Tuulilasi

Volvo Amazon - "Pohjolan oloihin rakennettu"

"Volvo Amazon oli mun ensimmäinen autoni, ja päädyin siihen sen takia, että se oli musta vaan niin makee", toteaa Tapani Kansa uudessa Rakkaimmat autot -ohjelmsarjassa. Volvo Amazon esitellään MTV3-kanavalla sunnuntaina 5.3. klo 14.10.

Kun Volvo Amazon esiteltiin maailmalle vuonna 1956, siitä alkoi myös koko Volvon maailmanlaajuinen menestys. Amazonin ulkoasu herätti heti huomiota. Muotoilu mukaili 1950-luvun amerikkalaisia malleja. Amazonin edeltäjään, pyöreäperäiseen Volvo PV444:een verrattuna Amazon näyttäytyi modernina autona. 

Tuontisäännöstelyn päättymisen jälkeen 1962 Amazonin hinta pysyi jotakuinkin samana, mutta pikkuhiljaa se alkoi hivuttautua ylöspäin myyntitilastoissa. "Volvo on Pohjolan oloihin rakennettu", sanoi mainoslause jo 1960-luvun puolivälissä ja silloin automerkki oli jo kymmenen myydyimman merkin joukossa, kiitos paljolti Amazonin. 

Ja olihan Amazon myös poliisiauto. Niilo Tarvajärven järjestämä ´hamsteritarra´-kansalaiskeräyksen avulla Liikkuvalla poliisille luovutettiin näyttävin menoin 58 autoa, joista kymmenen oli Amazoneja. 

Laulaja Tapani Kansan kasvoille herähti hymynvire, kun hän näki ensimmäisen Amazoninsa uudelleen Rakkaimmat autot -sarjan kuvauksissa. Vanhan Amazonin ratissa Kansa muisteli myös kiperiä tilanteita poliisin kanssa. "Siinähän sitä sitten taas kävi käry ja tuli vuosi lisää kortitonta ihanuutta", Kansa naureskelee.

Katso Rakkaimmat autot MTV3-kanavalla sunnuntaina.

Julkaistu: 4.3.2017