Tuulilasi

yhdestä kilosta kaksi?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten on mahdollista, että yhdestä litrasta eli varmaankin noin yhdestä kilogrammasta bensiiniä voi tulla palattuaan sylinterissä 2,3 kg tavaraa pakoputkesta?Siis co2 päästöä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Litra bensaa painaa noin 740 grammaa. Sieltä pakoputkesta ei kuitenkaan tule pelkkää bensiiniä. Palamiseen tarvitaan myös happea, ja palamisessa jokainen hiiliatomi sieppaa mukaansa kaksi happiatomia. Näin muodostuu hiilidioksidimolekyyli, CO2.

Poltttomoottori käyttää yhden bensiinikilogramman polttamiseen noin 14 kg ilmaa. Ilmasta noin 21 % on happea ja 78 % typpeä. Osa typestä muuttuu palamisen yhteydessä typen oksideiksi, mutta katalysaattori palauttaa suurimman osan typen oksideista vapaaksi typeksi. Happi sen sijaan reagoi polttonesteinä käytettävien hiilivety-yhdisteiden ainesten kanssa. Vedyn (H) kanssa se muodostaa vettä (H2O) ja hiilen © kanssa hiilidioksidia (CO2). Katalysaattori huolehtii, että moottorin läpi menneet palamattomat hiilivedyt palavat eli muodostavat noita samoja aineita.

Julkaistu: 26.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.