Tuulilasi

Ensituntuma: Lexus RC F – 477 hyvää syytä

Kaksiovinen RC F tykittää Lexus-mallistoon täydellä vauhdilla. Urheilullisuus tulee vakiona ja kahdeksan sylinteriä sekoittavat tekniikkapakettiin myös tunnetta.

Luonteeltaan uutta Lexus RC F:ää voisi luonnehtia voimakkaan kaksijakoiseksi. Coupén iso viisilitrainen V8 on 477 hevosvoiman voimallaan ja määrätietoisilla äänillään läsnä koko ajan valitusta ajo- ohjelmasta riippumatta. Ecomoodilla premiumcoupé liikkuu arvokkaan varmasti ilman agressiivista nykimistä. Eteneminen on rentoa ja ohjaamo pysyy eri ajotilanteissa hiljaisena. Jousitus tarjoaa jopa ehtaa mukavuutta. Karkealla pinnalla 19 tuuman rengastus tosin ilmoittaa itsestään kuminalla. 

Kun ajomoodin valintakiekkoa napauttaa Normal- asennon yli Sport- asentoon jää hienotunteisuus takavasemmalle ja oikea poljin lattiaan painettaessa ratista on syytä tarttua molemmilla käsillä. RC F näyttäytyy aidosti urheilullisena kuntokoneena, joka tarjoaa puhdasta iloa ja kylmää hikeä. Vielä yksi napsaus Sport+ ohjelmaan ja kasikone puhaltaa pasuunaan jo täydellä keuhkolla. Se vain on niin, etteivät pienemmät downsizing turbot pärjää tunnetasolla isolla, kaikkensa antavalle kasipadalle.

Muhkeiden äänien säestämä raaka voima näyttäytyy parhaiten radalla, jossa RC F viihtyy mainiosti. Ajo- ohjelmien lisäksi takavetoisen RC F:n vedon välityksessä avustaa tasauspyörästön torque vectoring- ohjausjärjestelmä. Tehdas mainostaa järjestelmää etumoottoriseen ja takavetoiseen autoon istutettuna maailman ensimäiseksi.

Kahdeksanvaihteinen, automaattitoiminen suorakytkentävaihteisto toimii hienosti, eikä vaihteisto jää tuumimaan kuljettajan menohaluja. Vaihteita voi halutessa naputella myös ratin takaa vaihtolavoista. Automaatti on toki nopeampi, mutta Malagan ympäristön mutkaisilla vuoristopätkillä vaihteiden napsuttelu V8:n kierroslukujen tahtiin tuottaa kieltämättä kiistämätöntä nautintoa. Sataseen räyhäcoupé pärähtää 4,5 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu lukemaan 270 km/h.

Muotoilussa Lexusta ei voi syyttää rohkeuden pulasta. Merkin omintakeinen muotoilu on RC F:n koripinnoilla kohdallaan ja näyttäytyy hienostuneisuuden ja agressiivisyyden erikoisena yhdistelmänä. Persoonallisuudessaan brändi hakee premium- merkkien joukossa vertaistaan. RC F:n muotoilua on ohjannut aerodynamiikan optimointi, mikä näkyy vahvasti korin takanurkkien ilmanohjaimissa sekä keulan ilmanpoistoissa konepellillä ja etulokasuojien takana.

Suomeen Lexus RC F rantautuu näillä näkymin keväällä. Hinnat alkavat 143 917,71 eurosta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 12.12.2014