Terveys ja hyvinvointi
Yläpaineeni on verenpainelääkkeistä huolimatta 160–180 – Pitäisikö lääkitystä lisätä? Apu-klinikka vastaa
13.7.2022
 |
Apu

Kysymys:

"Olen 90-vuotias mummo ja saanut viettää terveen ja monipuolisen elämän. Ei ole sokeritautia, ja sydänkin toimii moitteettomasti. Kun täytin 50 vuotta, sain verenpainelääkityksen, johon kuuluu nykyään neljä eri lääkettä. Siitä huolimatta ylempi veren­paineen arvo on 160–180. Minulle on tarjottu lisää lääkettä, mutta en tahtoisi ottaa. Mitä tekisin?"

Vastaus:

Verenpainetta ei pidä olla liikaa eikä liian vähän. Terve sydän terveessä ­ruumiissa jaksaa pumpata viriilisti ­hapekasta verta elimistön tarpeisiin. Rasituksessa verenpaineen tulee kohota. Jos se ei kohoa, sydämessä tai veren­kiertoelimistössä on jotain vikaa tai ­sitten sydäntä jarrutetaan liiallisesti ­beetasalpaajalääkityksellä.

Rasitustutkimuksessa (rasitusergometria, polkutesti) selvitellään sydämen ja keuhkojen suorituskykyä ja sairauksia. Sydämen osalta pääkohde on sepelvaltimotaudin epäily. Testiin kuuluu oleellisesti verenpaineen mittaaminen, jossa suosin luotettavinta menetelmää: perinteistä elohopeamittaria ja stetoskoopilla kuuntelua.

Jos verenpaine ei pyörää poljettaessa nouse tai peräti laskee, viittaa se siihen, ettei sydänlihas saa riittävästi hapekasta verta jaksaakseen supistella napakasti. Toisaalta rasitustesti on sepelvaltimo­taudin diagnostiikassa vain viitteellinen.

Beetasalpaajat ovat tehokkaita lääkkeitä. Ne ovat oikein käytettyinä hyviä renkejä, mutta ne voivat olla myös ­tuhoisia isäntiä. Beetasalpaajilla ei ole verenpainetaudissa ennustevaikutusta, eli ne eivät vähennä suuressa tutkimusmateriaalissa ruumiiden ennenaikaista ilmaantumista, mutta ne ovat usein ­tarpeellisia yhdistettynä muihin lääkkeisiin, etenkin verisuonia laajentavana ­vaihtoehtona. Oireisessa sepelvaltimotaudissa, rytmihäiriöissä – yleisimmin eteisvärinärytmiä hillitsemässä – ja ­joskus migreenin estolääkkeenä ne ovat sopivin annoksin paikallaan.

Tehokas beetasalpaus estää pulssin kohoamista ylös noustessa ja liikkuessa, mikä tulee ilmi rasitustutkimuksessa. Pahimmillaan seurauksena saattaa olla rasituksen siedon heikkeneminen samaan tapaan kuin sepelvaltimotaudissa.

Vanhemmiten verenpaine tuppaa ­laskemaan makuulta tai istumasta ylös noustessa, kun säätelyjärjestelmät ruostuvat. Tätä kutsutaan ortostaattiseksi hypotoniaksi. Ikäiselläsi ilmiö on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Kun tähän lisätään vielä beetasalpaus, joka estää tehokkaasti ­pulssin nousua, pökräämisen mahdollisuus lisääntyy. Beetasalpaajan tarve ja annostus pitää arvioida tarkasti.

Koska olet elänyt terveenä huomattavan korkeaan ikään, verenpainetautisi hoito on onnistunut täydellisesti. Jo tällä maalaisjärkisellä perusteella en jaksa olla huolissani verenpaineestasi. Karjalan kunnailla -sarjassa Esko Roineen roolihahmo totesi terveestä sydämestä ja ­pitkästä iästä: ”Eihän sitä muuten näin vanhaksi eläisikään.” Viisaita sanoja.

Iän myötä valtimoiden seinämät ­t­uppaavat jäykistymään, joten niitä on mahdotonta saada lääkitykselläkään ­laajenemaan. Tämä johtaa siihen, että tavanomaisilla tekniikoilla mittaamalla yläpaineesta ei saa välttämättä luotettavaa kuvaa. Pitäisi mitata verisesti, mihin ei toki ryhdytä. Arvo on usein todellista korkeampi pelkästään tästä syystä. Toisekseen iäkkäämmillä verenpaine, yleensä se ylempi, vaihtelee vuorokauden mittaan laajoissakin rajoissa.

Senioreilla, kuten muillakin, verenpaine tulee mitata istuen ja tarvittaessa seisten. Paine pitää hoitaa sellaiseksi, että toiminnan kohde pysyy pystyssä eikä murra lonkkiaan. Yksittäisiä korkeita arvoja ei pidä vanhemmiten tuijottaa verenpaineen vaihtelun vuoksi. Koska verenpaineen seuranta toteutetaan järkevyyssyistä automaattimittareilla, täysin poikkeavaan tulokseen ei pidä ihan heti luottaa, vaan arvo tulee kontrolloida.

Vaikka en tunne saati hoida Sinua, uskallan sanoa, että tuskin tarvitset verenpainelääkkeitä enää lisää. Pikemminkin pitäisi pohtia oman lääkärin kanssa, ovatko nuo kaikki neljä valmistetta todella tarpeen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.