
3 x vähemmän tunnettu paikallisherkku Suomesta
Oletko koskaan maistanut pärämätsiä? Esittelyssä kolme paikallisherkkua, joita kannattaa maistaa kotimaassa reissatessa.
1. Tornio: Varrassiika
Tornion lähellä sijaitsevalla Kukkolankoskella kalastetaan perinteisellä lipolla eli ohuesta verkosta kudotulla haavilla. Kosken edessä olevasta kahvilasta saa herkullista lipottua varrassiikaa, joka on työnnetty havupuusta tehtyyn vartaaseen ja paistettu kodassa tulella. Lopuksi varrassiika valellaan voimakkaalla suolavedellä, jolloin kalasta tulee erityisen mehevä. Annos tulee syödä sormin eikä siihen kuulu lisätä mausteita.

2. Kainuu: Lanttukukko
Savolaiset tunnetaan kalakukoistaan, mutta myös Kainuussa elää vahva kukkoperinne. Paikallinen lanttukukko tehdään juuritaikinaan ja siihen tulee lantun lisäksi porsaankylkeä. Kainuussa kukko on perinteisesti ollut eväsruoka, joka pitää nälän poissa pitkään.

3. Tampere: Pärämäts
Mausteisella jauhelihalla täytetty, päältä hieman avoin piiras paistetaan voissa ja syödään tulikuumana. Erikoisesti nimetty herkku tuli tamperelaiseen Linkosuon leipomoon siellä aikoinaan työskennelleen Mönever Saadetdinin mukana.
Tataarien perinneleivonnaisen alkuperäinen nimi on peremec, mutta paikallisten suussa se muuttui pärämätsiksi. Piirasta saa Café Siilinkarista (Hämeenkatu 9), ja se nautitaan kuivien (tulinen mausteseos) tai märkien (ketsuppi ja sinappi) mausteiden kera. Seikkailunhaluinen ottaa molemmat.