Apu

Yskittää sisällä, mutta ei ulkona – Mistä on kyse? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 11.5.2022

Kysymys:

Olen 70-vuotias perusterve mies. Asun maalla ja yritän vielä tehdä vähän ulkohommiakin voimieni mukaan. Etenkin talvella ihmettelin, miksi ulkona minua ei yskitä yhtään eikä nenä vuoda. Heti kun palaan taloon sisälle, nuo harmit alkavat korkojen kanssa. Onko tämä aivan normaalia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taas tuli todistetuksi, miten terveellistä raikas ulkoilma etenkin suomalaisessa metsässä on. Et ole uskoakseni voinut välttyä ajatukselta, että syy oireiluusi saattaa piillä asuntosi seinien sisällä – ainakin kerrot, että harmit alkavat, kun palaat taloon. Puhut talosta yksikössä, mikä viittaa siihen, että kyse on omasta kodistasi. Lisäksi saatan kertoa, ettei todellakaan kuulu kuvioihin, että kotona tulisi yskittää ja nenän vuotaa.

Lienet ehtinyt pohtia sitäkin, mikä siellä sisällä saa sinut oireilemaan allergian tavoin. Jokin siinä sisäilmassa piilee. Onko ollut esimerkiksi kosteusvauriota, remontoitu joskus lattiat laminaatilla tai muutettu ilmastointia? Ovatko mahdollisen ilmalämpöpumpun suodattimet puhdistamatta tai vaihtamatta? Kantaako joku huusholliin kissan- tai koiran­karvoja? Mahdollisuuksia on kuin aloittelevalla laulajalla sävellajin valinnassa.

Käytännössä terveydelle haitallisen kosteusvaurion haistaa terveellä nenällä. Jos mitään ei pukkaa mieleen suursiivouksen ja mahdollisesti tarvittavan ”pienimuotoisen pintaremontin” jälkeen, suositan kutsumaan terveystarkastajan kotikäynnille. Voisit myös käydä terveyskeskuksen hengityshoitajalla tutkituttamassa itsesi mahdollisen astman varalta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.