Kysy Kiminkiseltä

Avun Tapani Kiminkinen vastaa lukijoiden terveyskysymyksiin. Maalaislääkäri pureutuu terveyspulmiin aina nivelistä päänsärkyyn ja seksistä sydänvaivoihin. Lähetä kysymyksesi alta löytyvällä lomakkeella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten pääsen eroon happovaivoista ja suun sekä kielen kipuilusta?

Olen 78-vuotias mies, paino noin 75 kiloa ja pituus 175 cm. Terveyteni on ollut tähän asti hyvä. Vatsan toiminnassa on ollut toivomisen varaa, ja olen ollut peräpukamaleikkauksessa kaksi kertaa. Viimeisestä on noin 10 vuotta. Nyt riesakseni on tullut happoprobleema. Noin pari viikkoa sitten tuli kieli kipeäksi, se tuntui turpealta. Muutaman päivän kuluttua alkoi suussa väkevä happoisuus, joka herätti yöllä. Lääkäri määräsi kahden kuukauden kuurin Esomeprazol 40 mg -lääkettä. Olen nyt ottanut kaksi kapselia päivässä noin viikon ajan. Hapon polte suussa on edelleen voimakas, lääke ei ole auttanut. Olen joutunut turvautumaan Imovane-nukahtamislääkkeeseen. En ole voinut viikkoon syödä kunnon ruokaa, alkaa heikottaa. Tässä vaiheessa ja tilanteessa ovat vitsit vähissä. Normaalioloissa käyttämäni lääkkeet ovat Thyroxin 100 mikrog, Gefina 5 mg, Betaserc 24 mg, Kalcipos-D forte ja Rivatril 0,5 mg. Pyydänkin, että antaisit palautteen mahdollisimman pikaisesti, että saisin jotain apua tähän pirulliseen vaivaan. Terveyskeskuslääkäri ei osannut enempää auttaa. Ensimmäinen ja toinen kysymys liittyvät samaan aihepiiriin, joten yhdistin vastaukset seuraavan kysymyksen perään. Käytän Esomeprazol -nimistä lääkettä 20 mg 1 tabletti aamuisin pitkäaikaiseen refluksivaivaan. Masennuslääkkeenä on Duloxetine Orion 1 mg 1 tabletti päivässä, jonka otan aamulla. Viime marraskuussa alkoi tuntua suussa jatkuvasti suolainen ja välillä metallinen maku. Tuo maku säilyy, vaikka söisi esimerkiksi suklaata tai muuta makeaa, joisi vettä tai pesisi hampaat. Maku on epämiellyttävä ja häiritsevä. Mistä johtuu ja mitä voin tehdä? Tervehdys sinä keskimittainen ja sopusuhtainen seniori! Erinomaista, että olet saanut viettää terveyden puolesta itseäsi tyydyttävää elämää tähän suomalaisen miehen tällä hetkellä keskimääräiseen odotettavissa olevaan elämisen ikään saakka. Nyt riesaksesi on muodostunut aluksi kielikipu, minkä jälkeen alkoi suussa tuntuva väkevä happoisuus ja polte.