Apu

Yhdyntäkipu ja limakalvojen kuivuus vaivaa – Olen 66-vuotias ja tuntuu, että olen täynnä lasinsiruja – Mikä avuksi? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 15.4.2021

Kysymys:

Olen 66-vuotias, ja vaivani on vaginan ja limakalvojen kuivuus. On mahdotonta olla yhdynnässä, koska tuntuu, että olen täynnä lasinsiruja – tekee niin kipeää. Voiteita ja geeliä olen yrittänyt, mutta ne eivät auta. ­Säälittää miesparka. Onko mitään apua saatavilla?
Näytä vastaus

Vastaus:

Onpa ikävä tilanne. Se on kurja teille molemmille, ja murehditte varmasti kumpikin myös toistenne puolesta. Olisi varsin ymmärrettävää olla haluton ­seksiin näillä oireilla, ja toisaalta naisen kokemat kivut lisäävät myös miehen seksuaalitoimintojen ongelmia.
En tiedä, onko jotakin perussairauksia todettu ja onko niihin ehkä lääkityksiä, jotka saattaisivat vaikuttaa tilanteen hankaluuteen. Ovatkohan käyttämäsi voiteet ja geeli sisältäneet estrogeeniä vai eivät?
Iän myötä naisen oma estrogeenituotanto hiipuu, ja suosittelen kaikille naisille viimeistään vaihdevuosista eli kuukautisten pois jäämisestä lähtien paikallista, emättimeen annosteltavaa hormonihoitoa. Sen pitoisuus verenkierrossa on niin matala, että käytölle on harvoin todellisia vasta-­aiheita. Tästä kertoo jo sekin, että monia valmisteita saa käsikauppavalmisteena.
Hoidon tulee olla säännöllistä, jotta se auttaa kuivuuteen. Joskus tarvitaan vahvempaa valmistetta, isompaa annosta tai tiheämpää annostelua. Kannattaa myös kokeilla eri valmisteita: joskus emätin­renkaan sisältämä jatkuva, tasainen ­pitoisuus toimii paremmin.

Yhdyntä ei ole ainoa tapa harrastaa seksiä

Kyseessä voi lisäksi olla jokin iho- tai limakalvosairaus, joka pahentaa kipuja. Se voi vaatia aivan erityyppistä hoitoa. Joskus yhdynnät tuntuvat kipeiltä myös siksi, että niitä on hyvin harvakseltaan.
Elimistön kollageenituotanto vähenee iän myötä, ja emättimen tukikudokset menettävät osin tämän vuoksi joustavuuttaan. Jos mekaanista venytystä ja sen aiheuttamaa kudosten verekkyyden lisääntymistä ei yhdyntöjen myötä tule, emätin alkaa kutistua. Paikallinen hormonihoito kuitenkin estää tätä muutosta.
Yhdyntä ei myöskään ole ainoa tapa harrastaa seksiä. Usein auttaa muunlainen fyysinen läheisyys ja koskettelu – erogeenisten alueiden etsiminen esimerkiksi kaulalta, hartioilta, reisien sisäpinnoilta ja tietenkin sieltä tärkeimmästä eli aivoista.
Myös intiimialueen rauhallinen koskettelu ja hieronta ilman, että mennään heti suoraan asiaan, helpottaa usein yhdyntää.
Seksin yhteydessä liukasteet vähentävät kipuja ja voimistavat hyviä tuntemuksia. Kannattaa kokeilla erilaisia vaihto­ehtoja: liukasteita on vesi-, silikoni- ja öljypohjaisia. On lämmittävää ja viilentävää, maulla ja ilman, stimuloivaa ja herkistävää. Suosittelen kokeilemaan niitä, vaikkei haasteita olisikaan!
Erittäin tärkeää olisi tarkistuttaa tilanne gynekologilla, jos käytössä on ollut säännöllinen paikallishormonihoito ja siitä huolimatta limakalvot ovat näin kipeät. Uskon vahvasti, että apua on saatavilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.