Tuulilasi

Yrityksen matka-auto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Yritys hankkii matka-auton.Miten sitä saa käyttää ja kuka? Pitääkö ylläpitää ajopäiväkirjaa?Miten verottaja tulkitsee auton käyttöä?Miten ALV?Mistä löydän ko. asiaa koskevaa tietoa internetissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nämä kysymykset kuuluvat verottajalle, mutta muutamia perusasioita toki voin minäkin kertoa.

Jos autoa käytetään pelkästään työkäyttöön, siitä voidaan tehdä alv-vähennys. Se on sitten tarkka homma, autolla ei saa ajaa metriäkään yksityisajoa. Jos esimerkiksi työpaikka on Helsingissä,  asut Nurmijärvellä ja olet aamulla lähdössä Tampereelle työmatkalle, et saa ajaa autoa illalla kotiisi, vaan auton pitää seistä työmaan pihalla yön yli. Sinun pitää ensin ajaa omalla autollasi työmaalle ja lähteä sieltä reissuun. Sama koskee paluuta, auto pitää viedä työmaalle. Käyttäjä voi olla kuka tahansa yritykselle työtä tekevä, tilanne on sama kuin muillakin työkaluilla.

Jos tätä sääntöä rikotaan, ja tieto menee verottajalle normaalia reittiä eli ystävällisen naapurin kautta, verottaja yleensä vaatii kaikki autosta tehdyt alv-vähennykset välittömästi maksettavaksi. Eli tästä saa käsitystä siitä, miten verottaja tulkitsee asiaa.

Auton käytöstä on viisainta pitää ajopäiväkirjaa, asioita on sen avulla helpompi selvittää jälkikäteen. Ja jälkikäteeenhän tuollaiset selvitykset joudutaan aina antamaan.

Periaatteessa tiedot löytyvät osoitteesta www.vero.fi, mutta ne pitää osata etsiäsiitä lakimiesten laatimassa tekstistä.

Julkaistu: 13.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.