Tuulilasi

Yariksen öljynkulutus

Kysymys:

Vanhan Yariksen omistajana mieltäni askarruttaa kysymys öljyjen laatueroista ja siitä onk jonkin öljyn käyttö huonoa moottorille. Autoni on 99 mallinen Yaris 1.0 jolla ajettu 204 tkm huoltokirjasta ei tietoa mutta 30 tkm huoltoväli vaikuttaa olevan viimeisen huoltotarran perusteella olleen ( ovipilarissa oleva tarra siis) 

Öljyä auto tuntuu kuluttavan normaalissa ajossa ja kiihdyttämisessä (3000 rpm max) desien luokkaa onko siis syytä huoleen jos käyttää esim Teboiil synteettistä vai esim muuta öljymerkkiä ja onko öljynkulutus huolenaihe turhaan minulla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, millä matkalla tuo desi kuluu? Joissakin autoissa kuulemma ilmoitetaan normaaliksi jopa 1,2 l/1000 km, eli 1,2 desiä sadalla. Minun mielestäni moottori on jo paljon aikaisemmin peruskorjauskunnossa. Hyvin vanha ja mielestäni edelelenkin sopiva raja-arvo on 0,4 l/1000 km.

Öljyä pitääkin kulua hieman. Ihanne olisi, jos kulutus olisi sellainen, että öljyä kuluisi vaihtovälin aikana mittatikun merkkien väli eli noin puoli litraa.

Käytännössä eri öljymerkkien ja -laatujen välillä on öljynpulutuksessa jonkinlaisia eroja. Syy tähän on epäselvä, eikä etukäteen voida sanoa, mitä öljyä kuluu enemmän ja mitä vähemmän. 

Julkaistu: 24.12.2012