3 x herkuttele Tukholman klassikkoravintoloissa
Matkailu
3 x herkuttele Tukholman klassikkoravintoloissa
Tukholmassa riittää trendikuppiloita, mutta millaisia ovat kaupungin klassikkoravintolat? Tutustuimme paikallisten ikisuosikkeihin. Niitä yhdistävät laadukkuus ja perinteisten ruotsalaisten herkkujen maut.
Julkaistu 27.11.2022
Mondo

Hienostunut ravintola Prinsen

Aivan Tukholman ytimessä Norrmalmilla sijaitseva Prinsen henkii vanhan ajan hienostuneisuutta korkeilla huoneillaan ja puu­paneloinneillaan. Sen henkilökunta ottaa ­asiakkaan vastaan huomattavan elegantisti.

Vuonna 1897 perustetun ravintolan yhteys Ruotsin kulttuurielämään on ilmeinen. Seinillä on mustavalkoisia valokuvantarkkoja kasvokuvia, jotka on maalannut ravintolan nyttemmin eläköitynyt työntekijä Gerhard Grünbaum. Maalaukset esittävät hänen omia sankareitaan, jotka ovat myös käyneet ravintolassa ahkerasti. Mukana ovat muun muassa taidemaalari Peter Dahl, ohjaaja Kristian Petri ja elokuvakriitikko Nils-Petter Sundgren.

Prinsen oli jo perustamisestaan alkaen kulttuuriväen kaljakuppila ja ikään kuin olohuone taideväelle, kertoo toimitusjohtaja Karl Mogren. 1980-luvulla omistaja vaihtui, ja ravintola haluttiin viedä tasokkaampaan suuntaan. Juomiseen keskittyvät kävijät saivat väistyä laaturuokaa hakevien asiakkaiden tieltä, Mogren kuvailee hymyillen.

Uusi tyyli toimi heti. Nykyään klassikko­ravintolan haasteena on pitää ­ruokalistansa kiinnostavana ja samalla täyttää vakio­asiakkaiden konservatiiviset vaatimukset.

”Poistimme kerran menyystä katkarapu­salaattimme, jota ei saa muualta. Kävi ilmi, että asiakkaamme eivät todellakaan pidä muutoksista. Salaatin poistumisesta kirjoitettiin Dagens Nyheteriin, ja sähkö­postimme täyttyi järkyttyneistä kysymyksistä, että mitä ihmettä teillä tapahtuu”, Mogren ­kertoo.

Salaatti palautettiin ruokalistalle.

Maista ainakin tätä: Kuuluisa salaatti on nimeltään Prinsens Klassiska Ljumna Sallad. Siinä on käsin kuorittuja katkarapuja, hunaja-­sinappikastiketta, paahdettua kurpitsaa, lehti­kaalia, romaine-salaattia, ­porkkanaa, parsakaalia ja paprikaa. Hinta on noin 27 euroa.

Prinsen, Mäster Samuelsgatan 4

Ravintola Richen yhteydessä toimii Lilla Baren, jota koristavat viini­laseista tehdyt ”kristallikruunut”.

Hyväntuulinen bistro Riche

Yksi Tukholman tunnetuimmista ­ravintoloista muistuttaa ulkoapäin pariisilaista ­bistroa. Ydinkeskustassa aivan Kuninkaallisen ­teatterin lähellä sijaitseva ravintola onkin ottanut nimensä pariisilaiskahvila Café Richeltä. ­Pariisin-kaima on sittemmin lopettanut, mutta tukholmalaisille Riche on käsite.

Ravintola perustettiin vuonna 1893. Se tunnetaan monipuolisena paikkana, jossa käyvät kaikki nuorista aikuisista senioreihin. Rakennuksessa on monta erilaista ravintolaa. Richen bistromaisen bisnesväen lounas- ja cocktailpaikan lisäksi samaan kompleksiin kuuluu hienostunut juhlasali Teatergrillen sekä rento Lilla Baren, jossa voi istua iltaa tai tanssia dj- ja live-musiikin tahdissa.

”Ihmiset tykkäävät käydä täällä, koska he tietävät, mitä saavat”, kertoo ravintola­päällikkö Matilda Jackson. ”Meillä on myös töissä persoonallista väkeä. Jotkut asiakkaat käyvät ainoastaan tietyssä osassa ravintolaa juuri heidän vuokseen.”

Kaupungissa kiertää urbaani legenda siitä, että jos parisuhde kaatuu, Richestä löytää uuden elämänkumppanin. Tilojen monipuolisen rakenteen ja avoimen tunnelman ansiosta ravintola toimii ihmisten kohtaamispaikkana.

Maista ainakin tätä Richen menyy on sekoitus klassista ranskalaista keittiötä ja laadukasta ruotsalaista kotiruokaa. Ruotsalaiset lihapullat kermakastikkeessa, peruna­muusilla ja puolukkahillolla maistuvat yhtä hyvältä kuin Suomessa. Ne ovat vain hintavammat ja maksavat noin 25 euroa. Jos mielii jotain ­fiinimpää, listalta löytyy myös esimerkiksi piikkikampelaa.

Riche, Birger Jarlsgatan 4

Maukkaat lihapullat muusilla kuuluvat perinteikkääseen ravintolaan Ruotsissa. Niitä saa Pelikanista ja muista tässä jutussa esitellyistä paikoista.

Mutkattoman kutsuva Pelikan

Södermalmilla klassikkoravintolat ovat harvemmassa kuin keskustan Östermalmilla, mutta yli sata vuotta vanhoja paikkoja on täälläkin pari: Pelikan ja Kvarnen.

Vaikka nykyinen Pelikan perustettiin Södermalmille vuonna 1904, on Tukholmassa ollut samanniminen ravintola jo 1600-luvulta lähtien, kertoo ravintolapäällikkö ja osaomistaja Juha Harmaala.

Pelikanissa on pari baaritiskiä ja kaksi isompaa ruokasalia. Hengeltään ravintola on konstailematon. Sinne tullaan usein syömään ja juomaan ennen tai jälkeen kotijoukkueen jalkapallomatsin. Globen-areena on suhteellisen lähellä, joten asiakkaita tulee myös sieltä pelien ja konserttien päätyttyä.

”Täältä ei lähdetä nälkäisenä: tarjoilemme melko raskasta ruokaa ja isoja annoksia”, ­Harmaala sanoo.

Toisaalta cocktailbaarin tiskiltä saa hienoja drinkkejä tyylikkäissä laseissa. Paikka on aina ollut myös kulttuuriväen suosiossa. Pelikanis­­sa on kauan käynyt kirjoittajia, näyttelijöitä ja muuta luovaa porukkaa, Harmaala kertoo.

Maista ainakin tätä Porsaan potka juuresmuusilla ja kolmen kuninkaan sinapilla on klassikko ja maksaa noin 22 euroa. Kasvissyöjät valitsevat peruna-dumplingit, jotka on täytetty sienillä ja tarjoillaan ruskistetun voin, pinaatin ja puolukoiden kera. Hinta noin 24 euroa.

Pelikan, Blekingegatan 40

Pelikan oli 1900-luvun alussa hevos­kärry­lähettien kanta­paikka. Tarinan mukaan humaltuneet asiakkaat saivat silloin yöpyä rakennuksen yläkerrassa.
Kommentoi »