuuluu keittiömestari Dennis Lindqvistin luotsaama trendikäs Kvarter5, joka toimii perinteikkään hotelli Pommernin yhteydessä.

Smakbyn-ravintolassa tarjottava ruoka on maukasta ja kaunista.

Kastelholman linnan kyljessä sijaitsevassa Smakbyn-ravintolassa kapustaa heiluttaa palkittu keittiömestari Micke Björklund. Hänelle ruuanlaitto on iloinen ja innostava asia, ja se näkyy myös lautasilla. Ravintolassa myös tislataan vahvoja alkoholijuomia ja valmistetaan omenaviiniä.

Toiset keittiömestarit pysyvät mieluiten suljetun oven takana, kuten Silverskärin taitava mutta salaperäinen kokki Viktor. Yksi annos herkullista ahvenkeittoa tuoreen saaristolaisleivän kanssa ei yksinkertaisesti ollut riittävästi.

Silverskär tarjoaa eksoottista luksusta. Avomeren äärellä sijaitsevaan saariryhmään kuuluu kolme saarta: Silverskär, Klobben ja Sviskär, joista jokaisen voi vuokrata vain omaan käyttöönsä. Halutessaan saa ovelle kuljetettuna vaikkapa samppanja-aamiaisen.

Ahvenanmaalaisista ravintoloista on usein turha kysyä ruokalistaa etukäteen. Monissa paikoissa annokset valmistetaan siitä, mitä tavarantoimittajat kunakin päivänä tuovat. Joskus ruokalista muuttuu jopa kesken päivän. Ennakkoluulottomuus kannattaa, sillä annokset vievät makumatkalle, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Tekstiilitaiteilija Gunilla von Nandelstadh työskentelee Saltissa.

Artesaanien käsissä syntyy ihastuttavia, uniikkeja esineitä

❦Kuka haluaa käsinkäärittyjä nekkuja, artesaanisuklaata tai tuoretta omenahilloa? Tai vaniljalta tuoksuvia kynttilöitä tai puupuhallettuja lasipulloja? Ahvenanmaalla pitkät käsityöläisperinteet ulottuvat ruuan lisäksi tavaroihin. Saarella on useita kauppoja, joissa myydään paikallisten taiteilijoiden tekemiä käyttötavaroita ja koriste-esineitä.

Vierailemisen arvoinen on taidekäsityökauppa Salt, joka sijaitsee idyllisessä korttelissa kävelymatkan päässä Maarianhaminan keskustasta.

Rakennuksessa on viiden käsityöläisen ateljeet sekä puoti, jossa myydään myös muiden paikallisten artesaanien valmistamia tekstiilejä, hopeakoruja, keramiikkaa sekä puusta ja taotusta raudasta valmistettuja esineitä.

Yhtä ihastuttava on kaupungin ostoskadulla sijaitseva Viktor Crafts & Design. Putiikissa on runsas valikoima kierrätysmateriaaleista valmistettuja tavaroita, kuten vanhoista haarukoista koottuja koristesiilejä. Yläkerrassa toimii taidegalleria.

Pala pannukakkua

❦Punaisessa tuvassa sijaitseva Bagarstugan Café & Vin on Ahvenanmaan vanhin kahvila. Se sijaitsee kivenheiton päässä kaupungin kauppakadusta. Idyllisen kahvihetken kruunaa tietenkin paikallinen perinneherkku: pannukakku vadelma- tai luumuhillon sekä kermavaahdon kera.

Ekonomiegatan 2, Maarianhamina

Zonga sopii joillekin omena-allergikoille.

Lasi omenamehua

❦Makeaa, hapanta vai kirpakkaa? Öfvergårdsin omenatilalla Tjudössä tuotetaan omenamehua jokaisen makuun. Anna ja Jan Alm viljelevät viittätoista lajiketta, joista mehun lisäksi valmistetaan muun muassa omenasipsejä, -kolaa, -mysliä ja -hunajaa.

Tarhasta voi vuokrata omenapuun. Hoitaminen jää tilan vastuulle, mutta sadon vuokraaja saa poimia itse omaan käyttöönsä.

Tuoppi olutta

❦Stallhagenin panimosta saa erikoisoluita, kuten hunaja- ja villikukkaolutta. Kiinnostavin on Vraköl-olut, jonka resepti kehitettiin hylystä löydetyn juoman innoittamana. Oluiden maistelu onnistuu ravintola Pub Stallhagenissa, jossa tarjoillaan myös kauden aineksista valmistettua ruokaa.

Kommentoi »