Tuulilasi

Koeajo: Uusi Nissan GT-R uhkuu raakaa voimaa

Automaailman moderniksi legendaksi kasvanut Nissan GT-R on ollut nykyisessä muodossaan jo vuodesta 2007. Japanilainen superauto on kehittynyt koko ajan ja nyt tarjolla on vuosimalli 2017. Ja lisää tehoa!

Uuden Nissan GT-R:n näkyvät muotoiluuudistukset ovat maltillisia. Etu- ja takapuskurit ovat saaneet uutta, aerodynamiikan ehdoilla optimoitua muotoa. Samoin konepelti on laitettu uusiksi. Tehdas kertoo uuden pellin olevan rakenteellisesti jäykempi ja parantavan GT-R:n aerodynaamista suorituskykyä yli 200 km/h nopeuksissa. Hienoa, hyvä tietää! Keulamaskia on puolestaan hienosäädetty tehokkaamman jäähdytyksen aikaansaamiseksi.

GT-R:n perän ilmettä leimaa edelleen pyöreät takavaloparit. Uudistetusta takahelmasta pilkistävät titaanisten tuplapariputkiston päät. Nismo-malliversion oppeja on hyödynnetty perän virtausten parantamiseksi.

Ohjaamon suurin muutos on kahdeksantuumaisen keskinäytön sijoittaminen aavistuksen aiempaa alemmas, jotta se parantaisi käytettävyyttä. Näytön myötä näppäinviidakkoa on saatu karsittua 27 kytkimestä yhteentoista. Päivitetyn, kuusivaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston käyttämistä rankemmissa ajotilanteissa helpottaa vaihdevalitsinkytkinten siirtäminen ohjauspylväästä suoraan rattiin.

Oleellisinta uudessa GT-R:ssä on kuitenkin edelleen keulalla raakaa voimaa uhkuva V6-moottori. 3,8-litrainen tuplaturbo on uudistuvan vuosikerran myötä saanut 20 lisähevosvoimaa. Kokonaisteho kirjataan nyt kunnioitettavaan 570 hevosvoimaan. Ankara lukema räjähtää padasta 6800 kierroksen merkillä. Tässä kohtaa mainittakoon vertailuksi vuoden 1969 ensimmäisen sukupolven Skyline GT-R:n rivikuutosen tuottaneen tehoa 160 hv. Se luo yhden käsityksen siitä voimasta, mitä tämän päivän GT-R kuljettajalleen tarjoaa. Normaaliajossa voima välittyy tiehen takapyörien kautta. Kuljettajan vauhdinnälän kasvaessa ja ajotilanteiden muuttuessa pykälää rankemmiksi, rivakka eteneminen varmistetaan jakamalla voima tarvittaessa tasan etu- ja taka-akselien välillä.

GT-R:n rauhallisen, jopa sivistyneen käytöksen arkiliikenteesä ei pidä antaa hämätä. Tuplaturbomörön vaimea murina on vaatimaton vihje siitä voimasta, mikä käskettäessä sinkoaa GT-R:n käsittämättömään vauhtiin. Kunhan kuski muistaa varmistaa oman päänsä hartioilla pysymisen, tarjoaa Nissan GT-R todellista elämysautoilua.

Julkaistu: 8.12.2016