Tuulilasi

Xenon valojen korkeudensäätö

Xenon valojen korkeudensäätö

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on 01/2014 rekisteröidyssä C4 Grand Picasso Intensive:ssä Bi-Xenon valojen kanssa manuaalinen korkeudensäätö. Auto on rautajousilla ja alustan tasonsäätöä en ole havainnut. Eikö enää vaditakkaan automaattista korkeudensäätöä xenoneiden kanssa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valosäännökset ovat viime vuosina muuttuneet melkoisesti, ja mikäli pikaisella lukemisella ymmärsin oikein, tuo automaattisäädön vaatimus ei enää ole ehdoton. Kyseisessä ECE-säätö 48:ssa sanotaan kohdassa 6.2.6.2.1. näin:

In the case where a headlamp levelling device is necessary to satisfy the requirements of paragraphs 6.2.6.1.1. and 6.2.6.1.2., the device shall be automatic. Elikkä jos vaatimus lähivalojen valokeilan suuntauksesta ei muuten täyty, valojen korkeussäädön on oltava automaattinen. Kokonaisuudessaan tuo sääntö löytyy tuolta:

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/2013/R048r9e.pdf

Vaatimus ajovalojen automaattisesta korkeussäädöstä on siis poistettu jossakin vaiheessa määräyksistä. Niissä tosin on täsmennetty vaatimuksia käsikäyttöisen säädön vaatimuksista.

Julkaistu: 24.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.