Tuulilasi

Ylivuotisen renkaan osto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jouduin ongelmiin rengasmyyjän kanssa, kun luulin että ylivuotisen talvirenkaan myyminen on huijaamista. Autolehdissä muistutetaan joka käänteessä varmistamaan että ostetut autonrenkaat ovat riittävän uudesta kumiseoksesta ja puhutaan jopa puolen vuoden sisällä valmistetuista. Muistaakseni myös Keskisuomalainen uutisoi että kumiseos menettää kimmoisuutensa kahdessa vuodessa, ja nyt rengasmyyjä sanoo että renkaiden virallinen myyntiaikakin on kaksi vuotta. Eli mikä on oikea totuus kumiseoksen toimivuudesta, vai ottaako fanaattinen automies aina vain vastapoltetun renkaan allensa? Jos renkaan käyttöaika on 8 vuotta, niin onko se 7 vuotta ylivuotisella renkaalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo on sellainen asia, että se pitäisi joskus testata aivan käytännössä rengastestin menetelmin. Jotkut väittävät, että kumi pehmenee pienen ajomatkan jälkeen, jotkut taas eivät siihen usko. Kumia pehmentävät öljyt toki haihtuvat koko ajan, joten kumin ominaisuudetkin muuttuvat ajan myötä. Ikivanhojen renkaiden kovettunut kumi pitää huonommin, se on tullut kokeiltua.

Suurin osa syksyllä myyntiin tulevista renkaista on tehty jo edellisenä keväänä tai talvena, joten ainakin tuo puoli vuotta on käytännössä liian tiukka vaatimus. Ainakin nastat pysyvät paremmin, jos renkaat ovat saaneet seistä nastoitettuina riittävän pitkään.

Saksassa autoa ei hyväksytä katsastuksessa, jos renkaat ovat yli kymmenvuotiaat. Meillä eivät säännökset ole yhtä tiukat, mutta eivätpä ole nopeudetkaan samalla tasolla.

Julkaistu: 9.10.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.