60 vuotta täyttävä Lauri Karhuvaara ihmettelee, miksi seniorit on unohdettu: Missä tv-sisällöt yli 50-vuotiaille?
Puheenaiheet
60 vuotta täyttävä Lauri Karhuvaara ihmettelee, miksi seniorit on unohdettu: Missä tv-sisällöt yli 50-vuotiaille?
60 vuotta täyttävä Lauri Karhuvaara ei ymmärrä, miksei siinä iässä enää kelpaa televisioon.
25.1.2018
 |
Apu

Heinäkuussa 2016 Lauri Karhuvaara sai potkut. Unelmien työ MTV:n aamuohjelmissa loppui kuin seinään. Huomenta Suomesta hän oli siirtynyt juontamaan Studio55-ohjelmaa tammikuussa 2014.

– Elämä on täynnä yllätyksiä. Totta kai aavistin jo etukäteen, että asemani oli uhattuna. Mikään ei ole varmaa, ja kun taantuma oli kourinut ennen kaikkea mediamaailmaa ja myös MTV:tä, olin osannut puntaroida omaa tulevaisuuttani. Päätös vähentää väkeä ei tullut täytenä yllätyksenä.

Karhuvaara sanoo, että tunteiden kirjo oli tuolloin laaja: oli kaihoa, lievää helpotusta, pettymystäkin.

– Ennen kaikkea olin kuitenkin kiitollinen. Sain tehdä mittavan uran näköalapaikalla, tavata uskomattoman määrän kiinnostavia ihmisiä Lenita Airistosta Ridgeen ja Javier Solanaan. Ja kaikki Suomen presidentit ja ministerit! 

Late sanoo, että missä tahansa hän liikkuukin, hänet tunnistetaan ja häntä tervehditään.

– En tiedä, olenko legenda, mutta ainakin eniten suoria tv-lähetyksiä Suomen historiassa tehnyt ihminen. 25 000 suoraa tv-haastattelua ja yli 4 000 lähetystä.

Suosionsa salaisuudeksi Karhuvaara kiteyttää aitouden. Hän sanoo, että juontamista tai empatiaa ei voi näytellä.

– Myös innostus on tärkeää. Samoin kuuntelemisen lahja. Pyrin aina olemaan niin, että minä en esiintynyt pääosassa, vaan haastateltava. Siitä olen saanut kiitosta. En koskaan aliarvioinut tai ylenkatsonut ketään, en katsojiakaan. 

Hän katselee laivarannassa merelle päin ja nojaa kyynärsauvaansa. Keväällä 2013 Late oli juontokeikalla Helsingin Lauttasaaressa, kun hän putosi lavalta.

– Lähdin askeltamaan liian kovaa vauhtia puolipimeältä lavalta ja tipuin tyhjyyteen. En nähnyt mitään, ja se pahensi asiaa. Oikean jalkani reisilihas revähti kokonaan irti. 

Karhuvaara meni tajuttomaksi ja vietiin ambulanssilla sairaalaan. Tapaturmasta on kulunut vajaa viisi vuotta, ja Late kulkee yhä kyynärsauvoilla.

– Kuntoutan jalkaani koko ajan, mutta kova hommahan se on. Vamma ei kuitenkaan estä elämistä eikä työntekoa. Olen ison ohjelmatoimiston listoilla ja tehnyt paljon haastattelukeikkoja esimerkiksi laivoilla.

Lauri Karhuvaara myöntää, että kuusikymppisillä mahdollisuudet työllistyä etenkin omalla alallaan ovat tilastojenkin valossa heikommat kuin nuoremmilla. Hän täyttää itse 60 vuotta sunnuntaina 28.1.

– Vanhemmat ikäluokat ovat kaikin puolin haastavassa tilanteessa. Saan paljon yhteydenottoja seniorikansalaisilta, jotka ovat ihmeissään, miksei Suomessa tarjota heille tv-sisältöjä tai musiikkia. Jopa yli viisikymppiset kokevat olevansa unohdettuja, Karhuvaara sanoo.

– Seniorit ovat valtavan iso ja merkityksellinen kansanosa. Heillä on varakkuutta ja rahaa käytössä. He eivät vain pidä meteliä asiasta. 

Löydät koko jutun tuoreesta Avusta 4/2018!

Teksti Jari Peltomäki

Lue myös: 

1 kommentti