
Kun englantilainen Reutersin uutistoimisto torstaina, lokakuun 17. päivänä lähetti maailmalle uutisen, että Jacqueline ”Jackie” Kennedy aikoo avioitua Aristoteles ”Ari” Onassiksen kanssa, pidettiin tietoa lähinnä hyvänä vitsinä, pian kumottavana uutisankkana.
Vaan toisin kävi. Vain kolme päivää ehti kulua, kun Yhdysvaltain edesmenneen presidentti John F. Kennedyn 39-vuotias leski vihittiin ortodoksisin menoin 62-vuotiaan laivanvarustaja-multimiljonääri Aristoteles Onassiksen puolisoksi Pyhän Neitsyen kirkossa Skorpios-saarella Kreikan länsirannikolla.
Näin alkaa 50 vuotta sitten ilmestyneen Avun juttu. Otsikko päättelee: Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa. Juttuun saatteleva ingressi sanoo: Onko tämä rakkautta. Ehkä se on. Luultavasti ei.
Morsian pukeutui valkoiseen, pitsein somistettuun Valentinon silkkipukuun. Vieraita oli nelisenkymmentä, häävastaanotto pidettiin huvipursi Christinalla, jolla häämatkakin tehtiin. Onnea tai järkiliittoa olivat todistamassa hääparin lapset, Onassiksen 20-vuotias poika Alexander ja Christina Onassis, 17, sekä kohta 11 täyttävä Caroline Kennedy ja melkein kahdeksanvuotias John Jr.
Lapset tuskin tunsivat toisiaan. Varsinkin Alexander suhtautui Jackieen vihamielisesti. Hän kutsui tätä salaa mustaksi leskeksi, joka tappaa uroksen parittelun jälkeen – kreikkalaiset sanoivat saman julkisesti.
Caroline ja John suhtautuivat äidin uuteen puolisoon hyväksyvämmin. Aristoteles näki paljon vaivaa selittääkseen heille, että äiti tarvitsee tukea ja rauhaa sekä miehen rinnalleen, ja että hän arvostaa heidän isäänsä suuresti. Lapset aistivat Arissa valtaa ja samanlaista vitaalisuutta kuin isässään. He olivat huomanneet äidin vaikuttavan rentoutuneelta ja helpottuneelta. Äiti ei itkenyt niin paljon kuin ennen.
Kultaiseksi kreikkalaiseksi kutsuttu Onassis oli tuolloin tahollaan maailman tunnetuimpia ihmisiä. Kaiken kullaksi muuttava Midas, kyseenalaisten toimien bisnesnero, naisseikkailija. Avun juttu määrittelee näin: Lyhyt ja tanakkarakenteinen, kymmenen senttiä Jackieta lyhyempi, voimakkaat piirteet, paksu harmaa tukka ja raskaiden luomien alla eloisasti tuikkivat ruskeat silmät. Tunnettu räjähtävästä temperamentista, rauhaton ja häntä pidetään erittäin älykkäänä ja huumorintajuisena.
Melkoinen linssilude, sanottaisiin Onassiksesta tänään. Hän oli aikansa ja taustansa tuote, karkea ja röyhkeä self made man, joka rakasti julkisuutta ja julkkiksia sekä omaa mainettaan.
Arin jahdilla juhlivat Winston Churchill, Greta Garbo ja muut aikansa seuratuimmat. Kennedytkin hän kutsui kylään lähinnä nokittaakseen lankonsa, jonka purrella Englannin prinsessa Margaret vieraili.
Ideoi Monacon julkkisliiton
Onassis keksi varhain, että amerikkalaistähdistä voi olla hyötyä. Ujuttauduttuaan Monacon ruhtinas Rainierin ystäväksi 1953 hän ideoi, että nuhjuisen maan murheet katoaisivat ja amerikkalaisturistien invaasio alkaisi, jos ruhtinas veisi vihille Hollywood-tähden. Ari ehdotti Marilyn Monroeta. Grace Kelly lienee ollut Rainierin oma idea.
Nykyisin liittoa kutsuttaisiin diiliksi. Neuvotellaan, sovitaan, kumpikin osapuoli saa jotain haluamaansa.
Jacqueline Kennedy oli ollut jumaloidun miehen jumaloitu ja urhea leski viiden vuoden ajan. Jatkanut elämäänsä, keskittynyt lapsiinsa, yrittänyt palata yksityishenkilöksi.
Jackiella oli kaksi päämäärää: kasvattaa lapsensa mahdollisimman hyvin ja pyrkiä antamaan perheelle jotenkin kelvollinen elintaso. Näissä hankkeissa Jackie turvasi miehensä veljeen.
Robert Kennedy oli oikeusministerinä marraskuussa 1963, kun sala-ampujan (tai sala-ampujien) luodit osuivat John F. Kennedyyn Dallasissa ja hän kuoli Jackien syliin avoauton takapenkillä. Bobby kantoi valtavaa syyllisyyttä.
Robert-sedästä tuli Carolinen ja Johnin sijaisisä, joka lohdutti ja neuvoi Jackieta kaikessa, erityisesti raha-asioissa: presidentiltä ei jäänyt rikkauksia, vain viimeinen palkka, merisotilaan eläke ja virkamiehen avustus. Säätiöityä rahaa, johon ei päässyt käsiksi, oli kymmenisen miljoonaa. Jackie oli huolestunut tulevaisuudesta. Perhe eli keskellä hyvinvointia, mutta omaa rahaa oli hyvin vähän.
Kennedyjen kirouksesta puhuttiin taas, kun Sirhan Sirhan ampui Robert Kennedyn kesäkuussa 1968. Jackie järkyttyi ja suri syvästi. Hän oli varma, että hän ja lapset ovat salamurhaajien listalla seuraavina, joten oli päästävä pois Yhdysvalloista – yksityiseen turvaan. Yhdysvallat ei näyttänyt pystyvän antamaan sitä.
Onassis tunsi myös JFK:n
Onassis oli tavannut John ja Jackie Kennedyn jo Kennedyn senaattoriaikaan, kutsunut Ranskassa lomailijat juhliin Christina-jahdilleen. Jahdille palattiin vielä huhtikuussa 1963, kun Kennedyjen Patrick-vauva oli kuollut vain 39 tunnin ikäisenä. Presidentti Kennedyllä oli silloin kesken toiselle kaudelle tähtäävä vaalikampanjansa, Jackie oli masentunut, joten John ehdotti hänelle lomaa Euroopassa. Jackien sisko, ruhtinatar Lee Radziwill oli lomaillut Christina-purrella usein ja piti sitä mainiona toipumispaikkana.
Johnista ajatus oli hyvä, mutta hän värväsi mukaan muuta sukua vahtimaan, ettei Jackie jää Onassiksen kanssa kaksistaan – mies on kansainvälinen merirosvo, väitti joku Kennedyn sanoneen.
Aristoteles Sokrates Onassiksen suvusta suurin osa oli kuollut vuonna 1922, kun Turkki valtasi Kreikan miehittämän Smyrnan ja turkkilaiset polttivat kirkon ja sinne paenneet 500 kristittyä. 16-vuotias Ari onnistui pelastamaan tupakkakauppiasisänsä eristysleiriltä. He pakenivat Kreikkaan.
Ari lähti 17-vuotiaana Argentiinaan taskussaan 60 dollaria ja Kansainliiton antama pakolaispassi. Hän teki töitä yöt ja päivät, kävi satamatoimitsijan kurssin ja ryhtyi tuomaan tupakkaa Turkista. Ensimmäisen laivansa hän osti suuren laman aikaan 25-vuotiaana. Vuoteen 1932 mennessä hän oli hankkinut kokonaisen laivaston halvalla konkurssipesistä.
Menestyttyään hän muutti New Yorkiin, josta Onassiksen imperiumi alkoi levittäytyä viidelle mantereelle. Kaivoksia ja lentoyhtiöitä Etelä-Amerikassa, Olympic Airways Kreikassa, matkatoimistoja, lääketehtaita, kiinteistöjä, linna Ranskassa, 52-kerroksinen Olympic Tower Manhattanilla, kreikkalaiset saaret Skorpios ja Sparti, omistuksia 217 pankissa, merkittävä taidekokoelma.
Avioliitto vain 17-vuotiaan Athina ”Tina” Livanoksen kanssa 1946 oli hyvä bisnes sekin – tytön isä oli laivanvarustaja ja Onassiksen kilpailija. Liitto tuotti kaksi lasta, riitoja, ajautumisen erilleen ja avioeron 1960.
Onassis oli tavannut sopraano Maria Callasin 1957. Aria kiehtoi ajatus siitä, että he, kaksi maailman tunnetuinta kreikkalaista, ovat pari.
Tällainen mies saatteli Jackien, Yhdysvaltain kansallisikonin, alttarille syksyllä 1968.
Entä syksyn 1968 kuuluisin morsian Jackie? Mikä oli tehnyt hänestä maailman seuratuimpiin kuuluvan naisen?
Jotta voisi tajuta Jacqueline Kennedy Onassiksen merkityksen, täytyy muistaa John F. Kennedyn elämä ja kuolema.
JFK oli ollut lupaus oikeudenmukaisemmasta maailmasta, lyhdynkantaja, joka valoi toivoa nuorille, sorretuille, mustille, Yhdysvaltain ensimmäinen moderni presidentti. Hän ehti olla vallassa vain kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta, hoitaa Kuuban kriisin kylmähermoisesti ja käynnistää kansalaisoikeuskeskustelun.
Nuorena kuollut säilyy puhtoisena: Kennedy ei ehtinyt ryvettyä likaisten kompromissien pelissä, vaan päätyi eräänlaiseksi vapahtajahahmoksi, joka kuoli meidän ihanteidemme puolesta.
JFK:n kuoleman jälkeen selvisi hänen siviilielämänsä kameleonttimaisuus: hän oli kaksinaismoralisti, naisiin menevä, sairas ja koukussa kipulääkkeisiin ja piristeisiin. Se, että USA selvisi jotenkuten kansallisesta traumastaan ja ettei muun maailman nuoriso luopunut toivosta, johtui paljolti Jackien käyttäytymisestä tragedian ensihetkistä alkaen.
Jackie ei halunnut marttyyrin kruunua
Jackie pysyi tyynenä ja pystypäisenä. Kun hän näki, miten hurmoksellisesti amerikkalaiset alkoivat vaalia JFK:n muistoa ja yrittivät nielaista lesken ja lapset osaksi palvontaa, hän ryhtyi himmentämään omaa marttyyrin kruunuaan.
Hän antoi ymmärtää tienneensä miehensä syrjähypyistä ja tietyllä tavalla hyväksyneensä ne osana tämän persoonaa. Samanlaisia julkiuskottomia olivat olleet Kennedyn isä ja myös Jackien oma isä, joita hän palvoi.
Jackie lopetti oman suruaikansa alle vuodessa. Hän pisti minihameen päälle ja ryhtyi tapailemaan mielenkiintoisia ihmisiä. Aristoteles Onassiksen syliin hänet ajoi Robert Kennedyn murha.
Onassis kosi Jackieta aika pian Robert Kennedyn murhan jälkeen. Jackie pyysi puolen vuoden harkinta-aikaa. Kyllä-vastauksen jälkeen asiat etenivät sähäkästi: lakimiehet ryhtyivät hommiin.
Onassis maksoi välittömästi Kennedy-säätiön takaaman kolme miljoonaa, jonka Jackie menettäisi uudelleen avioituessaan. Jackie, Caroline ja John kirjattiin Onassiksen uuteen testamenttiin.
Ari kuvaili liittoa näin:
– Jackie on pieni lintu, joka tarvitsee vapautta ja turvaa ja niitä kumpaakin hän saa minulta. Hän saa tehdä niin kuin haluaa ja niin minäkin saan. Emme koskaan kysele toistemme tekemisistä.
Jackie määritteli myöhemmin näin: ensimmäisen kerran avioidutaan rakkaudesta, toisen kerran rahasta ja kolmannen kerran kumppanuudesta.
Onassiksella oli kuusi luksusasuntoa eri puolilla maailmaa. Ensimmäisten kuukausien jälkeen pariskunta osui harvoin samaan osoitteeseen. Liitto kuivui nimikirjoituksiksi paperilla.
Onassis ja Callas jatkoivat suhdettaan
Ari jatkoi suhdettaan oopperan supertähti Maria Callasiin – Arin ensimmäinen avioliitto Athina Livanoksen kanssa oli kaatunut nimenomaan Callas-suhteen julkisuuteen. Sivusuhteesta syntyi myös lapsi, vain pari päivää elänyt poika.
Onassis oli sitä mieltä, että naista voi rakastaa, mutta ei olla rakastunut, koska se tarkoittaa heikkenemistä.
Ari oli sairastanut pitkään lihassurkastumatautia. Hän kuoli Pariisin Amerikkalaisessa sairaalassa maaliskuussa 1975. Mukaan sairaalaan hän otti vain asiapapereita ja viimeisen Maria Callasilta saamansa lahjan: Hermèsin punaisen kasmirhuovan.
Apu-lehti teki aiheesta kolme juttua. Kanteen asti päätyi itse kuolinjuttu. Sen teksti ja kuvitus jäisivät nykyään julkaisematta yksityisyydensuojan takia: sairaalan ikkunan läpi otettuja kuvia kuolinvuoteella makaavasta 45-kiloisesta miehestä ja ruumispussin kantamista. Tekstissä selostettiin yksityiskohtaisesti hoitotoimenpiteitä ja testamenttikin artikla artiklalta.
Jackie kiirehti Pariisiin New Yorkista. Kun tieto loppuhetkien lähenemisestä tuli, hän soitti Edward Kennedylle saadakseen hyvän lakimiehen nimen ja Valentinolle tilatakseen hautajaisasun.
Perinnönjako sujui kivuttomasti. Christina osti Jacquelinen ulos kuolinpesästä 26 miljoonalla dollarilla, testamentti määräsi Caroline ja John Kennedylle kummallekin 10 miljoonaa dollaria.
Toisen kerran leskeksi jäätyään Jackie, 46, siirtyi elämään uutta vaihetta. Hän hyödynsi intohimonsa taidetta, kulttuuria ja historiaa kohtaan uudessa taidekirjojen kustannustoimittajan työssään.
Mieluiten hän vietti aikaansa sivistyneen belgialaissyntyisen liikemiehen ja timanttikauppiaan Maurice Tempelsmanin kanssa. Tempelsman oli Jackien ikätoveri, jonka vaimo ei antanut miehelleen avioeroa. Tempelsman otti Jackien talousasiat hoitoonsa Onassiksen kuoleman jälkeen ja onnistui nelinkertaistamaan Jackien omaisuuden.
Jackie varoitteli lapsiaan Kennedyistä
Jackie vietti pitkiä lomia Martha’s Vineyardin -tilallaan, jonne hän rakennutti 19-huoneisen rantatalon. Hän ohjaili lastensa elämää ja valintoja napakalla rakkaudella ja toisteli näille, että pysytelkää mahdollisimman kaukana Kennedyistä – heidän elämäntapansa kuljettaa mukanaan kuolemaa ja vaaroja.
Kun tytär Caroline oli mennyt naimisiin, Jackiesta tuli kolminkertainen isoäiti. Siitä roolista hän nautti suunnattomasti.
Helmikuussa 1994 Jackie kertoi julkisesti sairastuneensa imusolmukesyöpään, aikovansa kohdata tautinsa rohkeasti ja perheensä rakkauden tukemana. Hän kuoli 64-vuotiaana 19.5.1994.
Hautajaisissa syvästi liikuttunut Edward Kennedy, mahtavan veljessarjan viimeinen voimahahmo ja suvun patriarkka, sanoi kälystään, että tämä piti John F:n hautajaisissa käytöksellään suvun pystyssä ja kansakunnan yhtenäisenä. Hän oli liian nuori leskeksi 1963 ja liian nuori kuolemaan nyt.
Skorpiosin saaren kohtalo
Jackien ja Arin häiden unohtumaton maisema, lokakuussa 1968 maailman lehdissä paistatellut Skorpiosin saari, on saanut nähdä vielä toisetkin häät.
Aristoteles Onassiksen tyttärentytär Athina päätti 2000-luvulla myydä saaren, jota päivystävä henkilökunta piti asumiskunnossa, jos Athina sattuisi piipahtamaan. Hän on käynyt äitinsä, isoisänsä ja enonsa hautapaikalla pari kertaa. Madonna ja Bill Gates olisivat halunneet ostaa saaren, mutta Athina halusi myydä sen esteratsastajaystävälleen Jekaterina Rybolovlevalle, jonka isä Dmitri Rybolovlev on potaskalla miljardööriksi päätynyt oligarkki, Monacon jalkapalloklubin omistaja.
Saaren myynti ei onnistunut: Onassiksen testamentti määrää, että jos saaren ylläpito käy perijälle liian kalliiksi, saari tulee lahjoittaa Kreikan valtiolle. Athina vuokrasi saaren ystävälleen 99 vuodeksi.
Jekaterinan ja uruguaylaisen liikemiehen Juan Sartorin häissä lokakuussa 2015 oli vain muutama vieras. Jekaterina, 29, sanoo saarta pyhäksi paikaksi, vapauden symboliksi ja lupaa pitää Onassis-suvun haudoista hyvää huolta.
Skorpioksen saaren rauhalla on tänään uudet vartijat.