Apu

Ystäväni kuoli tuberkuloosiin – Miten se on mahdollista nykypäivänä ja mistä hän oli oikein taudin saanut? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 10.6.2022

Kysymys:

Ystäväni, 65-vuotias nainen, kuoli jokin aika sitten tuberkuloosiin. Antibiootit eivät auttaneet eikä maksa kestänyt kaikkia lääkkeitä. Hän oli useita viikkoja sairaalahoidossa. Tauti oli levinnyt aivoihin ja selkä­ytimeen. Miten vielä nykyäänkin voi kuolla tuberkuloosiin ja mistä sen voi saada? Ystävälläni oli jo viime vuonna outoja oireita, ja hän epäili muun muassa reumaa. Hänellä oli myös synnynnäinen vakava sydänsairaus, jonka vuoksi hän odotti mahdollista siirrettä. Päihdeongelmia ei ollut, ja koronan vuoksi hän eleli pääosin kotona.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuberkuloosi on merkittävä osa Suomen terveydenhuollon historiaa. Muistan lapsuuteni kotikylältä, että tauti oli kohdellut rankasti monta perhettä. Ihmisiä oli kuollut ja vammautunut hoitojen vuoksi. Pienoiskuvalaitteet kiersivät kouluilla, ja kunnissa oli tuberkuloositoimistoja lääkäreineen. Joka maakuntaan sikisi suuria kerrostalon kokoisia tuberkuloosisairaaloita, joista tunnetuin on Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola. Vuonna 1933 valmistunutta rakennusta pidetään Aallon varhaisen funktionaalisen kauden päätyönä. Ajatuksena oli, että rakennus itsessäänkin toimisi parantavana elementtinä.

Vaikka korona oli alkuun pelottava, sitä ei voi verrata tuberkuloosiin. Vuosina 1929–1933 asevelvollisista 88 prosenttia oli saanut tartunnan, ja siihen kuoli keskimäärin yksi suomalainen joka tunti. Vuonna 1930 tuberkuloosiin kuoli 8 771 ja 1940 edelleen 7 842 suomalaista. Vuonna 2020 luku oli enää 21. Voimme verrata vuoden 2020 kuolleisuuslukuja maassamme: Sydän- ja verisuonisairauksiin kuoli 18 496 kansalaista, joista puolet sepelvaltimotautiin. Koronaan kuoli 558 potilasta. Riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin oli 33 kertaa suurempi. Voisiko tästä nostaa koronaa väheksymättä arvoisensa metelin (Outi Haggren)?

Vielä 1950-luvulla tuberkuloosia esiintyi paljon. Iän tai sairauksien myötä ­lapsuudessa saatu tartunta voi aktivoitua. Riskissä ovat alkoholistit sekä henkilöt, joiden puolustuskyky on heikentynyt tai jotka ovat muuttaneet Suomeen maista, joissa tuberkuloosi on yleinen. Itse olen nähnyt kaularauhastubin kehittyvän ­biologisen lääkkeen käytön myötä.

Keuhkotubi leviää sairastavan yskiessään tuottamista pisaroista (lentävä keuhkotauti). Vain basilleja erittävät ­tartuttavat. Muiden elinten tubi ei ole tarttuva. Joissakin kulttuureissa kaularauhastubi on yleisempi kuin meillä.

Ystäväsi oli todennäköisesti saanut tubitartunnan lapsena. Hänellä oli myös sydänsairautensa vuoksi heikentynyt puolustuskyky. Tubilääkitys on todella rankka, joten vaadittava erittäin pitkä käyttö oli tullut hänelle ongelmaksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.