Ääniraita tunnemyrskylle / Spotify tietää, mitä sinun pitäisi käydä sielussasi läpi juuri nyt
Kulttuuri
Ääniraita tunnemyrskylle / Spotify tietää, mitä sinun pitäisi käydä sielussasi läpi juuri nyt
Viime kesällä kuulin, kun 15-vuotias veljeni valikoi musiikkia Spotifysta. 2010-lukulaisen listahittisoundin seasta alkoi yhtäkkiä soida Fleetwood Mac. Ilmeeni kirkastui.
11.9.2015
 |
Image

”Miten sä olet tämän löytänyt?” kysyin häneltä. ”No tää on vaan tällä yhdellä afternoon chill -listalla” -hän sanoi.

Teini-ikäinen veljeni saattaa olla malliesimerkki siitä, millaiseksi musiikinkuuntelu tulevaisuudessa muuttuu. Spotify on jo korvaamassa radion paikkaa päivittäisessä musiikinkäytössä: sen soittolistat ovat personoituja. Kerätyn datan perusteella kuuntelijalle tarjotaan musiikkia henkilökohtaisesti, mutta mukana on valintoja kuulijoiden suosikkien ulkopuolelta.

Ensin Spotify toi miltei kaikki levyt klikkauksen päähän. Seuraava askel näyttäisi olevan se, että musiikin kuuntelusta tehdään ubiikkia: se muutetaan kaikkiin tilanteisiin sulavaksi soundtrackiksi. Genreistä tai musiikkimausta ei tarvitsisi välittää. Olisi vain erilaisia fiiliksiä, joihin musiikki sulautuu.

Spotify tarjoaa jo tunnesoittolistoja, joilla pyritään ennakoimaan, millaisessa tilanteessa kuuntelija on ja millaisia tunteita hänen pitäisi haluta kokea.

Aamulla Spotify olettaa, että kaipaan nostattavia fiiliksiä, joten minulle ehdotetaan epic morning listaa. Keskipäivällä tarjolla on focus sekä workday punk -listat, jotta työpäivä sujuisi tehokkaasti. lauantaiaamuyönä ehdotetaan bailuhittejä tai nukahtamismusiikkia. Romanttinen illallinen? Särkynyt sydän? Indiebrunssi? Spotifylla on musiikkia jokaista tilannetta varten, myös suomeksi. Herkimmät suomalaiset biisit -listalta löytyy Paula Vesalan Sua vasten aina painautuisin ja Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija.

Kaikki vaihtoehdot tosin liittyvät tilanteisiin, joita yhteiskunnassa pidetään normaalina. Ei ole soittolistaa syrjäytymiselle.

Kesäkuun alussa musiikkipalvelu lanseerasi uuden running-ominaisuuden, joka mittaa puhelimella sykkeen ja tarjoaa siihen sopivaa treenimusiikkia. Ehkä tulevaisuudessa voimme mennä bileisiin, joissa on 50 ihmistä, kullakin oma musiikkimakunsa. Kukaan ei riitele siitä, mitä soitetaan, koska Spotify kerää datan kaikkien mieltymyksistä ja valikoi musiikkia, joka ei ärsytä ketään. Miten jännittävää. Miten tylsää.

Kommentoi »