Tuulilasi

Video: Näin entisöitiin Seat-legenda

Auto, joka laittoi Espanjan pyörille, juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä tänä vuonna.

Tämän vuoksi Seat entisöi 600-mallin avoauton, joka on nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä Automobile Barcelona -autonäyttelyssä. Tämä helmi oli ollut varastoituna viimeiset 25 vuotta ja nyt 30 henkilön tiimi otti tehtäväkseen entisöidä auto täysin käsityönä.

Ohessa muutama avainluku entisöinnistä.

- yli 1000 alkuperäistä osaa: auton purkaminen ja jokaisen osan uudelleenentisöinti täysin käsityönä kesti 1500 tuntia.  Yksi suurimmista haasteista oli löytää yli 1 000 alkuperäistä osaa, jotka vaihdettiin, kertoo Angel Lahoz, Seatin teknologiakeskuksen insinööri, joka oli vastuussa projektista.

- Uudelleensyntyminen 25 vuoden jälkeen: entisöinnin kohteena oli yksityishenkilön omistama Seat 600 avoauto, joka valmistettiin vuonna 1965. Auto oli ollut varastoituna 25 vuoden ja vaati sen vuoksi paljon työtä mm. sähköjärjestelmien ja mekaanisten osien kanssa. Lopezin mukaan ”Entisöinnin lopputulos on melkein parempi kuin alkuperäinen auto, joka lähti tehtaalta”.

- 15 litraa maalia: autoon tarvittiin 15 litraa sinertävän harmaata maalia, väriä joka on ”ehdottoman trendikäs ja muistuttaa ensimmäistä 600:sta, joka valmistettiin”, kertoo Jordi Font, joka vastaa Seatin Väri&Viimeistely-osastolta

- 50 metriä kukonaskelkangasta: autoa varten valmistettiin 50 metriä erityistä kangasta, joka edustaa ”vertauskuvaa suositusta mustavalkoisesta kukonaskelkuviosta, ja joka muistuttaa menneistä ajoista”, selventää Font

- Manuaalisesti operoitava katto ja alkuperäinen ohjauspyörä: manuaalisesti operoitava liukuva katto on uusittujen osien joukossa erityinen, sillä se tehtiin täysin käsityönä. Ohjauspyörä ja äänimerkin painike ovat alkuperäiset.

- Ainutlaatuinen 60-vuotis juhlaversio: Tänä vuonna Seat 600 juhlii 60-vuotis syntymäpäiväänsä. Heti lanseerausvuodestaan 1957 lähtien siitä tuli sosiaalinen ilmiö ja espanjalaiset pääsivät vihdoin tien päälle. Tällöin myös monen keskiluokkaisen perheen unelmasta, oman auton hankkimisesta 70 000 pesetalla, tuli vihdoin totta. 

- Auto, joka rikkoi myyntiennätyksiä: Seat 600 oli niin suuri menestys, että jo vuonna 1958 sen tuotanto kuusinkertaistui. Mallia valmistettiin aina vuoteen 1973 saakka ja sitä myytiin kaiken kaikkiaan melkein 800 000 kappaletta.   

Julkaistu: 17.5.2017