1995, Suomen historian tärkein vuosi? Merkkimiehet Esko Aho ja Timo Jutila kertovat
Puheenaiheet
1995, Suomen historian tärkein vuosi? Merkkimiehet Esko Aho ja Timo Jutila kertovat
Räntää, pimeyttä ja alkavaa kaamosmasennusta. Ei riitä, että itsenäisyyspäivän juhlinta on sotamuisteloa, vaan myös joulukuun sää on mahdoton kansalliseen kohottautumiseen.
Julkaistu 7.5.2015
Image

Entäpä jos korvattaisiin panssariparaatit Hornet-saattueilla, ansioristit mitaleilla ja siirrettäisiin itsenäisyypäivä kevääseen? Tarkalleen päivämäärälle 7.5., sillä tuolla päivämäärällä vuonna 1995 kaikki muuttui.  Suomi löi Ruotsin  jääkiekon MM-finaalissa 4–1 ja näytti, että ikuisesta häviäjästä (muistattehan, Moskova 1986, Lillehammer 1994, Milano 1994), oli tullut maa, joka pystyi voittamaan. Kaikki se hyvä, joka maatamme on sittemmin kohdannut, on seurausta tästä vapautumisesta.

Ei vuosi 1995 ollut huono muutenkaan. Heti vuoden ensimmäisenä päivänä Suomesta tuli EU-maa. Kohti länttä meitä kiskoi myös Nokia. Vuonna 1994 esitellystä 2110-puhelimesta tuli suurmenestys, jota myytiin seuraavana vuonna kaikkiaan liki kaksi mijoonaa kappaletta. Vuonna 1995 lanseerattiin sisarmalli 2110i, johon saattoi valita soittoääneksi Säkkijärven polkan. 

Esko Aho, Suomen EU:hun vienyt pääministeri:

”Vuosi 1995 oli käännekohta. Olimme päässeet kaikilla tavoilla jaloillemme lamasta. Poliittisesti Suomella oli selkeä asema, oltiin EU:n jäsen ja Venäjästä ja YYA sopimuksesta oltiin irrottauduttu. Teknologia-investoinnit tuottivat tulosta, Nokia oli hyvässä nousuvauhdissa. 1995 oli varmaan päätös isolle muutosjaksolle, josta alkoi harvinaisen pitkä hyvien vuosien jakso, joka päätyi sitten vuoden 2008 kriisiin. 

Timo Jutila:

”Ensimmäinen MM-kulta oli unelma, joka kävi toteen. Se näytti, että se on mahdollista. En osaa sanoa, nostiko se Suomen lamasta, mutta se teki suomalaisuudesta yhdistävän tekijän ja oli urheilullisesti kova juttu. Tehtiin historiaa.”

Kommentoi »