Image

1970-luvun feministiguru kirjoittaa seksistä vallankumouksellisesti myös vuonna 2016


Lennä ja paneksi

1970-luvun feministiguru onnistuu kirjoittamaan seksistä vallankumouksellisesti myös vuonna 2016.

Vuonna 1973 Erica Jongin teos Lennä, uneksi räjäytti pankin ympäri maailman. Romaanissa 29-vuotias runoilija Isadora fantasioi tunnevapaasta seksistä tuntemattomien miesten kanssa ja pestaa rakastajan. Tapa käsitellä naisen seksuaalisuutta avoimemmin kuin koskaan teki yhdysvaltalaiskirjailijasta feministi-ikonin. Kirjaa on myyty yli 27 miljoonaa kappaletta.

Nyt 73-vuotiaan Jongin uusi romaani Elä ja uneksi (Schildts & Söderströms 2016) kertoo kuusikymppisestä näyttelijästä Vanessasta. Hän on naimisissa rikkaan, itseään vanhemman ja impotentin miehen kanssa. Raihnaisen miehensä lisäksi vanhempiensa rapistumista seuraava Vanessa kammoaa ikääntymistä.

Vanessa ja hänen miehensä lukevat useammin muistokirjoituksia kuin harrastavat seksiä. Turhautunut nainen hakee seksiseuraa asialle pyhitetyltä sivustolta.

Aluksi ajattelin, ettei seksistä kirjoittamisessa ole mitään järisyttävää aikana, jolloin Fifty Shades of Grey on konservatiivista viihdettä ja kaveripiirin ujoinkin tyyppi on koukussa Tinderiin.

Ajatus oli hätiköity. Jos naisen halu oli tabu 1970-luvulla, nyt Jongin jahtaama tabu on kuusikymppisen naisen himo. Jong muistuttaa, ettei himolla ole parasta ennen -päivää ja että vanha nainen voi olla muutakin kuin pullantuoksuinen mummo.

Julkaistu: 4.2.2016