Kysy Kiminkiseltä

Avun Tapani Kiminkinen vastaa lukijoiden terveyskysymyksiin. Maalaislääkäri pureutuu terveyspulmiin aina nivelistä päänsärkyyn ja seksistä sydänvaivoihin. Lähetä kysymyksesi alta löytyvällä lomakkeella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Apu

Sain haimatulehduksen sappikivistä - voinko yhä juoda alkoholia, Kiminkinen?

Olen 74-vuotias ­perusterve mies – lääkityksenä Thy­roxin 25 Mg ja Duodart. Elämäntapani ovat säännölliset. Harrastan ­liikuntaa, talvella hiihdän ja kesällä saan mökillä paljon hyötyliikuntaa. Pituuteni on 172 cm ja paino noin 70 kg. En tupakoi. Alkoholia käytän ­silloin tällöin, mutta saatan joskus ottaa vähän enemmän kerralla. Edellisen kerran nautin alkoholia noin puoli vuotta sitten. Kuntoni on hyvä lukuun ottamatta ajoittaisia sappivaivoja ja närästystä. Sain kovan sappitulehduksen pari vuotta sitten. Se ­saatiin sairaalassa kuriin ­antibiooteilla. Puoli vuotta tulehduksesta sappirakko poistettiin. Luulin, että sappivaivat loppuivat siihen, mutta viime kesänä sain taas voimakkaat ylävatsakivut. En mennyt lääkäriin, vaan sain hoidettua vaivan itse para­setamolilla. Kolme kuukautta sitten ­uusivat kovat vyömäiset ylävatsakivut, joista en selvinnytkään ilman sairaala­hoitoa. Diagnoosi oli nyt ­sappiperäinen akuutti haimatulehdus. Haluaisin tietää, mitä eroa on sappi- ja alkoholi­peräisellä haima­tulehduksella ja miten aikaisemmat sappitietulehdukset vaikuttavat haimaan? Minulle tehdyssä MRI-tutkimuksessa todettiin, että intra- ja ekstrahepaattisissa sappiteissä on hieman ver­tailututkimusta lievempää prominenssia, koledokus ­leveimmillään 7 mm ja kapenee papillaan päin. Haima­tiehyt on kaliiperiltaan ­ennallaan. Olen huolissani haimatulehduksen uusiutumisesta. Olen kuullut, että kerran ­sairastettu haimatulehdus uusiutuu helposti. Mitä ­haimassa tapahtuu, kun kivi ­aiheuttaa tulehduksen ja ­mitä tapahtuu, kun alkoholi aiheuttaa tulehduksen? Olen lukenut jostakin, että tulehdusreaktion aiheuttaa kudoksiin valunut haimaneste? Alkoholin käytöstä puhutaan haimatulehduksen yhteydessä paljon. Vaikka aikaisemmat tulehdukset ovatkin johtuneet sappikivistä, onko alkoholi nyt aiempaa suurempi riski sairauden uusiutumiselle? Jos on kerran sairastanut haimatulehduksen, vaurioittaako se haimakudosta ja onko riski tätä kautta suurempi taudin uusiutumiselle? Olen nyt vähentänyt systemaattisesti rasvan, kerman ja sokerin käyttöä. Olen huomannut, että etenkin kermaiset ruoat aiheuttavat vaivoja. Onko sappitiehyeiden ja haiman puhdistamiseen ­mitään keinoja ja onko siitä yleensäkään mitään hyötyä? Luin netistä ohjeen, jossa ­aamuisin nautittu teelusikallinen oliiviöljyä ja lasillinen sitruunamehua tyhjään vatsaan auttaa puhdistamaan maksaa ja sappiteitä. Pitäneekö paikkansa?