
1. Nukutko hyvin? Oletko stressaantunut?
Unohtelu ei läheskään aina viittaa muistisairauteen. Esimerkiksi stressi ja univaikeudet voivat haitata keskittymiskykyä, jolloin asioiden unohtelu on tavallista. Ikä tuo muistiin muutoksia, ja joskus esineet katoavat ilman syytä.
2. Hakeudu lääkäriin, jos tosiaan pätkii
Jatkuva tavaroiden katoaminen, töiden tai arkiaskareiden hoidon vaikeutuminen, sanojen tai tavaroiden merkitysten häviäminen sekä rahahuolten ja mielialamuutosten lisääntyminen ovat oireita, joiden ilmaantuessa lääkärin pakeille on kuitenkin syytä hakeutua.
3. Myös kilpirauhanen voi vaikuttaa
Lääkärin vastaanotolla tehdään verenpaineen mittauksen ja sydänäänien kuuntelun lisäksi neurologinen perustutkimus, johon kuuluu esimerkiksi potilaan kävelytaidon selvitys. Laboratoriokokeista selvitetään B12-vitamiinin ja kilpirauhasen toimintaa, sillä nekin voivat vaikuttaa muistiin. Lisäksi kartoitetaan suvun muisti- ja muita sairauksia. Läheisen läsnäolo antaa lääkärille näkökulmaa siitä, miten tilanne on kehittynyt.
+1. Hoida aivojasi
Terveellinen ruokavalio, liikunta, päihteiden välttäminen, lepo ja aivojen haastaminen ovat yksinkertaisia mutta tehokkaita keinoja aivojen hoitamiseen.
Lähteet: Muistiliitto, OSG Viestintä
Teksti: Noora Takamäki