Kysy Kiminkiseltä

Kysy Kiminkiseltä

Avun Tapani Kiminkinen vastaa lukijoiden terveyskysymyksiin. Maalaislääkäri pureutuu terveyspulmiin aina nivelistä päänsärkyyn ja seksistä sydänvaivoihin. Lähetä kysymyksesi alta löytyvällä lomakkeella.
Mainos

Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mitä voi tehdä poikkeavalle unirytmille?

Avussa 8/18 Kiminkinen käsitteli unirytmin kääntämistä. Itselläni on sellainen ongelma, että unirytmi ei vain käänny, vaikka on yritetty monta kertaa ja popsittu milloin mitäkin unipilleriä. Lääkäri on kirjoittanut B2:n, ja siinä diagnoosi on ”viivästynyt unijakso”. Koodina on G47.0: Unen ­alkamisen ja ylläpitämisen häiriö. Tämä on ollut minulla niin kauan kuin muistan, lapsesta asti (olen 47-vuotias). Vaikka unilääkkeen ottaisikin, uni ei vain tahdo tulla ennen puoltayötä. Lisäksi ­tässä sopassa on sellainen ­lisä, että jos on pakko herätä aamulla ennen yhdeksää, uni on pinnallista ja herään monta kertaa yössä tarkistamaan, ettei ­herätys vain ­mennyt ohi. Lopputulos on, että aamulla on pönttö niin sekaisin väsymyksestä, ettei ­päivästä tahdo tulla ­mitään. Jos seuraavana yönä saa nukkua rauhassa, nukun helposti 12 tuntia yhteen menoon. Siten kai yritän korjata syntynyttä univelkaa. Lääkärit ovat todenneet, että näitä tapauksia joskus on ja yritä nyt löytää työ, jossa ei tarvitse herätä kovin aikaisin. Ongelma minulla siis ei ole se, ettenkö nukkuisi oikein makoisasti, vaan se, että unirytmini ei sovi nykyisen yhteiskunnan aamuvirkkuja suosivaan rytmiin. Unen pituus normaalioloissa on hyvin tasaisesti 8 tuntia yössä. Olisiko Kiminkisellä vielä jotain lisää tähän unirytmijuttuun? Pillereitä ei huvittaisi syödä, kun kerran itse unen laadussa ei ole ongelmaa.
0

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko vanhuksen verenpaine olla liian alhainen?

Äitini on asunut jo vuosia palvelutalossa. Veljeni ja minä olemme ottaneet yhteen henkilökunnan kanssa (johtaja on ainoa sairaanhoitajakoulutuksen saanut). Kyse on äidilleni syötettävistä verenpainelääkkeistä (kolmea eri lääkettä). Häntä huimaa silloin tällöin, ja kun olemme mitanneet paineet, niin ne ovat olleet mielestämme liian alhaiset, alapaine joskus jopa 60, joka tapauksessa alle 70, ja yläpaine on ollut vähän yli 100. Veljeni on nähnyt ja äitinikin kertonut, että häneltä ­mitataan joskus paineet niin, että hän istuu hoitajien välissä sohvalla ja he pitävät jopa käsistä kiinni. Me molemmat pojat olemme jo sen verran iäkkäitä ja verenpainemittauksia kokeneet, että osaamme kyllä mitata oikein ja ihan rauhassa. ”Liian alhaisia” v­erenpainelukemiahan ei kai pysty saamaan? Äitini naapuri, ylipainoinen rouva, on kaatuillut enemmän kuin ­äitini, ja veljeni mittaustulosten mukaan hänen paineensa alittavat paljon äitini alhaisimmat lukemat. Kuinka yleistä luulet olevan, että kaatumiset johtuvat liian alhaisesta verenpaineesta? Kuinka yleistä mahtaa ­olla, että mittaukset tehdään liian hätiköidysti? Eikö yhdeksänkymppisen ihmisen paineiden pitäisi olla mieluummin hieman yläkanttiin kuin liian alhaiset? Syön itsekin verenpainelääkettä, mutta aloin puolittaa annosta, kun huimauksia ­alkoi tulla. Ilmoitin asiasta lääkärilleni. Muistan erään kerran, kun ”vahingossa” otin kokonaisen pillerin, ja siitäkös alkoi huimaus.
0