Tuulilasi

Katso video: Autonominen lentävä taksi testissä

Dubaissa testattiin ensi kertaa Volocopteria eli lentävää sähköistä ja autonomista kopteritaksia julkisilla paikoilla.

Volocopter on hiljaisempi ja ekologisempi kuin tavallinen helikopteri. 18-roottoriseen koneeseen mahtuu kaksi matkustajaa.

Videolla nähdään, kuinka kopteri nousee 200 metrin korkeuteen, lentää noin viiden minuutin ajan ja palaa nätisti takaisin maanpinnalle Duvain Jumeirah Beach Parkiin.

Dubai haluaa, että sen liikenteestä 25 % tapahtuu autonomisesti jo vuoteen 2030 mennessä. Dubai ei ole läheskään maailman ruuhkaisin kaupunki, itse asiassa se on navigaattoriyritys TomTomin tilastojen mukaan vasta maailman 85:nneksi ruuhkaisin kaupunki. Silti kaupungin päättäjät haluavat kulkea tulevaisuuden liikenteen innovaatiokehityksen kärjessä.

Volocopterin on tarkoitus tulla markkinoille jo 2018. Prototyypin akut latautuvat kahdessa tunnissa. Kopterilla voi lentää noin 30 minuuttia, sen nopeus on noin 50 km/h.

Turvallisuussyistä kopterissa on myös ohjaimet sekä pahimpia tapauksia varten laskuvarjot. Sen hintaa ei ole vielä kerrottu.

Dubain liikenteestä vastaava virasto RTA aikoo kuitenkin asettaa kopteriliikenteeseen tarkat säännökset ja turvastandardit.

Volocopterin voi tilata paikalle yrityksen omalla applikaatiolla. Myös Airbus kehittelee parhaillaan omaa vastaavaa versiotaan, yksipaikkaista Vahanaa. Sitä on myös tarkoitus testata tänä vuonna. Uber on myös kehittämässä kahden muun yrityksen kanssa lentävää taksia, jota on tarkoitus alkaa testata 2020.

Julkaistu: 28.9.2017