Pyhiinvaellus Pohjois-Italiassa: näe jylhät Alpit ja nauti paikallisesta ruokaperinteestä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ENIT - Italian National Tourist Board
Pyhiinvaellus Pohjois-Italiassa: näe jylhät Alpit ja nauti paikallisesta ruokaperinteestä
Lähde patikointimatkalle Pohjois-Italian upeisiin vuoristomaisemiin ja pysähtele pienissä kylissä, keskiaikaisissa linnoissa ja viinitiloilla. Via Francigenan historiallinen pyhiinvaellusreitti sopii verkkaiseen etenemiseen paikallisesta kulttuurista ja ruoasta nauttien. Lue vinkit reitin kiinnostavimpiin välietappeihin!

Via Francigena on yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä Englannin Canterburystä Rooman Pietarinaukiolle ja sieltä edelleen Jerusalemiin. Nimi tarkoittaa Ranskasta tulevaa tietä, vaikka historiallisesti se ei ollutkaan yksittäinen suora tie vaan joukko teitä ja polkuja, jotka muodostivat monimutkaisen tieverkoston läpi Euroopan. Nykyään Via Francigena on Unescon tunnustama kulttuurireitti.

Pyhiinvaellusreitin Pohjois-Italiassa kulkeva osa on ihanteellinen, jos haluaa edetä lyhyitä matkoja kerrallaan ja pysähdellä pienissä kylissä. Olemme valinneet kolmelta eri alueelta muutaman vierailun arvoisen etapin matkan varrelle – nauti rauhassa vehreän Italian maaseutumaisemista, kulttuurista ja ruoasta!

Valle d'Aosta – majesteettiset Alpit ja linnat

Via Francigena -pyhiinvaellusreitin Italian osuus alkaa Iso Sankt Bernhardin solasta, joka on yli 2400 metriä merenpinnan yläpuolella Valle d'Aostan laaksossa. Reitti kulkee kohti alueen pääkaupunkia Aostaa, jossa kannattaa pistäytyä. Kaupunkia kutsutaan Alppien Roomaksi sen muinaisten jäänteiden vuoksi, jotka kertovat alueen merkityksestä läpi historian. Roomalaiset rakensivat Aostaan teitä kaupankäyntiä ja armeijan joukkoja varten. Vuosisatojen tuottoisan tullitoiminnan seurauksena alueelta löytyy myös lukuisia linnoja.

Verrès'n ja Pont-Saint-Martinin välinen reitti on kaunis kulttuurihistoriallinen kävelyreitti, joka kulkee pitkin jyrkkärinteisiä viinitarhoja. Reitin varrella on useita mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja sekä ravintoloita ja viinitiloja, jotka tarjoavat maistiaisia. Monet poikkeavat vaellusreitiltä Verrèsin yläpuolella sijaitsevaan neliölinnaan, josta aukeaa upeat näkymät, sekä Issognen linnaan, jossa on hienoja keskiaikaisia freskoja.

Lard d'Arnad eli suolalla ja yrteillä maustetusta laardi on Arnadin kylän paikallisherkku. Kuva: Foto archivio Regione autonoma Valle d'Aosta.

Verrés'n pikkukaupunkia seuraa useita viehättäviä kyliä, kuten Arnad, joka tunnetaan punaviinistään ja alkuperäisestä "Lard d'Arnadista" eli suolalla ja yrteillä maustetusta laardista, jota tarjoillaan usein mustan ruisleivän ja hunajan kanssa. Pienessä alppikylä Bardissa on vain noin 150 asukasta, mutta siellä sijaitsee vaikuttava linnoitus, jota muun muassa Napoleon on käyttänyt. Linnoituksesta löytyy alppimuseo sekä arvostettuja taide- ja valokuvanäyttelyitä.

Donnasissa voi kävellä vuoristoon hakattua roomalaista tietä pitkin ja piipahtaa viinimuseossa tai historiallisessa meijerissä. Saavuttaessa Pont-Saint-Martiniin roomalainen silta johdattaa pidemmälle Piemonten alueelle.

Käytännön vinkkejä: Valle d'Aosta

Pyhiinvaellusreitti Aostan alueella on jaettu viiteen etappiin, joista reitin pohjoisin osa kannattaa kulkea kesällä, kun solat ovat lumettomia. Reitin muut etapit voi kulkea mihin aikaan vuodesta vaan. Alueella on monia eri hintatason majoitusmahdollisuuksia: voit asua esimerkiksi historiallisessa ympäristössä Au Coeur du Village Arnadissa, upeassa Hotel Ad Gallias Bardissa tai viehättävässä Le Coeur du Pont Donnasissa. Kysy paikalliselta matkatoimistolta mahdollisuudesta matkatavaroiden kuljetukseen.

Emilia-Romagna – Italian ruokakomeron kautta

Via Francigena kulkee Emilia-Romagnan sisäosien läpi ja tarjoaa retkeilijälle täydellisen läpileikkauksen alueen monipuolisista maastoista – ja hyvin varustetusta ruokakomerosta! Tie vie sinut muinaisiin kyliin ja historiallisiin kaupunkeihin kuten Piacenzaan, Fidenzaan ja Parmaan. Reitti kulkee läpi laajojen viljeltyjen tasankojen, yli vehreiden kukkuloiden johtaen lopulta Apenniinien vuoristoon ja Passo della Cisan historialliseen solaan, joka sijaitsee korkealla Toscanan rajalla.

Via Francigena kulkee Emilia-Romagnan monipuolisissa maastoissa. Kuva: APT Cammini Emilia-Romagna

Guado di Sigericossa reitti ylittää Po-joen, joka on Italian suurin joki. Aiemmin joki täytyi ylittää kahlaten, mutta nykyään taksiveneet kuljettavat pyhiinvaeltajat polkypyörineen kuivina joen yli.

Alueen maisemia koristaa upeat linnat ja palatsit, joita aatelisto on historian saatossa alueelle rakennuttanut. Löydät matkan varrelta majesteettisia katedraaleja, kuten 900-vuotta vanhan Piacenzan katedraalin, Unescon suojelemia kaupunkiympäristöjä sekä maatiloja, jotka avaavat ovensa matkailijoille. Alue on tunnettu erityisesti parmesaanijuustosta, parmankinkusta, balsamiviinietikasta, mortadellasta ja tortellineista – muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Matkalla kannattaakin tutustua alueen ainutlaatuiseen gastronomiseen tarjontaan ja maistella kaikkea meloneista, kirsikoista ja juustoista kurpitsatäytteiseen pastaan, sieniin ja lihaleikkeisiin. Tarjolla on kulinarististen nautintojen lisäksi myös erilaisia retkipaketteja, kuten perhekävelyt tähtien alla, kulttuuriopastusta ja käsityökursseja.

Käytännön vinkkejä: Emilia-Romagna

Emilia-Romagnan alueella pyhiinvaellusreitti kulkee Piacenzan alueelta Fornovo di Taroon. Etapin kokonaispituus on 128 km, mutta sitä voidaan jatkaa vielä 35 km tekemällä kierros Parman kaupungissa. Alueen turistitoimiston verkkosivuilta löydät apua niin hotellien, B&B-majoituksen kuin maatilojen löytämiseen reitin varrelta. Suunnittele ja varaa matkasi hyvissä ajoin, sillä monissa majapaikoissa on vain muutama huone saatavilla. Muista varata myös elämyspaketit etukäteen!

Toscanassa sypressit ja auringonkukat kukkivat

Toscanassa matka jatkuu henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa. Noin 400 kilometriä pitkä reitti kulkee maailmankuulujen kaupunkien ja pienten kylien kautta, vuorten ja kukkuloiden yli sekä kauniilla rannoilla. Olemme valinneet Toscanan alueelta neljä etappia pyhiinvaeltajien, kauppiaiden ja taiteilijoiden jalanjäljissä:

San Miniatosta Gambassi Termeen on matkaa 23 km. Patikointi kauniin mäkisen maiseman halki kestää noin kuusi tuntia. Ennen lähtöä kannattaa kuitenkin tutustua San Miniaton kauniiden aukioiden ravintoloihin ja niiden tryffelin tuoksuisiin ruokalistoihin. Kävely halki Val d'Elsan laakson vie ohi luostarien ja maaseutukirkkojen Gambassi Termeen, josta löytyy vuosisatoja vanhaa metsää ja lähteitä. Nauti kauneushoidoista ja hoitavasta vedestä alueen Spa-hoitoloissa ennen kuin jatkat vaellusta jälleen uusin voimin!

San Gimignano on keskiaikainen kaupunki Toscanassa. Kuva: Toscana Promozione Turistica.

Gambassi Termestä polku jatkuu pitkin Val d'Elsan kauniita harjuja, joissa on pieniä kyliä, maalaiskirkkoja ja kappeleita. Matkan pituus on 13 km ja sen taittamiseen jalan kuluu noin kolme tuntia. San Gimignanoa edeltää lyhyt kävelymatka keskiaikaisten tornien reunustamaa, muinaista jalkakäytävää pitkin. Kiipeä korkealle Palazzo Podestàn keskiaikaiseen torniin, aisti historian havinaa kaupungin kapeilla kujilla ja nauti paikallisesta valkoviinistä, Vernacciasta, josta jo Dante kirjoitti.

San Gimignanosta vaellus jatkuu sorateillä, joita reunustavat romaaniset kirkot. Kuvankauniissa Abbadia a Isolan kylässä on jo vuonna 1001 perustettu sisterssiläisluostari, joka on nykyään viihtyisä hostelli. Vaellus jatkuu pitkin kauniita vehnäpeltoja kohti Monteriggionin kaupunginmuureja.

Monteriggionin kaupunkia ympäröi muurit. Kuva: Toscana Promozione Turistica.

Monteriggionista vaellusreitti jatkuu kohti Sienan kaupunkia, joka on reitin pääte-etappi. Matkan pituus on noin 18 km ja se taittuu hieman vuoristoisessa maastossa, jossa metsäalueet tarjoavat viilentävän varjon vaeltajalle. Satulinnat Chiocciola ja Villa tekevät tästä matkan osuudesta unohtumattoman. Siena on yksi alueen suurimmista kulttuurimetropoleista, jolla on rikas historia – muun muassa pankkijärjestelmä syntyi aikoinaan Sienassa. Keskellä kaupungin viuhkamaista aukiota järjestetään kahdesti kesässä ainutlaatuinen Palio-hevoskilpailu. Osta tötteröllinen herkullista gelatoa ja ihastu kaupungin kauneuteen – jää vaikka pariksi yöksi!

Käytännön vinkkejä: Toscana

Via Francigenan pyhiinvaellusreitti on jaettu Toscanassa 16 eri etappiin. Matkan varrella on tarjolla useita eri majoitusvaihtoehtoja hostelleista aina luksushotelleihin. Tutustu esimerkiksi Le Finestre del Seminario -hostelliin San Miniatossa tai Monteriggionin ulkopuolella sijaitsevaan Contessa Ava dei Lambardi -hostelliin. Herää kukon kiekumiseen jossain alueen monista maatilamajoituksista: Tenuta Sant’Ilario, Torraccia di Chiusi tai Relais della Rovere. Nauti paikallisesta gastronomiasta maalaistalossa kuten Castel Bigozzissa Monteriggionissa tai Casalta Sienassa.

Lue lisää Toscanan alueesta.

Kommentoi »