Tuulilasi

Yaris 2008 vaihdevika

Tapio Ketonen

Kysymys:

Yaris 2008 (ajettu 36000 km) vaihteet ei mene helposti päälle kylmällä ilmalla. Kun auto lämmennyt ajossa, ei mitään ongelmaa. 2-vaihde hankalin, yritänkin vaihtaa suoraa 1-3 vaihteet. Tästä on tietääkseni tullut huoltotiedote, pitääkö paikkansa? Jos ei ole korjattu, meneekö vaihderemontti ostajan piikkiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä tiedä huoltotiedotteista, ne eivät tule meille. Jos näin on, niin varmaan merkkikorjaamolla on tietoa asiasta.

Usein vaihteiden päällemeno-ongelmat johtuvat siirtomekanismin pielessä olevista säädöistä. Liikkeet siirtyvät vaihdevivusta vaihteistoon kahdella vaijerilla. Jos säädöt ovat pielessä, vaihteiston siirtovipuja yritetään siirtää asennossa, jossa ne osittain törmäävät kovaan vastukseen. Mekanismi on rakennettu siten, että vivut siirtyvät vain tietyissä kohdissa, jottei päälle menisi kuin yksi vaihde kerrallaan.

Vaijerien säätö on osaavalle korjaajalle pieni ja helppo toimenpide. Usein myös auttaa pelkkä mekanismien voiteleminen. Mistään isosta asiasta ei todennäköisesti ole kysymys.

Julkaistu: 21.4.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.