Tuulilasi

Y-nopeusluokan renkaat tarpeettomia Suomen teillä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni (Audi A4 quattro) rekisteriotteessa lukee, että auton renkaiden nopeusluokka pitää olla Y. Mikä vaikutus tulee auton käyttäytymiseen jos laitan alle V tai W -nopeusluokan renkaat ja mitä laki sanoo tästä?

PS. aika vaikea löytää valikoimaa Y-nopeusluokan renkaista Suomen rengasliikkeistä (215/55 R16)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nopeusluokka Y tarkoittaa nopeutta 300 km/h. Koska hätäisimpienkin Audi A4 -mallien nopeus on rajoitettu arvoon 250 km/h, Y-luokan renkaille ei ole mitään todellista tarvetta.

Jos laitat alle W-luokan (270 km/h) tai V-luokan (240 km/h) renkaat, vaikutus on lähinnä positiivinen. Sama koskee H-luokan (210 km/h) renkaita. Todennäköisesti autosta tulee mukavampi ja pehmeämpi ajaa. Suurin vaikutus nopeusluokkamuutoksella on kuitenkin renkaiden hintaan. Y-luokan renkaat ovat taatusti paljon kalliimpia, sillä niitä ei ole monellakaan liikkeellä myytävänä, kuten itsekin totesit. Sen sijaan V-luokan kumeja löytyy vähän sieltä sun täältä.

Periaatteessa autossa tietenkin pitäisi käyttää sellaisia renkaita, joita valmistaja siihen suosittelee, ja etenkin jos tämä suositus on kirjattu rekisteröintodistukseen, siihen oikeastaan olisi pakkokin. Suomessa ei mikään instanssi kuitenkaan ole kiinnittänyt tuohon nopeusluokkaaan mitään huomiota. Meillä saa ajaa enintään 120 km/h, joten minkä tahansa renkaan nopeuskesto riittää.

Eri juttu sitten, jos lähdet lomareissulle Saksaan. Periaatteessa siellä poliisi voisi olla pikkutarkempi, mutta tuskinpa sielläkään tulee valituksia ainakaan W-luokan renkaista

Julkaistu: 15.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.