3 x retki Tukholman lähikaupunkiin junalla
Matkailu
3 x retki Tukholman lähikaupunkiin junalla
Jos Tukholma on jo koluttu läpikotaisin, seuraavalla reissulla kannattaa tehdä junaretki jollekin lähipaikkakunnalle. Näihin kolmeen kivaan kaupunkiin pääset helposti noin tunnissa.
Julkaistu 2.10.2022
Mondo

1. Historiallinen ja moderni Uppsala

Pohjoismaiden vanhimmasta yliopistosta ­tun­nettu Uppsala on täydellinen päivä­retki­kohde Tukhol­masta. Alle 40 minuutissa pääsee lähi­junalla 1800-luvulla rakennetulle keskusrautatieasemalle, josta on kävelymatka nähtävyyksille.

Uppsalan tunnelma on rento mutta trendikäs. Opiskelijoiden kansoittamilta kaduilta voi bongata monipuolisia tyylejä, ja mukulakivi­katuja reunustavat kahvilat täyttyvät tyylikkäistä ihmisistä. Kaupungin kulttuuritarjonta on runsasta, ja täällä voi käydä vaikkapa konserteissa tai kierrellä taidegallerioissa.

Uppsalan tuomiokirkko on kaukaa näyttävä ja läheltä kaunis. Goottilaista arkkitehtuuria edustava pyhättö toimii myös näyttelytilana ja museona. Pekka Töpöhännän koti­kaupungissa perheen pienimmät pääsevät temmeltämään tutun kissan jalanjäljissä Pelle Svanslös -parkenissa.

2. Riimukivien ja puutalojen Sigtuna

Etsitkö pastellinvärisiä puutaloja ja keskiaikaisia linnoituksia? Ota suunnaksi Sigtuna. Se sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä ­Tukholman pohjoispuolella ja tunnetaan idyllisestä pikkukaupungin ­tunnelmasta, josta voi nauttia tutkimalla keskustan pikku­kujia.

900-luvun lopulla perustettua Sigtunaa pidetään ­Ruotsin ensimmäisenä kaupunkina. Sen historiasta kertovat muinaiset riimu­kivet sekä keskiaikaisten kirkkojen jäänteet. Molempia löytyy esim­erkiksi Pyhän Pietarin kirkon­rauniolta.

Sigtunan vanhin rakennus Mariakyrkan kätkee sisäänsä keskiaikaisia maalauksia. Myös Ruotsin ensimmäiset rahat painettiin Sigtunassa, ja niihin voi tutustua kaupungin­museossa.

Västeråsin kenties erikoisin majapaikka on Utter Inn. Kelluvan punaisen mökin sisällä on vedenalaisia ikkunoita, joista voi katsella järven elämää.

3. Västerås, Ruotsin Venetsia

Tukholmasta noin 100 kilometriä länteen sijaitsevaan Västeråsiin pääsee junalla vain tunnissa. Kaupunki tarjoaa kävijälleen romanttista tunnelmaa. Sen halki virtaavan Svartån­joen yli kulkee siltoja, joille voi pysähtyä ihailemaan kuvankauniita puutaloja. Kapeat vesiväylät ja talojen kivijalat luovat Venetsian kanavien tunnelmaa keskelle Ruotsia.

Västeråsissa on myös entis­aikojen tuntua, ja sitä asuttivat jo viikingit aikoinaan. Täällä sijaitsee muun muassa 1400-luvulta peräisin oleva Ängson linna, jossa historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla.

Västeråsista löytyy myös vesipetojen paratiisi, Kokpunkten. Entiseen voimalaan rakennettussa vesipuistossa on vesi­liukumäkiä sekä rauhoittava spa-­osasto. Hurjapäät voivat kokeilla täällä myös Pohjois-­Euroopan ensimmäistä VR-elämystä vesiliuku­mäessä.

Kommentoi »