Image

4−5 h + k, 135 m², Veräjämäki: Sdp:n Ilkka Taipaleen koti on taipunut niin lastentarhaksi kuin "Hotelli Taipaleeksi", jossa on järjestetty juhlia ja kokouksia

4−5 h + k, 135 m², Veräjämäki: Sdp:n Ilkka Taipaleen koti on taipunut niin lastentarhaksi kuin "Hotelli Taipaleeksi", jossa on järjestetty juhlia ja kokouksia
Sdp:n Ilkka Taipaleen ja hänen vaimonsa Vapun poliittisessa kodissa on isot yhteistilat. "Vuonna 1974 rakennutimme tähän kolmen perheen porrasrivitalon, jossa kaikilla on oma kerroksensa. Silloin ei ollut kunnallista päivähoitoa, joten tämä toimi meillä viiden perheen lastentarhana, johon palkkasimme itse hoitajat."
Julkaistu: 20.7.2022

Tällä tontilla oli aikaisemmin talo, jossa tuleva presidentti Urho Kekkonen ja tuleva Lapin läänin maaherra Kaarlo Hillilä ryyppäsivät nuorina miehinä 1920-luvulla Etsivän keskuspoliisin leivissä ja kyttäsivät, mitä venäläiset emigrantit tekevät.

Vuonna 1974 rakennutimme tähän kolmen perheen porrasrivitalon, jossa kaikilla on oma kerroksensa. Lisäksi tässä on 140 neliömetrin yhteistilat, joissa on kylmiöiden, pesutuvan ja varastojen lisäksi myös keittiö. Silloin ei ollut kunnallista päivähoitoa, joten tämä toimi meillä viiden perheen lastentarhana, johon palkkasimme itse hoitajat.

Sittemmin tämä on toiminut ”Hotelli Taipaleena”, juhlatilana ja kokoustilana. Yhteistiloihin rakennettiin myös sauna ja uima-allas, vaikka rakentamisaikaan uima-altaiden lämmittäminen oli öljykriisin takia kielletty. Nykyään uima-allasta käyttävät lähinnä lapset ja ulkomaalaiset vieraat. Viereisellä Pikkukosken uimarannalla on kaupungin avanto, jossa me käymme vaimoni Vapun kanssa normaalisti talvisin uimassa.

Kellokosken sairaalaan lähistölle tehtiin aikoinaan arboretum eli puu- ja pensaspuisto. Meillä on ollut kotipihassa parikymmentä vuotta arboretumharrastus. Tällä tontilla on 130 eri puuvartista lajiketta. Minä suunnittelen, ja Vappu hoitaa.

Arkkitehdeillä Risto Turtolalla ja Risto Kaurialla oli vaihtoehtona kaksi- tai yksikerroksinen ratkaisu. Me vaadimme ehdottomasti yhden kerroksen, joka säästää 20 neliötä ja jossa pääsee vanhanakin liikkumaan. Kahden vuoden päästä olemme asuneet tässä 50 vuotta. Remonttia on tehty alusta alkaen, viimeksi laitettiin aurinko­paneelit katolle. Laskimme, että kahdeksassa vuodessa niiden hinta tulee lämmitys­kuluissa takaisin.

Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan kaupunginvaltuutettujen koteihin.

"Melkein kaikkiin esineisiin tässä kodissa liittyy jokin tarina. Tässä oli neliskanttinen pylväs. Ystävämme, latvialainen kuvanveistäjä Aigars Zemitis, näki sen ja sanoi, että ei teillä saa tuollaisia pylväitä olla. Hän toi pikkuautolla tämän pylvään pitämään taloa kasassa."

Kommentoi »