Apu

Ähtärin pandat ovat kotiutuneet hyvin, mutta vauvauutisia saadaan vielä odottaa

Ähtärin pandat ovat kotiutuneet hyvin, mutta vauvauutisia saadaan vielä odottaa
Ahtärin pandahoitajilta kysytään jatkuvasti, milloin pandavauvoja voidaan odotella. Siihen menee vielä aikaa yli vuosi.
Julkaistu: 20.4.2018
Ähtärin isopandajulkkikset, naaras Lumi, 3, ja uros Pyry, 4, elävät pandatalossa kuten luonnossa: erakkoina. Pandatalon vierailijat ovat ihmetelleet, miksi Lumi ja Pyry asuvat erikseen.
Pandahoitaja Anna Palmroth kertoo, että pandat elävät myös luonnossa erakkoina ja hakeutuvat toistensa seuraan ainoastaan kiima-aikoina.
Luonnossa pandauros ja naaras kohtaavat lyhyesti keväällä huhti–toukokuussa parittelua varten; naaraan kiima kestää usein vain 36 tuntia. Toisensa tuntevat uros ja naaras saattavat jakaa saman reviirin luonnossa eivätkä ole yleensä aggressiivisia toisilleen.
Nyt kolmevuotias Lumi tulee sukukypsäksi vasta vuoden kuluttua. Ähtärin pandapari pääsee yhteen kiima-aikana ja pandavauvaa voi odotella aikaisintaan syyskesästä 2019.

Suojeluohjelman vuoksi lisääntyminen on toivottavaa

Isopandojen suojeluohjelmassa aikaisemmin uhanalaisen, nyt vaarantuneeksi luokitellun eläinlajin tarkoitus on saada pandat lisääntymään, niin myös Ähtärissä. Aikomus on päästää Lumi ja Pyry yhteen sopivassa vaiheessa ensi keväänä. Pennut syntyvät useimmiten loppukesästä tai alkusyksystä, koska silloin luonnossa tarjolla riittävästi bamburavintoa ja säätila on suotuisin.
Mikäli Ähtärin pandat onnistuvat lisääntymään, pennut pitää palauttaa 2–4 vuoden iässä Kiinaan, jossa ne yritetään puolestaan saada jatkamaan sukuaan ilman sisäsiittoisen perimän rasitetta.

Isopandapentu painaa noin sata grammaa

Syntyessään pentu on karvaton, silmät kiinni ja painaa noin sata grammaa eli tuhat kertaa vähemmän kuin sadan kilon painoinen emonsa. Pandanaaraan raskausaika kestää 95–160 päivää ja pentuja syntyy yleensä vain yksi. Kolmen–neljän kuukauden ikäisinä pennut alkavat kävellä itse. Naaras pystyy parhaimmillaankin synnyttämään vain joka toinen vuosi
Kommentoi »