3 x näin tunnistat muistisairauden
Terveys ja hyvinvointi
3 x näin tunnistat muistisairauden
Unohtelu ei aina tarkoita muistisairautta. Nämä kolme askelta auttavat, jos epäilet muistisairautta.
Julkaistu 16.3.2017
Apu

1.  Nukutko hyvin? Oletko stressaantunut?

Unohtelu ei läheskään aina viittaa muistisairauteen. Esimerkiksi stressi ja univaikeudet voivat haitata keskittymiskykyä, jolloin asioiden unohtelu on tavallista. Ikä tuo muistiin muutoksia, ja joskus esineet katoavat ilman syytä.

2. Hakeudu lääkäriin, jos tosiaan pätkii

Jatkuva tavaroiden katoaminen, töiden tai arkiaskareiden hoidon vaikeutuminen, sanojen tai tavaroiden merkitysten häviäminen sekä rahahuolten ja mielialamuutosten lisääntyminen ovat oireita, joiden ilmaantuessa lääkärin pakeille on kuitenkin syytä hakeutua.

3. Myös kilpirauhanen voi vaikuttaa

Lääkärin vastaanotolla tehdään verenpaineen mittauksen ja sydänäänien kuuntelun lisäksi neurologinen perustutkimus, johon kuuluu esimerkiksi potilaan kävelytaidon selvitys. Laboratoriokokeista selvitetään B12-vitamiinin ja kilpirauhasen toimintaa, sillä nekin voivat vaikuttaa muistiin. Lisäksi kartoitetaan suvun muisti- ja muita sairauksia. Läheisen läsnäolo antaa lääkärille näkökulmaa siitä, miten tilanne on kehittynyt.

+1. Hoida aivojasi

Terveellinen ruokavalio, liikunta, päihteiden välttäminen, lepo ja aivojen haastaminen ovat yksinkertaisia mutta tehokkaita keinoja aivojen hoitamiseen.

Lähteet: Muistiliitto, OSG Viestintä

Teksti: Noora Takamäki

Kommentoi »