Tuulilasi

Räjähdysherkkää urheilua! – Nitroautot kilpailevat viikonloppuna

Kiihdytysautoilukauden huipputapahtuma järjestetään 2-5.7.2015 Alastaron Moottoriradalla. Viikonloppuna ajetaan kiihdytysautoilun Euroopan Mestaruus-sarjan pisteistä, joten mukana ovat Euroopan parhaat kilpailijat sekä auto- että moottoripyöräluokissa.

Kuninkuusryhmässä Top Fuelissa on mukana peräti viisi suomalaista kuljettajaa 11 osanottajan joukossa. Perjantain ja lauantain lajitteluajoissa on jokaisen kuljettajan pakko yrittää täysillä, sillä sunnuntain pudotusajoihin pääsee mukaan vain kahdeksan nopeinta kuljettajaa.

Top Fuel -autot ovat nitrometaanilla käyviä noin 8000 hevosvoimaisia pitkänokkaisia kiihdytysautoja, jotka kulkevat tuhannen jalan eli 304 metrin matkan parhaimmillaan alle neljässä sekunnissa. Niiden loppunopeus nousee jopa yli 490km/h!

Top Fuelin EM-sarjan pistejohdossa oleva ja Euroopan ennätystä hallussaan pitävä Anita Mäkelä lähtee kilpailuun nöyrin mielin.

 ”Meillä on tällä hetkellä Euroopan nopein auto, mutta neljän sekunnin alitus vaati hyvän pidon radalta. Olen kuullut, että radan pidon eteen on tehty paljon töitä, joten uskon sen olevan hienossa kunnossa", Mäkelä kertoo Tuulilasille.

"Lähden kuitenkin rakentamaan kisaviikonloppua askel kerrallaan. Ensin pitää päästä mukaan kaavioon ennen kuin voi tavoitella voittoa. Kukaan ei kunnioita meidän ennätyksiä, vaan tuloksista on taisteltava.”

Janne Ahonen tekee paluun Top Fuel -auton rattiin pienen tauon jälkeen.

”Ajoin viime viikonloppuna testiä Alastarossa ja rata tuntui hyvältä. Kisaviikonloppuna pyrin saamaan mahdollisimman monta ehjää lähtöä", sanoo mäkihyppääjänä tunnettu lahtelainen.

"Lähdemme maltillisesti liikkeelle, mutta kaiken osuessa kohdilleen autosta löytyy potentiaalia hyviin suorituksiin."

Nitrometaania ja kaksi rengasta

Top Methanol Funny Car -luokassa putkirungon päällä on hiilikuidusta valmistettu kori, joka muistuttaa ulkonäöltään normaalia autoa.

Kuljettajan edessä sijaitseva ahdettu moottori tuottaa voimaa yli 3000 hevosvoimaa ja näillä autoilla päästään nollasta sataan alle sekunnissa.

Tässä luokassa kilpailevalla Ari Pietilällä on selkeät tavoitteet.

”Lähdemme hakemaan 5.7 sekunnin aikaa varttimaililta ja pyrimme rikkomaan myös 400km/h loppunopeuden. Viime viikonlopun testeissä moottorimme vaurioitui, mutta se saadaan kuntoon viikonlopuksi.” 

Moottoripyörien puolella Super Twin Top Fuel -luokassa hallitseva Euroopan mestari Samu Kemppainen on myös selkeä ennakkosuosikki viikonlopun kisoissa. Kaksisyliteristä nitrometaanilla käyvää moottoripyörää käskevän kuljettajan lähdöt ovat aina näyttävää katsottavaa. 

Mukana on myös runsas määrä kuljettajia muissa auto- sekä moottoripyöräluokissa, joten nähtävää Alastaron radalla riittää koko viikonlopuksi. 

Katso, kun Mikko Hirvonen ajaa dragsteria! 

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 1.7.2015