7 x Saimaan matkailuvinkit
Matkailu
7 x Saimaan matkailuvinkit
Saimaa on loistava kohde niin päiväretkille kuin pidemmille venereissuille.
28.7.2017
 |
Apu

1 Valmistaudu huolella

Suomen suurin järvi tarjoaa lähes loputtomasti mahdollisuuksia. Siinä missä joku viihtyy enemmän vesillä erilaisia reittejä veneillen, joku toinen haluaa viettää aikaa suosikkikohteessaan. 

Varmista ennen vesille lähtöä käytössä olevien karttojen ajantasaisuus. Varaa mukaan paperikartta, kompassi ja kiikarit. Apuna voi käyttää myös sähköisiä navigointilaitteita. Ympäri Saimaata löytyy runsaasti vierasvenesatamia, joiden palvelutaso on vaihteleva. Useimmissa on kuitenkin vesipiste, jätepiste, wc, sähköpiste ja mahdollisuus veneen septitankin tyhjennykseen. Satamamaksut vaihtelevat noin kymmenestä eurosta korkeintaan muutamaan kymppiin. Suurimmissa vierasvenesatamissa on myös mahdollisuus pestä pyykkiä. Silti vaatteita kannattaa varata mukaan riittävästi jo sään nopean vaihtelun vuoksi.

Retkisatamia Saimaalla on reilu pari sataa, ja niissä on nuotiopaikat ja usein käymälätkin. Muutamissa retkisatamissa on myös jätehuolto. Ensi kertaa Saimaalle saapuvan kannattaa hankkia Saimaan Venematkailuopas, joka on kattava apuväline venelomaa suunniteltaessa.

Veneen omistaminen ei ole välttämätöntä, sillä lukuisista alueen venevuokraamoista on mahdollista vuokrata omaan käyttöön sopivin vesipeli. Vuokraveneissä varustelu on aina ajan tasalla.

Satamosaareen pääsee ainoastaan veneellä. Saarella on otettu huomioon myös liikuntarajoitteiset matkailijat.

2 Majoitu mukavasti

Kauniina ja lämpiminä kesäöinä luonnonkauniin ympäristön lumo kannattaa kokea telttaillen, toki  jokamiehenoikeuksien rajoissa. Telttaretkeilijöitä näkeekin Saimaalla paljon kesäisin. Makunsa mukaisesti leirin voi pystyttää hiekkarannan tai kallioiden äärelle – molempia Saimaalta löytyy yllin kyllin.

Erittäin kaunis Satamosaari Joutsenon ja Imatran tuntumassa on oivallinen paikka myös liikuntarajoitteisille, sillä pyörätuolilla liikkuminen kulkuväylillä on tehty helpoksi. Siellä on vaivatonta liikkua myös lastenrattaiden kanssa.

Oravin ja Rantasalmen tuntumassa sijaitsevassa kauniissa Linnasaaren kansallispuistossa on useita merkittyjä telttailualueita, joiden varustukseen kuuluvat nuotiopaikka, polttopuusuoja, kuivakäymälä ja opastustaulu. Kalliorantaisilla paikoilla on myös veneenkiinnitysrenkaat.

Jos telttailu ei innosta, niin Saimaa on onneksi mökkeilijän paratiisi. Mökkejä vuokraavat esimerkiksi useat maatilamatkailuyritykset sekä yksityishenkilöt ympäri järveä. Loistavat puitteet tarjoaa esimerkiksi Vuoriniemellä, Punkaharjun alapuolella sijaitseva Tynkkylän lomaniemi. Veneilijäystävällisessä paikassa viihtyy useammankin päivän.

Moni matkailija viettää mielellään yön Valamon luostarissa Heinävedellä.

3 Nauti paikallista 

Lähiruoka on Saimaan valttikortti, ja sitä on tarjolla alueen ravintoloissa runsaasti. Etelä-Saimaalla veneilevien ykköspaikkoihin kuuluu imatralainen ravintola ja savustamo Nuotta, jonka ruokalista perustuu suurelta osin lähituotteisiin.

Myös Rantasalmella sijaitseva kylpylähotelli Järvisydän käyttää vain omien vesien kalaa ja riistaa. Järvisydän on puitteiltaan ehdottomasti vierailun arvoinen paikka ja monen kokeneen Saimaan-kävijän suosiossa.

Lappeenrannasta Puumalaan johtavalla reitillä on yksi Saimaan helmistä, Hätinvirran lossin kohdalla oleva Niinisaari. Saaresta löytyy muun muassa kivinavettaan rakennettu Ravintola Niinipuu. Lautaselle saattaa päätyä sesongista ja saaliista riippuen edellisyönä Saimaasta nuotalla vedettyjä muikkuja tai isännän itse poimimia kantarelleja. Niinipuun välittömässä läheisyydessä sijaitsee Temolan viinitila, jossa voi maistella ja ostaa mukaan tilan omia tuotteita.

Jylhänkauniissa Puumalan Niinisaaressa sijaitsee muun muassa Temolan viinitila.

4 Kaunein reitti

Saimaan kauneus ei ole ainoastaan suomalaisten silmissä. Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal arvosti sen vuonna 2014 yhdeksi maailman viidestä kauneimmasta järvialueesta. Erityisesti yksi venereitti on Saimaalla ylitse muiden: Savonlinnasta Heinäveden kautta Kuopioon ja Varkauden kautta takaisin. 

Heinäveden reitti on juuri se, joka kannattaisi veneillä, mikäli Saimaalla saisi käydä vain yhden kerran elämässään. Se on yksinkertaisesti Saimaata parhaimmillaan. Reitin varrella on suuria selkiä ja kapeita maisemareittejä, upea Linnasaaren kansallispuisto sekä  hyvä mahdollisuus nähdä norppia. 

Tehokas reissaaja veneilee reitin muutamassa päivässä. Mikäli mielii katsella rauhassa ympärilleen ja tutustua matkan varrella oleviin kohteisiin, kannattaa varata aikaa vähintään viikko. Heinäveden reitillä kannattaa poiketa Valamon luostarissa, jossa yöpyminen on elämys.

Mikäli aikaa veneilylle on vähemmän, suuntaa Saimaan ytimeen, Pihlajaveden saaristoon. Reittejä on melko vähän, mutta väylien ulkopuolella on mahdollista veneillä laajastikin, toki varovaisuutta noudattaen. Pihlajaveden hienoimpiin nähtävyyksiin lukeutuu Pitkäsaaressa oleva niemenkärki, jossa jääkauden jäljet ovat vaikuttavan näköisiä.

Veneilijöiden kestosuosikki Ruuhonsaaret eli Ruha sijaitsee Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajalla. Ruha on Lappeenrannan ja Puumalan reitin varrella, joten sinne on veneilijöiden helppo poiketa. Ruha tunnetaan hiekkarannoistaan, kirkkaasta vedestään ja upeasta laguunistaan. Kauniina kesäpäivinä se on hyvin suosittu kohde ja tästä syystä veneiden kylkikiinnitys on kielletty.

Lappeenrannan Hiekkalinnan rakentamiseen on osallistunut ammattilaisia seitsemästä eri maasta.

5 Kesäistä menoa

Veneilijän reitille osuu tapahtumia kesäteattereista konsertteihin ja ajanviettopaikkoihin. Punkaharjun Kesämaan vesipuisto on hyvä virkistyskohde lapsiperheille. Sieltä löytyy myös mökkimajoitusta ja ravintolapalveluita. Lapsiperheen kannattaa poiketa Punkaharjun kupeeseen Vaahersalon kotieläinpuistoon ja hevostalleille. Maatila tarjoaa myös majoitusta.

Elokuun loppuun saakka avoinna oleva Lappeenrannan sataman Hiekkalinna on näkemisen arvoinen. Tänä vuonna veistosten teemana on Suomi 200 vuotta eli maamme sadan vuoden kuluttua. Suomen juhlavuosi on keskeinen teema myös Savonlinnan Oopperajuhlilla, joita vietetään 6. elokuuta saakka.

Puumalan satamassa juhlitaan Siltakemmakat-festareilla 2.–5. elokuuta. Tapahtumassa esiintyy maamme eturivin artisteja  Paula Koivuniemestä Jenni Vartiaiseen ja Eppu Normaaliin. 

Puumala kuhisee kesäisin veneilijöistä.

6 Pistäydy torilla

Saimaalla kun ollaan, on muikkuja tarjolla eri muodoissaan miltei jokaisessa ravintolassa. Muikut muusilla on aina varma valinta.

Paikallisherkkuihin tutustuessa Saimaan kaupunkien torit ovat lähes pakollisia käyntikohteita. Niissä on kesäisin aivan omanlaisensa tunnelma, joka kannattaa käydä kokemassa. Saatavilla on perinteisesti laaja valikoima lähiseudun kalaa, rapuja, vihanneksia, mansikoita ja kaupungista riippuen lörtsyjä tai vetyjä ja atomeita. Saimaan rantojen toreilla on tavallisesti käyntilaituri, joten niihin on helppoa saapua veneellä. Muikunystävän kannattaa käydä kokeilemassa Savonlinnan torilla sijaitseva Kalastajan Koju.

Savonlinnan torilla oleva Kalastajan Koju on muikkujen ystäville takuu­varma valinta.

7 Sauna kuumana

Saimaa on saunojan taivas ja tarjoaa mahtavat puitteet löylyissä rentoutumiseen ja järvessä pulahtamiseen veneilypäivän päätteeksi. Myös saunojen suhteen on varaa valita. Hinkan saunat Joutsenon Hinkanrannassa on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Syyskuun loppuun saakka avoinna olevasta saunakeitaasta löytyy yleiset saunat sekä miehille että naisille ja käyttöönsä voi varata myös puulämmitteisen saunan. Hinkanrannassa sijaitsee myös Saimaan Saunaseuran savusauna.

Puumalasta löytyy useita hyviä saunoja. Niinisaaressa erikoisuutena on Okkolan Lomamökkien puulämmitteinen maisemasauna, josta on suora näkymä kallioiselle rannalle. Tynkkylän lomaniemi Vuoriniemellä tarjoaa veneilijälle hyvät löylyt. Vedet ovat Saimaalla puhtaat ja useimmat rannat lapsiperheillekin sopivia. 

Teksti Jesse Mäntysalo kuva Nina Hassa / Alamy / All Over Press

1 kommentti