Mondo

3 x vähemmän tunnettu paikallisherkku Suomesta

3 x vähemmän tunnettu paikallisherkku Suomesta
Oletko koskaan maistanut pärämätsiä? Esittelyssä kolme paikallisherkkua, joita kannattaa maistaa kotimaassa reissatessa.
Julkaistu: 18.4.2021

1. Tornio: Varrassiika

Tornion lähellä sijaitsevalla Kukkolankoskella kalastetaan perinteisellä li­­­polla eli ohuesta verkosta kudotulla haavilla. Kosken edessä olevasta kahvilasta saa herkullista lipottua varrassiikaa, joka on työnnetty havupuusta tehtyyn vartaaseen ja paistettu kodassa tulella. Lopuksi varrassiika valellaan voimakkaalla suolavedellä, jolloin kalasta tulee erityisen mehevä. Annos tulee syödä sormin eikä siihen kuulu lisätä mausteita.
Varrassiika seivästetään havupuiseen vartaaseen.

2. Kainuu: Lanttukukko

Savolaiset tunnetaan kalakukoistaan, mutta myös Kainuussa elää vahva kukko­perinne. Paikallinen lanttukukko tehdään juuritaikinaan ja siihen tulee lantun lisäksi porsaan­kylkeä. Kainuussa kukko on perinteisesti ollut eväsruoka, joka pitää nälän poissa pitkään.
Pärämäts on tamperelainen erikoisuus.

3. Tampere: Pärämäts

Mausteisella jauhe­lihalla täytetty, päältä hieman avoin piiras paistetaan voissa ja syödään tulikuumana. Eri­­koisesti nimetty herkku tuli tamperelaiseen Linkosuon leipomoon siellä aikoinaan työskennelleen Mönever Saadetdinin mukana.
Tataarien perinne­leivonnaisen alkuperäinen nimi on peremec, mutta paikallisten suussa se muuttui pärämätsiksi. Piirasta saa Café Siilinkarista (Hämeenkatu 9), ja se nautitaan kuivien (tulinen mausteseos) tai märkien (ketsuppi ja sinappi) mausteiden kera. Seikkailunhaluinen ottaa molemmat.
Kommentoi »